Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Nannisz skrivet 05 jan-16 kl 09:35
-
Har idag hedemorahöns, vilket jag tänker fortsätta med. Har möjlighet att dela hönsgården och har snart klart hönshus nr 2. Skulle vilja ha en kombinationsras så jag får både ägg och kött, men ändå inga matmonster. Tänker ruva fram under hedemororna. Jag vill kunna öppna mellan gårdarna när det inte är avelssäsong :)
-
Säljer du något eller är det endast till dig själv?
-
Säljer du något eller är det endast till dig själv?
Jag har inte ens slaktat för eget bruk än så steg ett är att det ska vara för oss själva, två vuxna, två tonåringar och två stora hundar :)
Så sälja känns avlägset just nu ;)
-
Föda upp djur under vår-sommar som man sen slaktar inför vintern och äter upp, under vintern håller man bara de djur som ska användas för nästkommande avelsperiod.
Får det under barmarksperioden maximal tillgång till naturens skafferi så kan man hålla sig på en skaplig nivå, men så fort man måste börja utfodra dem med "inköpt"/egenodlat foder så försvinner en del av det ekonomiska.
Jag skulle nog behålla Hedemororna och eller införskaffa en dvärgras som används som ruvmaskiner, kanske ersätta hedemororna med en större ras som fungerar bra som människoföda.
-
Föda upp djur under vår-sommar som man sen slaktar inför vintern och äter upp, under vintern håller man bara de djur som ska användas för nästkommande avelsperiod.
Får det under barmarksperioden maximal tillgång till naturens skafferi så kan man hålla sig på en skaplig nivå, men så fort man måste börja utfodra dem med "inköpt"/egenodlat foder så försvinner en del av det ekonomiska.
Jag skulle nog behålla Hedemororna och eller införskaffa en dvärgras som används som ruvmaskiner, kanske ersätta hedemororna med en större ras som fungerar bra som människoföda.
Vilken större ras tycker du vore lämplig som människoföda?
-
New Hampshire kanske, de är snabbvuxna.
-
New hampshire...rir..
australorp..faverolle..maran..sussex
-
jag får kolla upp dem lite mer....
Funderat lite på Bresse, nån som har erfarenheter av dem?
-
Kervennic nämnde i någon tråd att det fanns flera raser som var extra goda som man använde sig av i Frankrike, men att man bara använder sig av broiler (vad det nu är för ras, paddor kallar frun de stackars djuren i alla fall) i Sverige när man vill ha snabbväxta köttdjur. Eländigt nog är mitt minne och forumets sökmotor lika usla ;)
-
Det är definitivt en skillnad i smak och konsistens/struktur på en snabbväxt broiler och en någon långsamväxande "traditionell" kött/kombinationsras.
-
Jag antar att man i Frankrike kan uppskatta kött av hög kvalitet, och betala för det. Här tycks det bara vara priset som gäller.
-
Har inte tänkt på om det är skillnad mellan de olika raserna jag ätit, utom paddor förstås. Brukar mest lägga märke till att rymmartupparna som flyger omkring och envisas med att sova i träden är betydligt mörkare i köttet.
Jag slaktar vid för olika tidpunkter i deras liv, så det är svårt att dra sig till minnes vad som var orsaken till en speciell smak.
-
Kervennic nämnde i någon tråd att det fanns flera raser som var extra goda som man använde sig av i Frankrike, men att man bara använder sig av broiler (vad det nu är för ras, paddor kallar frun de stackars djuren i alla fall) i Sverige när man vill ha snabbväxta köttdjur. Eländigt nog är mitt minne och forumets sökmotor lika usla ;)
Forumets sökmotor är inte bra och dessutom söker den inte överallt, bl.a. på samhällstavlan, där kervennic skriver mycket och ibland halkar vi in på andra ämnen. Jag tror forumets sökmotor är likvärdig med om man gör en vanlig Googlesökning samt specificerar site:alternativ.nu.
Eftersom jag är envist lagd och dessutom hade ett ungefär lika vagt minne som du av detta inlägg, så snokade jag reda på det, via listning av kervennics inlägg. Jag tror i alla fall att det är det inlägg du syftar på:
Själv har inte provat nåt super snabbväxande men de två typerna som säljes i mitt region: en kött ras som verkar likna den som ska säljas i Sverige. Den heter "kött ras" eftersom de anses växa betydligt snabbare än de som är den vanligast ras där jag bor som har naken nacke ("nakenhalsade").
Den kött rasen har stor ben, vilken gör att den är inte så duktig för att leta efter mat och var alltid den sista att gräva ut smådjur. Enligt mig är det värd att vänta en månad till, eftersom nakenhalsade är betydligt godare än kött rasen. Den anses också tåligare, jag har aldrig sett en sjuk kyckling. Vet inte om den skulle anpassa sig till svenska kylan, där var det ar bara -5/-10 i en par vecka (men de var ute nästa alltid).
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=162360.msg1625160#msg1625160 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=162360.msg1625160#msg1625160)
Jag hittade först detta inlägg, som hjälpte mig att hitta kervennics inlägg, genom att det gav mig lite bättre idé om vilka sökord jag skulle använda. Det har liknande innehåll:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=123805.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=123805.0)
Sakinnehållet vill jag inte uttala mig om, eftersom jag vet för lite om höns.
-
Vem behöver sökmotor när det finns hjälpsamma människor med minne :) Tack Anders!
Alltså, Azoo-Lina kan ha den nakenhalsade godingen som Kervennic pratade om. Cou Nu heter rasen.
Jag kan heller inte mycket om höns, men tycker de är kul att lära sig om nu när familjen "tvingat" mig in i fågelträsket ;D
-
Hej! Jag har Bresse och gillar dem skarpt. Tendens till att tupparna kan bli lite väl morska. Hönorna (vit ras) börjar lägga ägg vid 5 mån och lägger riktigt stora ägg. Har svart bresse på uppväxt och de verkar vara lite mer skygga än de vita. Bressen har varit mina bästa äggläggare.
jag får kolla upp dem lite mer....
Funderat lite på Bresse, nån som har erfarenheter av dem?
[/quote]
-
Hej! Jag har Bresse och gillar dem skarpt. Tendens till att tupparna kan bli lite väl morska. Hönorna (vit ras) börjar lägga ägg vid 5 mån och lägger riktigt stora ägg. Har svart bresse på uppväxt och de verkar vara lite mer skygga än de vita. Bressen har varit mina bästa äggläggare.
jag får kolla upp dem lite mer....
Funderat lite på Bresse, nån som har erfarenheter av dem?
Blir nog bara till att spara en tupp resten blir nog gryta 😉 låter bra med äggläggandet 😉 Hoppas de periodvis kan samsas med mina Hedemora....
Tror de vita är bättre för mig då de inte är så skygga ☺
-
Vi har Lohman för ägg. De lägger väldigt bra :) Väldigt trevliga dessutom! Funderar på att införskaffa Maran för kött. Har hört att det ska vara väldigt gott kött.. :)
-
Har idag hedemorahöns, vilket jag tänker fortsätta med. Har möjlighet att dela hönsgården och har snart klart hönshus nr 2. Skulle vilja ha en kombinationsras så jag får både ägg och kött, men ändå inga matmonster. Tänker ruva fram under hedemororna. Jag vill kunna öppna mellan gårdarna när det inte är avelssäsong :)
Tillåter Lanthönsklubben att du har flera raser samtidigt mtp korsningsrisken?
-
Har man inte genbank torde det inte vara något att bry sig om.
-
Då någon lanthönsklubb inte ens vet att jag har höns borde det inte ara ett problem ;)
Skämt å sido, jag har ju inte genbank, och jag vet att man aldrig kan vara säker på vad man har utan genbank.
Vårens projekt är att bygga om och ut hönsgården samt dela den på två, hönshus nr2 ska också färdigställas.
Efter som köttrasen kommer införskaffas som ägg och läggas under nån av mina hönor så hinner det inte bli nån större korsningsfara i år och beroende på antal delas de nog på till vintern.