Alternativ.nu
Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: Lb skrivet 25 dec-15 kl 10:33
-
Hur ska lnmatningsbordet ligga i förhållande till utmatningsbordet, jag får en sänkning av objektet jag hyvlar ca. 20 mm från
slutet.Tacksam för svar.
MVG Lars
-
hur menar du? Att brädan blir hyvlat lite mer i slutet när du riktar? Är det alltid lika mycket? Det låter lite som om stålen inte korrekt justerade.
-
Din fråga är fel ställd, eftersom inte inmatningsbordet spelar roll här.
Det är skillnaden mellan hyvelstålens höjd och utmatningsbordet som är inställningen som du har fel på! (Inmatningsbordets höjd i förhållande till hyvelstålens höjd avgör enbart spåntjockleken, inget annat!)
Ställ in utmatningsbordet så här:
Lägg en absolut rakt list på utmatningsbordet, med ett hyvelstål emot i framkant. Rita ett streck på utmatningsbordet, och rita av det på listen. Rotera kuttern för hand bakåt emot inmatningsbordet. Då ska listen förflyttas bakåt 3-5 mm från strecket på bordet. Exakt rätt inställning nås då. Gör om längst till höger och längst till vänster på bordet, därefter samma sak igen med nästa stål i kuttern. I genomsnitt ska det vara 3-5 mm som listen förflyttas med hjälp av skärets rotation.
Detta är grundinställningen för att få exakt raka bitar - sedan laborerar man som yrkesman ibland med denna inställning för att tex få svagt konkava ämnen då man ska tillverka en limfog etc, då ändras antalet mm som listen förflyttas i provet.
Jag misstänker att det jag försökt beskriva i ord även finns på internet, tex på youtube, eftersom det är såhär man gör för att enklast ställa in hyveln exakt...
-
jag tror att vi missförstod varann. om ett av stålen skulle vara högre än det andra då blir det en ojämnhet som syns tydligt alldeles i slutet förutom att resultatet inte blir riktigt bra övh. fattar ni hur jag menar? så kolla om båda el alla tre stål tar på samma höjd.....
-
Jag håller med Thomas Henriksson, det är så man gör.
Att det blir en "sänkning" i materialet på slutet beror på att stålen sticker ut för mycket fån kuttern i förhållande till utmatningsbordets höjd, vilket gör att du får luft mellan utmatningsbordet och arbetsstycket så länge stycket ligger an på inmatningsbordet. När sen ämnet lämnar inmatningsbordet "faller" det ned så det vilar på utmatningsbordet och de sista centimetrarna blir "djupare" hyvlade.
-
Jag håller också med.
När man postar knivarna med en ribba så som Tomas Henriksson beskriver kommer de sinsemellan på samma höjd men man blir alltid tvungen att finjustera utmatniongsbordet en aning upp eller ned innan allting går som det skall.
Enklaste sättet att ställa in det är att rikthyvla kanten på en bräda och se hur den blir. Om kanten blir konkav med ett hugg på slutet skall utmatningsbordet justeras uppåt. Om kanten blir konvex skall utmatningsbordet justeras nedåt. Man provar sig fram tills det blir bra.