Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: DennisCA skrivet 22 dec-15 kl 09:15
-
Vi kommer att få 80 st. jordgubbsplantor av mina föräldrar till nästa år. Jag hade tänkt anlägga ett land för plantorna men sambon sätter sig emot den idén och vill ha pallkragar/odlingsbänkar/lådor (många namn för samma sak, eller finns det skillnad?) så att hon inte behöver böja sig ner och slippa rensa ogräs osv.
Jag undrar nu vad är det för skillnad att odla i pallkrage/låda, läst nånstans man behöver byta jord regelbundet? Det känns ju inte som arbetsbesparande om man har jordgubbsplantor som kan ligga år efter år i samma jord om dom planteras i land?
Jag har också tänkt bygga sånahära bänkar som står på ben för blommor och sånt och placera ut på gården, runt huset och liknande, är det något jag borde tänka på här? Typ överlever blommorna vintern i en sånhär eller fryser dom ihjäl? Det lär ju va annorlunda med pallkragar som är "kopplade" till jorden, dom fryser inte lika lätt. Vill endast odla perienner, eller örter och sånt man får ätbara saker ur.
(http://i.imgur.com/p8oHzge.jpg)
-
Jag håller med din sambo, det är jobbigt att gå dubbelvikt varenda gång man ska göra nå´t med jordgubbarna. Skulle vilja ha ett system som en ränna eller så, där man kan ha det bekvämt.
Att odla i pallkragar etc. är inga problem, man bara får gödsla regelbundet. Fördelen är att jorden blir varm snabbare på våren, jag bor i Malmötrakten och har inte haft problem med att de utvintrar p.g.a. vinterkyla men å andra sidan har vintrarna inte varit särskilt kalla...
-
Jag undrar nu vad är det för skillnad att odla i pallkrage/låda, läst nånstans man behöver byta jord regelbundet? Det känns ju inte som arbetsbesparande om man har jordgubbsplantor som kan ligga år efter år i samma jord om dom planteras i land?
Jag har också tänkt bygga sånahära bänkar som står på ben för blommor och sånt och placera ut på gården, runt huset och liknande, är det något jag borde tänka på här? Typ överlever blommorna vintern i en sånhär eller fryser dom ihjäl?
Vi odlar det mesta i större lådor. Jorden behöver inte bytas regelbundet. Låt jorden i lådorna ha kontakt med jorden under så att maskar och andra ivriga hjälpare kan ta sig in. Täckodla för att ytterligare slippa rensning och få jordförbättringen på köpet. Sen behöver ni ändå trixa lite med jordgubbsplantorna, de ger mindre och mindre i skörd efter andra/tredje året. Å andra sidan så har vi även jordgubbsplantor som växer "vilt" på ängsmark. De ger mindre i skörd per planta, men iom att de fått sprida sig fritt så är det så många plantor att det ändå blir hyfsad skörd.
Det finns en ordentligt risk att grödorna i de små lådorna fryser sönder iom att lådorna är så pass små. Vi har provat perenner i halvade tunnor, utan botten i zon3, och det gick inte. Flytta in dem frostfritt under vintern? Eller isolera dem?
-
Isolering kunde vara en idé, finns ingenstans att hålla dom för vintern, utrymme är begränsat tyvärr.
Hade funderar på det med marken, om man skulle lägga markduk eller ej...
-
Jag hade faktiskt funderat på att göra ännu mindre lådor också än de på bilden,typ halverade så de skulle bli fyrkantiga, att lägga på terrassen och ha blommor i, men kanske man får ha säsongsväxter då...
Man borde ha frigolit på sidorna och botten då i dom större, men ändå tillåta dränering på något vis?
-
Du behöver arbeta med jorden oavsett friland eller pallkragar. Detsamma gäller ogräsrensnig.
Fördelen med pallkragar är att slippa böja sig. Startar fortare på våren samt att det går att få snabb välfungerande odling där det är besvärliga markförhållande. Sen är det ju snyggt också, men det är ju bara min åsikt. Nackdelen är nog främst kostnad och mindre odlingsbar yta per total yta.
Mvh
Magnus
-
Isolering kunde vara en idé, finns ingenstans att hålla dom för vintern, utrymme är begränsat tyvärr.
Hade funderar på det med marken, om man skulle lägga markduk eller ej...
Markduken hindrar ju tyvärr maskarna. Vi lägger dagstidningar på marken i dubbla lager under jorden när vi anlägger nya lådor, det har fungerat för oss för att få ogräsfritt underifrån.
-
Jag hade faktiskt funderat på att göra ännu mindre lådor också än de på bilden,typ halverade så de skulle bli fyrkantiga, att lägga på terrassen och ha blommor i, men kanske man får ha säsongsväxter då...
Iom att lådorna är så små så behöver du nog ändå plantera om växterna i ny jord vart eller vartannat år? Kanske är det då istället värt jobbet att plantera ut växterna på friland inför vintern och täcka med löv eller dylikt och sen åter plantera in dem i lådorna till våren?
Fast jag hade nog satsat på perenna land istället för lådor på ben, där det är möjligt och sen haft lite färre lådor/krukor för sommarblommor... mindre jobb och större valmöjlighet vad gäller perenner. Men kanske gjort upphöjda perennland eller isolerade lådor med markkontakt för perennerna. Och kanske utnyttjat ev. redan införskaffade lådor med ben till diverse ettårigt ätbart.
-
Lådor på ben är så vi kan ha rabatter och blommor på ställen där det inte går att odla rakt i marken. T.ex. emot huset på framsidan, eller på terrassen där man inte kan ha saker i jord.
-
Markduken hindrar ju tyvärr maskarna. Vi lägger dagstidningar på marken i dubbla lager under jorden när vi anlägger nya lådor, det har fungerat för oss för att få ogräsfritt underifrån.
Maken kan man få dit genom sin kompost :)
-
Roslagsmahogny, är det något man kan använda på odlingslådor? För blommor och sånt gör det väl ingen skillnad men om man ska äta grejerna? Förvisso kan man lägga plast eller liknande på insidan.
Också funderat på samma till utemöbler och till vår terrass.
-
"Målade" odlingsbänkarna jag gjorde i höstas med roslagsmahogny, inte insidan, bara runt toppen, övrig insida blev markduk, utom neråt, där blev det tidningar.
Har inte mer än förberett för odling, fyllt med kvistar, kompost, gödsel & jord.
Anser att om jorden inte kommer i kontakt med trä behandlat med roslagsmahogny har man inget att oroa sig för.
Snygga lådor DennisCA, märks att du kan det där med snickeri.
-
Som jag förstått det så har du berggrunden nära markytan.
Då är kraglåddor eller liknande perfekt. Placera dom gärna där det ändå skulle vara svårt att odla/skörda gräs.
När ni anlägger dom så blir det halvtufft.
Försök att då tag på hästgödsel och grunda. Eller närapå fyll med det om det ändå är gratis.
Täck med ett tunt lager matjord.
När du klipper gräset så samla det och täck jorden där det inte växer sådant som du vill ha.
När du skördar så låter du blast och sådant ligga kvar på bädden.
Framåt hösten så fäller lövträden sina löv, gå över dom med gräsklipparen och täck bäddarna med detta.
Med ett sådant odlingssystem så behöver du närapå aldrig tillföra någon extern gödning.
En sak är dock riktigt viktig, aldrig aldrig gräva i bäddarna med spade bara grep. Detta för att du kommer locka till dig enorma mängder maskar som kommer att sköta om din bädd på ett enorm bra sätt genom att bara göra det dom är bra på. Äta och skita.
En vanlig mask kan ta hand om uppåt 500 löv om året och du kan själv tänka hur mycket näring det blir i jorden.
-
Snygga lådor DennisCA, märks att du kan det där med snickeri.
Tyvärr har jag inte gjort de där lådorna (ännu), det är nån brit som gjorde dessa. Men det var den designen som jag fastnade vid, iaf. för prydnadsväxter.
Vi ska få 80 st jordgubbsplantor av mina föräldrar så där behövs några större, enklare och förmodligen inte lika fina odlingslådor. Tänkte om jag skulle lägga dom i nordöstra hörnet av gården, det är ganska tomt där annars. Har en stor sten också som jag funderar jag ska plantera något emot, kanske med en spalje.
Det nordöstra hörnet är det som är närmast kameran här
https://c2.staticflickr.com/6/5673/22053651330_c31a8d37be_b.jpg
På framsidan nånstans vill jag placera ut lådorna på ben, framför huset troligen...
https://c1.staticflickr.com/1/686/20415763429_137f5bd9b5_k.jpg
-
Ang gräs och sånt har vi multiklipp på gräsklipparen så det blir inget värt att samla upp då man klipper.
-
http://myoutdoorplans.com/planter/strawberry-tower-plans/ (http://myoutdoorplans.com/planter/strawberry-tower-plans/)
(http://myoutdoorplans.com/wp-content/uploads/2015/05/Strawberry-Planter-600x596.jpg)
Kanske något liknande kan platsa på en del ställen.
Jag tänker göra några, så de är klara till våren.
-
Du Radar, hur tänkte du nu?
Ska du ha hela våningsplan och i så fall med jord på hela ytan? Eller ska det bara vara en ränna med jord runt varje våning?
-
Ett problem med pallkrageodling är att det blir torrt. Solen värmer upp jorden så de torkar ur på nolltid så man måste vattna noga. Om man tänk resa bort en vecka eller två mitt i sommaren kan det räcka för att det man odlar torkar ihjäl helt om det är varmt och soligt väder.
Min syster odlade faktiskt jordgubbar i pallkrage i somras och de överlevde visserligen men bären blev aldrig stora, troligtvis på grund av för lite vattning.
-
Fyll hela pyramiden med jord. Etagen ska kanske inte fyllas ända ut. Sen planterar man på varje etage.
Och som fåret säger. Man får troligen vattna ganska ordentligt.
-
Jag har odlat jordgubbar i pallkragar och tycker inte det verkar som de trivs med att vara instängda mellan brädor. De ger sämre skörd förmodligen för att de får mindre solljus, de skymmer sas varandra och har svårare att ta upp markfukt och dagg. Jordgubbar vill ju oxå svinga sig runt med sina utlöpare som blir fina nya plantor vart eftersom och det gör de oxå med sämre resultat i pallkragar eftersom det är trångt och ont om ljus under moderplantorna.
-
Man skulle kunna bygga en krage som sluttar lätt, och vända mot söder för att undgå skugga
-
Blir många pallkragar om det ska odlas ytor av större betydelse för matförsörjningen...
Och det där med vattnet som nämndes tidigare i tråden.
-
Vill bara än en gång påpeka, att jag odlat i bäddar nu under 35 år och har aldrig behövt vattna. - Bara i drivhuset.
-
Ja det kanske är så jag har lyckats övertala min sambo om att vi borde ha jordgubbarna rakt i jorden genom att vidarebefodra de negativa sidorna ni tagit upp. Jag tycker ju själv det är bättre, speciellt om man slipper vattna lika mycket. Nog kan man odla något i pallkragar men kanske inte jordgubbarna då.
-
Det mesta går att odla i pallkragar men växter som gillar att breda ut sig åt olika håll trivs inte så bra och ger i allmänhet lite sämre skördar. Sen är det där med vattningen, kan inte växterna själva leta vatten i marken eller tillgodogöra sig daggen så är det extra mycket passande så de inte torkar.
Persilja, timjan, gräslök, rucola, oregano, vissa myntor, pepparrot, vitlök, rabarber, mangold, ärtor, bönor, sallader, tomater mm går väldigt bra att odla i pallkragar. Dock har jag sällan mer än max två pallkragar staplade på varann (utom libstickan) och aldrig duk eller liknande i botten utan bara ställda direkt på uppluckrad jord eller grässvål, fyllda med gödsel, kompost och jord nästan upp till kanten, vattna igenom grundligt sen är det bara att plantera eller fröså. Och passa med vatten förstås.
-
Bevattning kan man ordna på detta sätt:
http://soderlage.com/index.php/bygg-din-egen-olla-for-bevattning/ (http://soderlage.com/index.php/bygg-din-egen-olla-for-bevattning/)
-
Blir många pallkragar om det ska odlas ytor av större betydelse för matförsörjningen...
Och det där med vattnet som nämndes tidigare i tråden.
Jag odlar i pallkragar, tunnor och krukor. Har för mycket sork + skogstomt, så har inget val. Har precis börjat men det går mycket bra :)
-
Jag odlar i pallkragar, tunnor och krukor. Har för mycket sork + skogstomt, så har inget val. Har precis börjat men det går mycket bra :)
Jag fick sork i pallkragarna ett år när jag ändå inte odlade i dom, det var i princip bara gångar med en halvdöd grässvål ovanpå
-
Jag fick sork i pallkragarna ett år när jag ändå inte odlade i dom, det var i princip bara gångar med en halvdöd grässvål ovanpå
ja om man inte har något i botten får man ändå problem. Jag har tegelpanneskärvor i botten och slipper nu sork i lådorna. Något jag inte kan ordna på friland. Och min kropp klarar inte friland heller för den delen.