Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Nen skrivet 14 apr-07 kl 06:40
-
Hej allihop ska jag kanske börja med att säga ;D
Har tjuvkikat på den här sidan många gånger, men nu registrerade jag mig äntligen!
Har gjort mitt första lammskinn, ill min dotter, tringde ner till mina svägerskor i Tunisien och frågade hur de gjorde, och det blev riktgt fint men grejen är den att det medlet som de använder för beredning av skinnet inte går att översätta på svenska. Kan ni hjälpa mig eller är det för sent att få de4t mjukt nu?
Tack på förhand Marléne
-
Borde det inte gå med vanlig blandning man har när man fettgarvar? Dvs äggula blandat med olivolja ???
-
Jag brukar köra med nästan samma grej som kraxa fast jag har mjöl i, det är när jag vill mjukgöra renskinn för skosömnad och sånt, gör en "plättsmet" med ägg, vatten, mjöl och olja, stryk över och låt det torka, sen skrapar du bort det, du kan ju gnugga skinnet lite sen också, men ja det brukar fungera, men det kanske är olika för olika skinn :)
-
hej
nu vart jag nyfiken, menar du att du inte behöver gnugga så mycket med din metod? och det blir mjukt? kan du berätta hur du gör? vill pröva på kaninskinn
mvh Gunnel
-
när "smeten" har korkat så skrapar ja bort den, kanske med en kniv till att börja med, för att få bort det mesta, o sen innan ja ska ta o skära/klippa i skinnet så gör man alltid så med bällingar att man skrapar med ett S-järn med mjuk hand för att inte förstöra bällingen, o detta brukar räcka, det e mjölet som gör det mjukt som ja förstått det.
men ja gnuggar aldrig, men det e ju skillnad på olika skinn o vad man ska ha de till, de ja gör är ju skor, o det ska ju inte va mjukt som tex saker som ska bli mössor...