Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: kengren skrivet 21 nov-15 kl 19:02

Titel: Torkade blåbär
Skrivet av: kengren skrivet 21 nov-15 kl 19:02
Mitt första inlägg på denna sajt. Jag har under många år hängt här och läst på en massa härliga trådar. Nu kommer mitt första inlägg:

Har plockat mycket blåbär och torkat dem. Nu kommer nästa fråga --> vad gör man med dem? Älskar att plocka bär och svamp, det är någon form av mani "jag kan inte låta bli utan drar hela tiden hem mycket bär och svamp", har svårt att använda dem till något vettigt. Jag har en ekorre inom mig....
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: LimJans skrivet 21 nov-15 kl 19:08
Hej och välkommen!  :D *skakar tass*

Ekorren kan ju koka sylt och frysa in? ;) Eller koka saft kanske? Osötad blåbärsdryck fungerar ju också, om man inte vill ha i socker.

Jag provade att torka blåbär, det blev väl sådär....som russin ungefär. Smakade inte så mycket.  :-\
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 21 nov-15 kl 19:25
Har väl provat allt jag också, men vill man spara bär till saft, sylt eller färska bär så är frysen bästa alternativet. Jag skall själv koka saft och sylt efter nyår!

Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: ärt skrivet 21 nov-15 kl 19:34
 Sälj
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 23 dec-15 kl 21:06
Förr i tiden annonserades efter (arbetslösa) arbeterskor som skulle plocka bär. (En av dessa blev senare konstnär och gifte sig med Evert Taube.) Blåbären torkades i torkhus, stod det i artikeln. Jag har alltid trott att man främst kokade blåbärssoppa av de torkade bären. Det var ju ont om färsk frukt i Sverige större delen av året före flygets och frysens tid.
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: Helianthus skrivet 26 dec-15 kl 17:01
Jag plockade också en himla massa blåbär i somras. Några prövade jag att torka på nät i rumstemperatur men de blev inte så goda. De flesta torkades i 50 grader ugnsvärme. Jättegoda! Nu äter jag dem på filen.
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: Trimmy skrivet 25 jul-16 kl 10:37
Förr torkade man ju blåbär som såldes på apotek som botemedel mot diareé. Frysta är bästa lagringen. Sprid ut bären på en ugnsplåt eller bricka och frys dem för att flytta till plastpåsar sen, så blir det inte en stor klump. Perfekt att ha i gröt och annat.
Titel: SV: Torkade blåbär
Skrivet av: Signe Timid skrivet 22 aug-20 kl 03:50
Torkade hela blåbär är inte så gott tycker jag. Inte värt jobbet.
Men att ta pressresterna (platta blåbär efter att ha kört dem i pressen) och lägga i en mättad sockerlag i ett dygn innan torkning ger ett mycket trevligare slutresultat.