Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Huckelberry Finn skrivet 13 apr-07 kl 16:29

Titel: kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 13 apr-07 kl 16:29
Vilka varor måsste man förvara i kylskåp?
Tex ost, kött-pålägg, måste dessa förvaras i kylskåp?

Hur många dagar/timmar håller sig mjölk,på ett ungefär, i rumtemperatur på sommaren?

Jag har ej tillgång till jordkällare(Tyvärr).

Funderade på att åtminstone stänga av frysen då måsste man ju
tjäna in lite energi.

Kan man få ner energi åtgången genom att införskaffa ett mini-kylskåp?
 Välisolerat med liten volym(bara för det väsentligaste) borde väl dra mindre ström?

Finns det att få tag i?

Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Jullan skrivet 13 apr-07 kl 17:08
En vanlig, varm sommardag håller sig nog vanlig mjölk max ett par timmar utan kyl.

Salami och sånt, som redan är tillagat lite, håller sig nog bättre. Leverpastej och köttbullar, kokt ris och sånt "grynigt" håller sig inte alls bra.

Men om du vill ha något svalare ställe, gräv en grop i marken och sätt ner en kylväska i. Lägg på ett lock av trä eller likn. Håll det gärna fuktigt (vatten tar av värmen för att avdunsta och kyler då) så håller det sig något kallare i alla fall. Gropen kanske inte heller direkt behöver ligga i solen, utan på något skuggigt ställe.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gryning skrivet 13 apr-07 kl 18:16
Känner ett äldre par som förvarat smörgåsmat i oeldat (och oisolerat) skafferi. Var det inte riktigt kallt i skafferiet så blev det lätt en unken lukt om maten.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Spraka skrivet 14 apr-07 kl 10:44
Jag hade absolut förvarat ost, mjölk och köttpålägg i kylskåp!
Miljön och energibesparning i all ära; men jag hade inte riskerat at bli matförgiftad för den sakens skull.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gruff skrivet 14 apr-07 kl 12:26
Har inte haft kylskåp sen tre år tillbaka. Skaffar eller lagar inte mer mat än vad som går åt bara. Inget problem. En anpassning.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 14 apr-07 kl 16:01
Ok

Eftersom jag inte har tillgång till marken, Bor i lägenhet ,kan jag tyvärr inte gräva gropar i den
men hur låter detta?

En tunna i badrummet fyllt med vatten och i den en kylväska.
Tappkran ut ur tunnan och så för att kunna byta vatten till kallt?

Tror ni detta kan motsvara en jordkällare?


Fungerar en kylväska på balkongen under vinterhalvåret som en frys tro?
 I alle fall med minusgrader ute? Eller kanske en oinkopplad frysbox?

Gruff,
hur gör du med pålägg till bröd? En ost räcker ju till exempel länge.
Hade varit intressant om du berättade lite närmare om dina matvanor.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Tapio skrivet 14 apr-07 kl 16:58
Halaj!

Jag sitter och bläddrar i en vitvarukatalog (2005) från electrolux.
Enligt den så drar ett fullsize (höjd 175 cm) kylskåp 175 kWh/år.
Om man grovt räknar med att en kWh kostar en krona så sparar du alltså 175 Kr/år på att besvära dig med detta.

Låter som ett väldans besvär för så lite pengar.

De där små kyllådorna man köper på Biltema t.ex. som går på 12/230 volt som man har till båten/bilen mm. fungerar inte enligt samma princip som de man har hemma.
De drar en massa ström, säkert lika mycket som ett riktigt kylskåp.

Tanken var kanske god, men jag sågar den ändå.

//T
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Marieberg skrivet 14 apr-07 kl 20:22
Min kylskåpslösa tid (tre år) ledde till att jag blev vegetarian.
Det säger kanske en del...? ;D
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 14 apr-07 kl 21:38
Halaj!

175 kWh/år.
Om man grovt räknar med att en kWh kostar en krona så sparar du alltså 175 Kr/år på att besvära dig med detta.

Låter som ett väldans besvär för så lite pengar.

Det är inte pengarna det handlar om, Jag har råd med kylskåp.
Det handlar om att minimera sin påverkan på miljön och jovisst det är klart att det betyder mer jobb.

De där små kyllådorna man köper på Biltema t.ex. som går på 12/230 volt som man har till båten/bilen mm. fungerar inte enligt samma princip som de man har hemma.
De drar en massa ström, säkert lika mycket som ett riktigt kylskåp.

Kanske kan man köra ett 12volts biltema-skåp på solceller på sommaren när det är mycket sol och köra kylväskan-på-balkongen-lösning på vintern när det är kallt?
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 15 apr-07 kl 10:41
kylskåp är inte det första jag tänker på då jag sparar enegi...
typ ett av de sista.
datorer och tv drar väl mycket mer ström...eller? och vanliga spisar.

gasolkylskåp kom jag tänka på eftersom det verkar vara på just det du vill spara på...men det kanske inte är miljövänligt i jämförelse...?
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gryning skrivet 15 apr-07 kl 10:44
Är det miljöpåverkan du vill åt så får du nog väga in att tappa upp ett badkar fullt med prima dricksvatten för att ha till kylning också...

annars, skippa mejeriprodukter och kött/fisk så kommer du långt!  ;D
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Tapio skrivet 15 apr-07 kl 11:11
Kanske kan man köra ett 12volts biltema-skåp på solceller på sommaren när det är mycket sol och köra kylväskan-på-balkongen-lösning på vintern när det är kallt?

Halaj!

Jovisst, det går.

Det sura är att solpaneler kostar skjortan (4-5000 Kr) och ger ändå bara några ynkliga tiotals watt. När du har strålande solsken vill säga. Om det är något som ger dåligt utbyte för pengarna så ligger nog solpaneler i topp. Det är därför dom bara används till husvagnar, båtar och stugor i obygden. När man helt enkelt inte har något vettigt alternativ.

Om det är någon tröst för dig så kan du tänka på att den energi som ditt kylskåp drar inte går till spillo. Den värmer upp ditt hus.

//T
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Hasse skrivet 15 apr-07 kl 12:53
Om du vill minimera energiförbrukningen för kyl och frys så ska du först köpa de apparater som har lägsta energiförbrukning. Ta t ex Elextrolux
http://www.electrolux.se/node39.asp?ProdId=38998
som drar 154kWh/år eller i genomsnitt 18W. Om du sedan ställer dem på ett skuggigt läge utomhus (balkongen) så drar de ännu mindre. Nästan hela året är det ju kallare ute än inne.
Som en jämförelse drar Biltemas kylbox 26-7216 54W, säkert mindre i genomsnitt men den är ändå ett sämre alternativ, den är ju mycket mindre än kylskåpet.
Skaffa sedan ett elbolag som levererar el från vindkraft så gör du en bra insats för vår jord.
Och ännu bättre blir det om du, som någon skrev här, anpassar ditt liv så att du inte alls behöver kyl och frys.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 15 apr-07 kl 21:17
Halaj!

kylskåp är inte det första jag tänker på då jag sparar enegi...
typ ett av de sista.
datorer och tv drar väl mycket mer ström...eller? och vanliga spisar.


Javisst alla områden måsste minimeras, inte bara kylen.
Drar en induktionsspis mindre ström än en vanlig?

Det sura är att solpaneler kostar skjortan (4-5000 Kr) och ger ändå bara några ynkliga tiotals watt


Kanske man ska köra ett litet vindkraftverk istället?
Om ett Elektrolux bara drar 18w i genomsnitt måsste det ju gå att konstruera på någotvis?

Om du vill minimera energiförbrukningen för kyl och frys så ska du först köpa de apparater som har lägsta energiförbrukning. Ta t ex Elextrolux
[url]http://www.electrolux.se/node39.asp?ProdId=38998[/url]
som drar 154kWh/år eller i genomsnitt 18W
...
Skaffa sedan ett elbolag som levererar el från vindkraft så gör du en bra insats för vår jord.


Ja Elektrolyx ska vara bra, De har ju arbetat aktivt för att minska oljeåtgången i tillverkningskedjan.

Jag har redan vindkraft i eluttagen. Men för att alla ska kunna köra med vindkraft
(eller annat miljöalternativ) så måsste vi spara så att det räcker.
Jag tror själv att ändrade vanor är en viktig del i att hindra en miljökollaps.
Dessutom borde man begränsa folkmängden i världen.

Jag har ju kylskåp på jobbet och affär 50m från min lägenhet.
Så det ska väl gå att slänga ut kyl/frys utan att behöva bli vegan.

Finns det något pålägg som inte behöver förvaras i kyl?
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: AnnaPanna skrivet 15 apr-07 kl 21:23
Skivade morötter  ;D
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: örna skrivet 15 apr-07 kl 22:01
jordnötssmör, tahini och liknande klarar sig utan kyl. Står ju inte heller i kylen i affären. Sen vet jag flera familjer som har smöret i skafferiet så det borde ju funka
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Skytten skrivet 15 apr-07 kl 22:10
Du har väl källare istället eller i alla fal en vrå som inte är uppvärmt.
Där kan den torkade skinkan hänga i månader.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Tapio skrivet 15 apr-07 kl 22:21
Halaj!

En induktionsspis borde spara energi.
En vanlig spis värmer upp en tjock gjutjärnsplatta som i sin tur värmer kastrullen.
En induktionssugn värmer bara upp en magnetisk platta som ligger i botten på kastrullen. Man kan faktiskt lägga en tidning emellan spisen och kastrullen utan att uppvärmningen påverkas. Efter att man har kokat ägg så kan man direkt lägga handen på plattan. Överkokad mat bränner aldrig fast. Mycket, mycket snabbare går det också.

En annan hushållsattiralj som sparar el är mikrougnen. Den värmer också bara upp maten och inget annat.

Själv har jag båda ovanstående.

Eget vindkraftverk och lägenhet går inte ihop riktigt.
Skall du fästa den på balkongräcket?

Vad gäller påläggen så gillar jag de där ostarna på tub. De brukar inte förvaras kallt i affären.

//T
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sia skrivet 16 apr-07 kl 01:14
Smör ska inte förvaras i kylen, på sin höjd i svalen.
Farmor förvarade sitt smör i en kökslåda och svärmor har sitt i skafferiet, ställer man smör i kylskåpet så är det inte bredbart längre  :P
Skivade tomater är ett ypperligt pålägg som inte heller ska förvaras i kylen.
Mejerivaror måste man inte äta, väldigt få kulturer dricker mjölk tex.
Har du frys så kan du låta maten tina i rumstemp innan du äter den, eller tillaga köttbiten direkt när du kommer hem från affären.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 16 apr-07 kl 08:25
en sak jag undrar i allt det här med att spara ström på just kyl..
för mig är kyl viktigt då jag inte vill riskera bli sjuk...
men att tappa upp dricksvatten från kran för att kyla matvaror är det miljö/energivänligt egentligen?
jag menar det ska ju genom en stor process vattnet innan det kommer från avlopp till kran!
fast kylning fungerar bra på det sättet...vi förvarade mjölkflaskorna så i barndommen.. i en hink kallt källvatten..övrig mat som skulle hållas svalt låg i en nergrävd cementring m lock..
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Spraka skrivet 17 apr-07 kl 18:55
Finns det något pålägg som inte behöver förvaras i kyl?

Jordnötssmör, marmelad.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 17 apr-07 kl 21:06
Halaj!

Vad är tahini? Skulle hommus fungera att lagra utanför kyl?

Du har väl källare istället eller i alla fal en vrå som inte är uppvärmt.
Där kan den torkade skinkan hänga i månader.

Tyvärr det är nästan varmare i min källare än i lägenheten.
Menar du att torkad skivad påläggs-skinka typ prosciuto
håller sig väl utanför kylen? 2-3 dagar?

En induktionssugn värmer bara upp en magnetisk platta som ligger i botten på kastrullen.

Eget vindkraftverk och lägenhet går inte ihop riktigt.
Skall du fästa den på balkongräcket?

Vad gäller påläggen så gillar jag de där ostarna på tub. De brukar inte förvaras kallt i affären.

Måsste man byta ut hela sin kastrull-samling då eller fungerar det på rostfria-pannor. De är väl magnetiska?

Man kan kanske driva en glödlampa med mini-vindkraft på balkongen?

Jag tror tubostarna ska förvaras i kyl efter att de öppnats

men att tappa upp dricksvatten från kran för att kyla matvaror är det miljö/energivänligt egentligen?
jag menar det ska ju genom en stor process vattnet innan det kommer från avlopp till kran!

Nej du har nog rätt, Kanske inte bästa sätt.

Jordnötssmör, marmelad.

Hmm låter ju inte direkt som nyttig mat  :(


Hur funkade förr när mjölken kom i flaskor och kannor?
De var väl inte kylda? Ställde de inte bara flaskorna utanför dörren?
I tibet gör de ju Tsampa på härsket yak-smör kanske kan man göra samma på ko-råvara?

Håller på att äta ur frysen nu. Ska börja med att stänga av den
se om det gör någon skillnad. Ska mäta upp så man ser skillnaden i Kwh
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 17 apr-07 kl 21:18

Vad är tahini?


Malda sesamfrön, typ jordnötssmör.

Men riktig salami och rökt skinka, som säljs i Tyskland t ex, behöver du inte förvara i kylskåp. Inte ens i affären ligger de i kyldisken. Det är i o f torkade produkter, inte fuktiga korvar som ofta säljs i Sverige. Det kanske skulle gå att förvara riktigt torra ostar som parmesan utan kyl...

Och gör som Gruff, köp bara lite i taget.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 17 apr-07 kl 21:31
Förr köpte man förresten mejeriprodukter varje dag, t o m på söndagar, fast det annars inte var söndagsöppet. Och man kunde köpa is till isskåpet. En gång såg jag en enormt djup (nedlagd) iskällare i Österrike. Tror att det var ett gammalt bryggeri som höll ölet kallt på det sättet.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Skytten skrivet 17 apr-07 kl 21:33
Min först saltade och sedan lufttorkade skinka har jag inte i kylskåp.
Den torkars tom hängades inomhus. Ett pålägg i taket!
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gruff skrivet 17 apr-07 kl 22:50
Hur funkade förr när mjölken kom i flaskor och kannor?
De var väl inte kylda? Ställde de inte bara flaskorna utanför dörren?

Jajjemän, under hela min barndom i London stod flaskorna och väntade vid dörren när man kom hem på eftermiddagen. I gassande sol. Hade man TUR, så hade talgoxarna inte hunnit hacka hål på folien och druckit upp den översta grädden.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Fred skrivet 18 apr-07 kl 00:32
Har inte haft kylskåp sen tre år tillbaka. Skaffar eller lagar inte mer mat än vad som går åt bara. Inget problem. En anpassning.
Klart det går att anpassa sig, men om man t.ex lever på jakt så måste man samtidigt anpassa sig till jaktsäsonger. Och det innebär en massa kött under en kort tid som skall räcka en längre tid.
Mycket av det går ju för all del att röka-, salta-, torka- och konservera-in men det känns ändå praktiskt att kunna kyla ner det för att förlänga hållbarheten.
Men visst du har helt rätt....det fungerar även utan kylskåp.
Salt räckte gott åt folk förr i tiden innan kylkåpen gjorde sin entré och det fungerar fortfarande lika bra.
En jordkällare, förvaringsgropar eller annat svalt förvaringsställe är nog dock ett måste om man är beroende av förvaring av kött och annat "färdiglagad" föda lite längre tid.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sia skrivet 18 apr-07 kl 00:40
Klart det går att anpassa sig, men om man t.ex lever på jakt så måste man samtidigt anpassa sig till jaktsäsonger. Och det innebär en massa kött under en kort tid som skall räcka en längre tid.
Mycket av det går ju för all del att röka-, salta-, torka- och konservera-in men det känns ändå praktiskt att kunna kyla ner det för att förlänga hållbarheten.
Men visst du har helt rätt....det fungerar även utan kylskåp.
Salt räckte gott åt folk förr i tiden innan kylkåpen gjorde sin entré och det fungerar fortfarande lika bra.
En jordkällare, förvaringsgropar eller annat svalt förvaringsställe är nog dock ett måste om man är beroende av förvaring av kött och annat "färdiglagad" föda lite längre tid.
Fast nuförti´n så är det ju inte nyttigt med salt. ;)
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gryning skrivet 18 apr-07 kl 08:40
Halaj!

En induktionsspis borde spara energi.

Problemet med induktionsspis och alla andra elektroniska grejor är att om en liten elektronisk detalj går sönder så står man där. Förvånansvärt ofta är det billigare att byta hela saken än att reparera den. Och då går ju genast miljöpåverkan i taket. Därför har jag valt elspis + gashäll till vårt renoveringsobjekt.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Tapio skrivet 18 apr-07 kl 13:09
Måsste man byta ut hela sin kastrull-samling då eller fungerar det på rostfria-pannor. De är väl magnetiska?

Halaj!

Rostfria kastruller som funkar på induktion har en specialbotten.
Vanliga funkar inte.
de är dyra som synden de där byttorna, men det är det banne mig värt.
induktion har gasens alla fördelar och några till.

Gjutjärn funkar, det är ju magnetiskt.

//T
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Fred skrivet 18 apr-07 kl 15:12
Fast nuförti´n så är det ju inte nyttigt med salt. ;)
Men det beror nog mest på att folk (i västvärlden) nuförtiden svettas för lite ;).
Jobbar man hårt och svettas under dagarna så tror jag inte alls att lite extra salt är skadligt.
Men eftersom många nu vistas i Air Condition tempererade miljöer och sitter inne på kontor större delen av det vakna dygnet så lagras saltet i kroppen istället för att komma ut....vilket naturligtvis inte är bra.....men "som man bäddar får man ligga".
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 18 apr-07 kl 18:22
Halaj!

Jajjemän, under hela min barndom i London stod flaskorna och väntade vid dörren när man kom hem på eftermiddagen. I gassande sol.

Så mjölk borde hålla sig en dag ungefär utan kyl. Man märker ju om mjölk blir dålig.

Jag pratade med min ömma moder som är uppvuxen på en bondgård. När de hade mjölkat korna förvarades kannorna i ett kaklat rum nedsänkta i ett vattenbad. Kanske man skulle prova göra någon enkel vattenkylning i badrummet ändå. Behöver inte vara så stor kapacitet. 1 mjölk, 1 ost, och ett kött-pålägg. Borde inte göra så stor miljöpåverkan med lite vatten.
    Kanske kan jag samla in regnvatten eller så samla in vattnet vid kallduschar och andvända som kylning, men det kanske inte kan räknas som hygieniskt?
    I så fall blir ju nettoeffekten inte mer förbrukat vatten.

Rostfria kastruller som funkar på induktion har en specialbotten.
Vanliga funkar inte.

Gjutjärn funkar, det är ju magnetiskt.

Skulle man kunna lägga en platta av gjutjärn i botten på en rostfrikastrull och få det att funka? Du sade ju att det gick med en tidning emellan?

Fast nuförti´n så är det ju inte nyttigt med salt. ;)

Jag har hört någonstans att det är  inte alla som bär på genen som gör att man är känslig för salt tyvärr finns det inget(billigt) test som visar vem som är "immuna"
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: davidB skrivet 19 apr-07 kl 16:14
Du får bygga en modifierad tank till toastolen.
När du spolar så spolas det gamla vattnet ner i toastolen och det fylls på nytt vatten till "kylskåpet".
Vet inte vad dina gäster säger men alla kanske inte tycker att det låter så hygieniskt att ha färskvaror på toaletten. ;D
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sia skrivet 20 apr-07 kl 10:35
Halaj!Så mjölk borde hålla sig en dag ungefär utan kyl. Man märker ju om mjölk blir dålig.


Sen finns ju mjölk i småförpackning, så i princip så behöver man inte köpa mer mjölk än man gör av med på en dag.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 20 apr-07 kl 16:45
Du får bygga en modifierad tank till toastolen.
När du spolar så spolas det gamla vattnet ner i toastolen och det fylls på nytt vatten till "kylskåpet".
Vet inte vad dina gäster säger men alla kanske inte tycker att det låter så hygieniskt att ha färskvaror på toaletten. ;D

Det var faktiskt ingen dum ide. Hur mycket kan tanken på en toastolrymma tro?

Sen finns ju mjölk i småförpackning, så i princip så behöver man inte köpa mer mjölk än man gör av med på en dag.

Finns det även ekologisk mjölk i småförpackning?
Tyvärr finns nog inte tex ost eller köttpålägg i så små förpackningar.
Hur är det med rögad korv igentligen, borde inte den hålla sig ett tag
utan kyl?
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Gryning skrivet 20 apr-07 kl 19:12
Det var faktiskt ingen dum ide. Hur mycket kan tanken på en toastolrymma tro?
Tror en riktig slösspolare gör av med 10-20 liter.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Fred skrivet 20 apr-07 kl 20:47
Det var faktiskt ingen dum ide. Hur mycket kan tanken på en toastolrymma tro? Finns det även ekologisk mjölk i småförpackning?
Tyvärr finns nog inte tex ost eller köttpålägg i så små förpackningar.
Hur är det med rögad korv igentligen, borde inte den hålla sig ett tag
utan kyl?

Rökt, torkat och saltat kött kan hålla sig många månader, likaså rökt ost. Men den bär inte förvaras i soljus direkt ;).

Men en sval plats som jordkällare, garage, isolerat vindsutrymme eller dyligt duger bra.
Jag har saltat in och torkat skinkor och hjortbogar som hållt sig över ett år utan kylskåpsförvaring. Men så fort man skivar upp köttet så förkortas hållbarhetstiden betydligt. Det är saltskorpan som bildas runt köttet som bevarar det så fort det blir en snittyta i den så börjar föruttnelseprocessen på utan som inte har saltlager. Men täcker du köttbiten med ett tygstycke så du håller borta flugor och annat fä så håller det ändå många dagar.

/Fred
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Huckelberry Finn skrivet 24 apr-07 kl 20:53
Kan kyl/frys ta skada om de står oanvända en längre tid?

Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Magda skrivet 25 apr-07 kl 09:50
Det finns, som många påpekat, mycket mat som klara sig utanför kyl, i obruten "förpackning". Så fort du skurit i köttet eller öppnat räkosten så måste den dock förvaras svalt.

Toaiden var ju intressant.... Men om jag ska spara resurser så ska jag (som bor på gård) hellre lägga ner toan å gå på mitt redan existerande utedass. Men i en lägenhet kan det ju vara ett kul experiment.
Titel: Re:kylSkåpet
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 07 nov-07 kl 11:22
Jag bor i ett modernt, välisolerat hus och har därför lite dåligt med kylutrymmen. Och ett ganska litet kylskåp. Nu har jag i o f sig varit ganska flitig och syltat, saftat och gjort surkål och just surkålen har jag blivit lite orolig för. Så jag har lagt ett par ihoprullade plastmattor i "gropen" utanför källarfönstret, ställt en kartong med tidningsomvirade surkålsburkar och lagt på fler mattor. Och så har jag lagt ett regnskydd uppe på gallret så att det inte ska bli för blött där nere. Vet inte hur många minusgrader detta kan tåla, men jag förväntar mig inga riktigt kalla temperaturer förrän efter jul. I alla fall vet jag inget bättre. Den stora surkålskrukan står nu i tvättstugan, som inte är uppvärmd, men inte särskilt kall ändå.
Titel: SV: kylSkåpet
Skrivet av: Neiklot skrivet 15 feb-08 kl 12:49
Huckelberry: Är det din ekonomi du vill spara på, eller är det miljön?

Båda delar: Kräv att få ett nytt/modernt kylskåp/frys.
(Alt. köp ett nytt!)