Alternativ.nu

Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: Pirella skrivet 19 nov-15 kl 18:26

Titel: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 19 nov-15 kl 18:26
Jag har köpt ett hus, och flyttade in i lördags. Det har vattenburen värme, och jag har en vedpanna och två acktankar (750 L vardera). Började elda i lördags eftermiddag och har sen eldat varje dag. Varmt och gott blir det, men jag får inget varmvatten... :(
De första dagarna var vattnet lite ljummet. Sen såg jag i tisdags att cirkulationspumpen var avstängd. Jag satte på den, och en stund senare hade jag skapligt varmt vatten. Onsdag morgon var det kallt, och det har det fortsatt varit.
Kan någon hjälpa mig att få ordning på detta? Jag kan ingenting om sånt här, och har inte heller fått någon manual eller så efter säljaren. Det är säkert nån skitenkel liten detalj, men jag reder då inte ut det själv.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 19 nov-15 kl 19:18
Skumt, men det enklaste är att ringa säljaren, för man vet aldrig vad hemmafixare har fixat till för speciallösningar.

Nu gissar jag bara, men om du eldar och får det varmt och gott så borde det finnas en cirkulationspump (eller en laddomat) mellan panna och dina två tankar. Sedan borde det finnas en cirkulationspump som trycker ut det varma vattnet från tankarna till elementen (eller golvvärmen). Nu har det ju inte varit så kallt så det kan ha varit den senare pumpen som du slog på. Pumpen mellan panna och tankar måste ha varit på annars hade pannan kokat.

Eftersom du har haft varmvatten som har räckt ett par dagar så är det antingen så att varmvattenberedaren sitter i den 750 liters tanken som är avstängd med en kran så pannan inte värmer den, eller så har du en elvarmvattenberedare som elen är avstängd till. Eller så är det en specialare ;)
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 nov-15 kl 20:16
Det kan vara allt från en tempgivare till cirkulationspump.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Ex. skrivet 20 nov-15 kl 00:54
Det brukar ju finnas en shunt för att styra vattnet från pannan antingen till elementen eller till varmvatten. Eller lite mittemellan om man vill ha båda.
Sommartid kan man ju tänkas vilja stänga mot elementen..
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: exilbonde skrivet 20 nov-15 kl 07:11
Jag vill börja med att gratulera med att ha skaffat Hus mad en redi värmeanläggning i stället för en dyr jord- eller bergvärmeanläggning  :) (med berg-eller jordvärma är man helt beroende av elpriserna)

Jag har själv lärt mig på det dyra sättet att inte stänga av cirkulationspumpar, det är inte ovanligt att elmotorn lägger av om pumpen har varit avstängt en tid och sedan sätts igång igen.

Kolla upp om diverse cirkulationspumpar  fungerar, det hörs ofta om man är tillräckligt nära.

I övrigt är det inte så svart att byte pump det brukar sitta en ventil att stänga av på både sidor.

Vh Henrik

Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: exilbonde skrivet 20 nov-15 kl 07:13
Håll oss informerade om hur det går med varman ;)
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: lichiplommon skrivet 20 nov-15 kl 08:36
lägg upp bra kort på systemet så kanske nån kan klura ut och tipsa.....
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 20 nov-15 kl 08:40
Eller skicka mig ett pm så åker jag förbi dig idag, såg att du angett Mjölby som ort, och dit skall jag om någon timme. Det är ju snö ute nu så då vill man ju ha ordning på värmen.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 20 nov-15 kl 20:49
Men, tack - vad rara ni är!
Jag har klurat lite på det här, och ett av problemen kan vara att vedpannan inte riktigt funkar som den ska. Med tanke på hur otroligt skitigt huset är, så är det sannolikt att de som har bott här tidigare inte har älskat och vårdat någonting alls. Det är dåligt drag i pannan om man stänger luckan helt, och jag har därför fått elda med luckan nästan, nästan stängd. Igår fick jag upp temperaturen på varmvattnet till 45-50 grader, men jag hinner liksom aldrig få riktig fräs på det. Sen är det säkert så att det är nån ratt eller knapp eller spak som borde vridas eller trixas med, och där är jag helt borta.
Jag ska försöka lägga upp några bilder här. Under tiden kan ni väl önska? Vad vill ni se? Vilka rattar och spakar? Kopplingar, rör?

"Själv är bäste dräng" - finns du någorlunda i närheten?Jag missade helt ditt inlägg i morse, fast jag har iofs jobbat hela dagen, så det hade inte hjälpt.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 20 nov-15 kl 21:13
Det bar sig inte bättre än att jag åkte hem genom Mjölby strax efter 18. Bor ett par mil sydost om Mjölby. Själv då, har du hamnat i skogen eller på slätten, Mjölby har ju båda typerna av natur.

Ta en översiktsbild över panna, acktankar och krimskramset där emellan så ser vi vad du har och vet om vi pratar om samma saker.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 20 nov-15 kl 21:19
Detta är den ena tanken. För elementvattnet?
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Gottfrid skrivet 20 nov-15 kl 21:27
Om det är dåligt drag så må du ju kolla om det ligger en massa sot i vägen. Och luft luckan måste du ju ha öppen så det brinner riktigt.Se kollar du vart varmvattnet kommer ifrån.Det kan sitta en blandningsventil som beckat ihop.Schunten sköter bara värmen till elementen om inte nån flarne  vart och gjort nån dum lösning.Om så är fallet skall det genat göras om,göras rätt.Om du följer varmvatten röret bakåt med handen och känner att röret är varmt  före blandningsventilen så ligger felet där.Kan även vara så att varmvatten beredaren i acktanken har kalkat ihop och då blir det lite andra åtgärder.Ta foton och lägg upp så man ser hur det ser ut.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: exilbonde skrivet 22 nov-15 kl 07:58
Om det brinner bra om du eldar med luckan på glänt får du väl göra det, det är jo i första hand frågan om att överföra energin i veden till vattnet. med så pass stora tankar är det nog ingen risk att vattnet börjar koka.

Som Gottfrid skriver kolla om det ligger sot (eller döda fåglar) i skorstenen.

I dina kläder skulle jag nog be sotarn komma ut och se över systemet, håller du dig nära och ber att han förklarar, kan du säkert lösa problemet själv en annan gång.

Vet du när det blev sotat senast? Är det flera år sedan är det dax att sota i alla fall.

Och nu ett par dumme frågor, och det är inte ett försök på att vara oförskämt. År veden tör? Har du tänkt på att för att värma upp 1,5 kubikmeter vatten från 20 - 75 grader behövs en vedmängd på 50 - 100 liter?

Henrik

Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: lichiplommon skrivet 22 nov-15 kl 08:58
Detta är den ena tanken. För elementvattnet?

Finns det mer man kan skruva på?
Det ser helt normalt ut. Shunten på bild två släpper ut värme till elementen. Elpatronen i bild 4 ska du inte behöva köra förutom när du inte vill elda alls.

Finns det termometrar på acktankarna?
När du eldar borde de laddas, dvs att tempen går upp i ca 80 i tankarna. Men om du har shunten helt öppet till elementen så går bara lite till tankarna dvs inget varmt vatten.
Prova följande. Stäng shunten till elementen och elda tills du fått upp värmen åtminstone i den första tanken. Släpp sedan ut lite värme kontinuerligt till huset och elda lite till. Nu  borde du om inte det är nåt knas har både varmt vatten och värme i huset.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 22 nov-15 kl 11:32
Det samlar sig bra tips.

Jag åkte förbi på en snabbkoll i går och det är en bra anläggning om än med för få termometrar på tankarna. Proffsbyggd.

Pannan behöver en rejäl sotning och Pirella behöver ösa in mer ved ;)


Pirella, glöm inte att öppna ventilen till tank två när du får fart på det hela. Den volymen är bra att ha.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 23 nov-15 kl 22:42
Tack igen! Och tack, rara Drängen, för vedpannesnabbkursen.
Jag ska få hit en sotare så fort det går, och sen får jag helt enkelt lära mig hur alltihop fungerar.
Måste bara fråga - när jag kom hem idag hade jag 14 grader inomhus. Jag började elda klockan 19, och nu (22.45) är det 16 grader. Ca 45 grader på övre termometern på tanken. Är det helt normalt? Varmvattnet vet jag inget om, eftersom jag inte har något vatten alls... Det kommer och går lite hur som helst. För ett par dagar sedan försvann det sent på kvällen och kom sedan tillbaks klockan 05.30 på morgonen. Lustig tid, eller hur? Det har väl inte precis blivit mildare så dags på dygnet...?
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 23 nov-15 kl 23:08
Jo det tar tid att hämta hem förlorad temperatur. Vräk pannan full ;D Nu hade jag ju tyvärr inte tid att vara kvar till dess pannan kom upp i temp, men den skall komma upp i 80-100 grader och sedan skall du se på laddomaten att den pytsar ut varmt vatten till tanken. När huset behöver värme så sticker värmen dit så det blir inte mycket över till tanken. Kommer att gå fortare senare i veckan när utomhusvärmen kommer tillbaks, och när du sotat pannan. Man förlorar mycket värme på att ha den bakre delen av pannan igensotad, och du får räkna med glasögon på (skvätter sotavlagringar) och en halvtimmes armträning för att skrapa fram vad den förre pannskötaren försummat.

Här tycker jag att jag inte gjort annat än eldat, har nog eldat motsvarande tre fulla ilägg i din panna.

Mystiskt det där vattenfelet, låter nästan som glapp. Men det kan vara tryckströmbrytaren som håller på att ge upp. De håller inte för evigt, speciellt om de sitter illa till.

Sotarn kommer till mig på torsdag, så då måste han åka förbi dig. Och här har han räknat med att få sota 5 eldstäder, men jag ringer i morgon fm och avbokar 4 st så han kommer att få tid med dig. Han får bara en halv kopp kaffe ;)
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 23 nov-15 kl 23:35
Men. ååå! Du är väl bara för rar!
Vid vilken tid kan jag förvänta mig sotarn? Säg till honom att han får en och en halv kopp hos mig, så blir han nog nöjd.  :)

Jag har vräkt pannan full, men jag har inte kommit över 60 grader än. Elementen är varma och goa, men jag har fortfarande bara 16,7 grader. Iofs mot en vägg, så något varmare är det nog inne i rummen.

Ja, det där med vattnet känns lite mysko. Kan vi ha en husägarkurs med intensivstart och behovsprövad, icke tidsbestämd fortsättning...?  ;D  Jag kan så småningom betala kursen med kaninstek och honung.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 24 nov-15 kl 00:18
Sotarn har 0142-14093. Men de har bara telefontid på fm, 8-12. Här räknar han med att vara någon gång mellan 7-10.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 24 nov-15 kl 19:36
Exet var här och tittade idag, och tydligen stod pumpen bara och gick och gick. Den var typ överhettad. Han pratade om att det antingen var för mycket vatten i hydroforen, eller att tryckströmbrytaren var paj. Han ska hjälpa mig att tömma ut vatten ur hydroforen. Så länge får jag skruva ur två säkringar för att ha pumpen avstängd, och när jag vill ha vatten skruvar jag i säkringarna igen.

Ett annat festligt problem är vedpannefläkten. Den la av idag. Exet huffade och puffade och mumlade, och plötsligt startade den igen. Och sen la den av igen. Vem ringer jag om det? Kan sotarn sånt? Jag vet inte ens vilken bransch det hör till...
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: torbjorn skrivet 24 nov-15 kl 19:51
Precis som tidigare har nämnts i tråden, så brukar tryckströmbrytare till vattenpumpar ha begränsad livslängd. Man kan dock få dem att hålla längre om de installeras på lämpligt sätt.

Tryckströmbrytaren bör stå rakt upp med vattenanslutningen nedåt, då riskerar man inte att sand och skräp som följer med vattnet lägger sig i fickan utanför membranet och hindrar det från att röra sig.

Det är bra om den sitter på ett lugnt och stillsamt ställe som är fritt från både vibrationer och vattentryckstötar. Den bör t ex inte sitta direkt på vattenpumpen eller på en vattenledning där det kan smälla och ha sig när man tvärstänger en vattenkran. Bäst är om man kan ansluta den med en bit armerad slang till en egen anslutning på hydroforen.

Den kan behöva lite tillsyn emellanåt med putsning av kontakter, smörjning av mekanism mm. Till- och frånslagstrycken kan ändra sig med tiden när fjädrar mattas ut och mekanismen slits, så man bör kolla och om nödvändigt ställa in dem till lämpliga värden för den aktuella anläggningen någon gång då och då.

Om kontakterna bränns sönder fort (vanligast på små enfas pumpautomater) så kan man förebygga det genom att koppla in gnistsläckare (varistorer eller RC-nät) parallellt med dem.

Man bör sätta upp en arbetsbrytare mellan tryckströmbrytaren och den fasta elinstallationen, så man lätt kan slå från pumpen och göra tryckströmbrytaren spänningslös utan att behöva skruva ur säkringar. Om det är en trefaspump så krävs ju ändå ett motorskydd, som då också kan göra tjänst som arbetsbrytare.

När det gäller vedpannefläkten så finns det nog en viss alternativare i närheten som är kompetent att ta en titt på den. Annars är det nog i första hand någon VVS- eller pannreparatör man bör anlita, sotaren vill nog inte befatta sig med sånt som har med el eller styrsystem att göra.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Gilbert skrivet 24 nov-15 kl 19:54
Det går bra att ha ett 30 mikrons bommullsfilter på ingången (tar max 0.1 bar) och så slipper man skräp överallt och kranar mm håller längre.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Gottfrid skrivet 24 nov-15 kl 22:11
 Kolla fläktens start och stopptemperatur. Ta och leta rätt på en bruksanvisning till pannan.Sen kollar du om det sitter en kondensator till fläkten som börjar ge me sig.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Pirella skrivet 24 nov-15 kl 22:51
Jag sitter och läser bruksanvisningen nu. Och blir precis svettig... Det här är värre än att doktorera.

Fläkttermostat 90ºC - Stänger av rökgas fläkten om pannvattnet värms upp till inställt värde, som alltid är 90 ºC.
Rökgastermostat 0 – 150ºC - Stänger av rökgasfläkten när rökgastemperaturen sjunker till inställt värde, bör vara 90ºC

• Rada upp cirka 8 st. små vedbitar (längd 50 cm) med en gemensam vikt på cirka 6 kg på rosten. Använd t.ex. papper eller bark som tändved.
• Tänd elden och starta rökgasfläkten genom att ställa termostaten i 0-läge.
• Vänta 15-20 minuter så att det bildas en cirka 10 cm tjock glödbädd ovanpå rosten.
• Lägg in veden på rosten (18-20 st. vedträ, sammanlagt cirka 32 kg) i jämna och täta rader, så att veden står fast vid den bakre väggen och med barksidan uppåt.
• Ställ in rökgasfläktens termostat på cirka 90 ºC. Det inställda värdet är korrekt när det bara finns kvar lite glöd i pannan när fläkten stängs av.
• Sätt in ny ved ovanpå glödbädden.
En omgång ved brinner i ungefär 2,5 timmar och producerar cirka 100kWh värme.

"Det finns 3 st shimsbrickor bakom luckan till luftkammaren".
Va? Vad är shimsbrickor...? Och var sitter luftkammaren?

"Kontrollera att överhettningsskyddet inte har aktiverats. Skyddet kan återinställas genom att öppna skyddskorken och att trycka på skyddet. Vattnet i pannan måste dock svalna innan skyddet kan ställas in på nytt. Ta reda på varför överhettningsskyddet aktiverats".
Vad för skyddskork?? Den finns inte med i manualen... Jag bryter ihop.
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 24 nov-15 kl 23:12
Den där fläktmotorn var slut i lagren så den är bara att byta. Det bästa vore om du hittade den som installerat pannan för han har kanske reservdelar till den hemma. Man fastnar ju ofta för vissa modeller. Den förre husägaren borde komma ihåg vem som gjorde jobbet. Jag är ju en obotlig gördetsjälvare och dessutom inte uppväxt i trakten så jag känner inte så många hantverkare här. Anderssons elektriska i Mjölby är dock inblandade i mycket el häromkring, så de kan ha varit med på ett hörn.

Kolla vad pannan heter.

Det går förmodligen att elda trots att fläkten inte går, men det blir svårt att tända så att du får drag eftersom det är en panna med omvänd förbränning. Lite överkurs...
Titel: SV: Inget varmvatten!
Skrivet av: lichiplommon skrivet 25 nov-15 kl 06:25
Det är VVS som säljer reservdelar till pannan. Kolla vem som är närmaste återförsäljare för ditt märke i dina trakter. De brukar kunna fixa en fläkt. Att installera den borde vara enkelt. Antgaligen ska man lätt kunna ta ut den för rengöring. Kolla i din manual.