Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: christelle skrivet 12 nov-15 kl 17:31
-
I våras hade jag ett gäng burkar med jäst honung, vilka jag använt till hud och hårprodukter. Idag när jag ska påbörja en burk jäst honung så har den slutat jäsa, luktar inte jäst, smakar inte jäst dock är den inte så söt som den brukar. Kan honungen jäsa färdigt precis som tex ett vin?
-
Vad som än jäser, så upphör det att jäsa när jästsvamparna har förbrukat allt socker eller när alkoholhalten blir för hög för att just den aktuella sortens jäst ska trivas. I honungsfallet gissar jag att det är det senare som har inträffat.
-
Vin tappar man ju om och blir på så sätt av med jästen. Här är det troligare att något annat tagit överhanden t ex bakterier
-
Kan det vara alkohol i honungen?
-
När jästsvampar lever och förökar sig så producerar de alltid alkohol och koldioxid. Så det går inte att undvika att det finns alkohol i saker som har jäst.
-
Med alkoholer behöver det inte vara typ Etanol, det kan bildas farliga alkoholer också.
-
Med alkoholer behöver det inte vara typ Etanol, det kan bildas farliga alkoholer också.
Men när jästsvampar sönderdelar socker är det till allra största delen etanol som bildas. De tyngre alkoholerna, som i rödnästa sammanhang sammanfattas som "finkel", är mer kletiga och illasmakande än hälsovådliga.
-
Spontanjäsning garanterar inte att det inte finns träsprit, det kan bli det med vildjäst.
Varför inte provsmaka och kolla vad det är?
-
Mjöd gjordes redan på vikingatiden och det kan väl inte bildas några toxiska substanser i det eller..?
https://sv.wikipedia.org/wiki/Mj%C3%B6d
Smak och doft är det inget fel på, dock verkar en del av sockret ätits upp av jästsvamparna så honungen är inte så söt. Har ingen alkoholmätare (mer än till mig själv) men vattenhalten ligger strax under 20 %.
-
Från Etanol Wikipedia.
"
Etanol skall inte förväxlas med metanol (träsprit). Denna kan i små doser leda till blindhet och i högre doser ofta till döden.
"
-
Från Etanol Wikipedia.
"
Etanol skall inte förväxlas med metanol (träsprit). Denna kan i små doser leda till blindhet och i högre doser ofta till döden.
"
I burken finns i grunden bara honung och vatten (20 %). På vilket vis skulle det kunna bildas träsprit av det?
Hur som helst så tar jag ett glas älggräslikör och spär ut honungen med ifall det nu ändå skulle vara metanol i den :P
-
Spontanjäsning garanterar inte att det inte finns träsprit, det kan bli det med vildjäst.
Varför inte provsmaka och kolla vad det är?
Det kan inte bildas metanol vid jäsning, inte med vildjäst, inte med vanlig jäst och inte ens vid destillering med egen brännare. Det är en jäkligt seglivad myt, ungefär som kräkmedlet i Sustembolagets varor.
-
Det vet man först timmarna efter konsumtion.
Symtom:
De flesta förgiftningsfall orsakas när metanol dricks som om det var etanol. Metanolens smak och lukt är snarlik den betydligt mindre farliga etanolens, varför förgiftningsfall förekommer regelbundet. Redan några centiliter kan vara dödligt om det dricks rent, men ofta sker intaget tillsammans med etanol vilket reducerar förgiftningsförloppet något. Även om den drabbade överlever kvarstår ofta permanenta hjärnskador, speciellt på syncentrum. Erfarenheter visar att omkring 1/3 av fallen slutar med att de drabbade avlider, 1/3 får bestående hjärnskador ofta inklusive blindhet, och återstoden klarar sig utan men.
-
Som sagt, såvida ingen hällt metanol i honungen så finns det ingen metanol i den. RN skadlig mängd metanol kan inte bildas på det viset. En gammal seglivad myt som tyvärr hålls levande.
-
Som kuriosa lägger jag denna länk som avhandlar metanol på ett annat forum
http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=6766 (http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=6766)
-
Det ska tilläggas att det alltid finns en liten mängd metanol vid ALL alkoholfrsmställning, även i de finaste viner. Men någon mängd som är skadlig kan alltså inte bildas via en sådan jäsningsprocess.
-
Kan meddela att jag idag varken är död eller blind trots mycket smakande i går på den jästa honungen ;D Nu skulle jag bara behöva låna en alkoholmätare om det nu går att kolla halten i honungen? Lite lagom alkohol i den kanske blir en riktig succé för riktigt god är den hursomhelst.
-
Kan meddela att jag idag varken är död eller blind trots mycket smakande i går på den jästa honungen ;D Nu skulle jag bara behöva låna en alkoholmätare om det nu går att kolla halten i honungen? Lite lagom alkohol i den kanske blir en riktig succé för riktigt god är den hursomhelst.
Gör mjöd av den.
En damejeanne eller annat tätslutande kärl, 1 jäsrör och c:a 2 liter vatten per kilo honung. Rör ut honungen i ljummet vatten, sätt på jäsröret och se om det fortsätter jäsa. Har inget hänt på några dagar så släng i en påse med jäst för vitvin eller en speciell mjödjäst.. Sedan är det bara vänta vänta vänta.. :)
-
Har bara en oöppnad burk kvar nu men nästa gång honung jäser i flera burkar måste jag prova att göra gudadryck. Tror nog inte jag hade fått igång jäsningen igen utan vinjäst/bakjäst eftersom den har stannat av helt. Pratat med en ölbryggare om alkoholmätning och han trodde inte det går men skulle kolla med labbet.
-
Har bara en oöppnad burk kvar nu men nästa gång honung jäser i flera burkar måste jag prova att göra gudadryck. Tror nog inte jag hade fått igång jäsningen igen utan vinjäst/bakjäst eftersom den har stannat av helt. Pratat med en ölbryggare om alkoholmätning och han trodde inte det går men skulle kolla med labbet.
Jag undrar det ja.. Eftersom att det var i en försluten burk så skulle jag kunna tänka mig att jäsningen stannat av på grund av att koldioxiden som bildas inte kan försvinna. UJtan att vara någon expert i ämnet så utgår jag ifrån att jäsningen borde upphöra när koldioxiden inte längre "får rum" i den lufttäta burken. Jäser man vin/mjöd/med mera så ska ju koldioxiden försvinna ut men luft inte in. Vanligtvis genom ett vattenlås. Jag skulle tro att bara en mkt liten del är jäst, och där med en mkt liten alkoholhalt, men att det skulle fortsätta jäsa om man blandade ut det i vatten och tillät koldioxiden att kunna försvinna.
-
Öppnade den sista burken oxå nu och där kommer en svag jästdoft som försvinner efter att den stått öppen en stund, smakar inte jäst. Tyvärr är det bara en 500 g burk så jag får mjödexperimentera nästa jäsning, hmm vilket jag iof sig själv skulle kunna få igång genom att blanda (för mycket) vatten i honungen och sen vänta tills den spontant jäser?
-
Ja testa att blanda den i ett par liter ljummet vatten.. :)
När man jäser glögg vet jag att många använder bara en bunke/hink och sedan gladpack/plastfolie över så det blir tätt och sedan sticker de lite hål i plasten. Efter vad jag förstått ska övertrycket från jäsningen göra att inte syre tar sig in. Nackdelen är väl att man inteser lika lätt om det verkligen jäser som om man har ett jäsrör. Men man borde ju kunna se bubblor/skum på ytan efter koldioxiden när det börjat jäsa ett tag.
-
Ska få tag i en spann med lock så sätter jag ett jäsrör i locket och testar brygga på den sista burken :D
Tack för hjälpen ;)
-
Ska få tag i en spann med lock så sätter jag ett jäsrör i locket och testar brygga på den sista burken :D
Tack för hjälpen ;)
Kul! Skriv gärna om utvecklingen sen! :)
-
Blandat 500 g honung med 1 l vatten i en spann med lock och jäsrör så nu är det bara att vänta på att gudadrycken går igång :)
-
Jag gör ett försök att återgå till ämnet för den här tråden, vilket lämnats för länge sedan...
Till att börja med så kan honungen ha jäst ANTINGEN av att vattenhalten var för hög då den skördades och burkades, ELLER så har den haft undermåliga lock/förvarats i fuktigt utrymme. Honung är nämligen, liksom trä, hygroskopisk, d.v.s. den tar upp/avger vatten från/till sin omgivning.
När det sedan gäller varför den möjligen avstannat igen i jäs-processen, så tror jag liksom fler nämnt, att koldioxiden som bildats satt stopp för fortsättning då det inte fått plats mer.
-
Tror det var 4 st 500 g burkar i en tappning på ca 20 kg och den låg bra i vattenhalt och jag upptäckte i våras att den jäst, den förvarades i torrt, mörkt och ganska svalt utrymme över vintern.
Jag hade även en burk Whiskey honung som jäste men det är mer förståeligt för den mätte över 20 % så det var en liten koll om den skulle hålla - vilket den då inte gjorde så i år har jag skippat den smaken.
Hade varit väldigt intressant att forska ut orsaken till jäsningen för kommande tider.
Locken var nya liksom burkarna, slungrummet är minutiöst städat, ingen får tex gå in med skor, kontaminerat material är åtskilt från rent osv, dock hade jag ett barnbarn och svärdotter som publik under tappning så ...
-
Ibland bara händer det märkliga saker. Förra året fick jag en burk i retur på rapsskörden. Köparen trodde det var en osynlig spricka i glaset för i ena nederkanten, stort som en valnöt hade honungen "läckt ut" från en oöppnad burk. Närmare koll visade att den hade jäst, men bara precis där i hörnet. Burken var tappad från ett parti med den torraste honung jag någonsin fått, 14,5-15%. Och det var nya burkar tagna direkt ur inplastning så det kan inte varit en vattendroppe som råkat hamna där. Och det kan inte vara en muterad jästsvamp för resten av burken har behållit sin kristallisation. Jag har ingen förklaring.
-
Kanske fanns det lite fukt kvar i ett rör eller ventil, inte helt omöjligt att fukthalten då blir över 19% lokalt i några ml i en burk honung.
-
Kan meddela att det blev en jättegod söt mjöd av den jästa burken, dock fick tillsättas en pytteliten bit bakjäst för att den skulle jäsa ut.