Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: beekeepern skrivet 09 nov-15 kl 22:01

Titel: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: beekeepern skrivet 09 nov-15 kl 22:01
Laga mat i dylik, ska ju vara bra då den avger järn som vi får i oss när vi äter.

Men en annan fråga som dök upp här om dagen, om den har börjat rosta, är det ohälsosamt att äta mat från den?
Stekpannan är diskad före användning, med en diskussion uppstod om detta.

Beekeepern.
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: tropfrog skrivet 09 nov-15 kl 22:08
Angående rosts farlighet så kan jag inte tillföra annat än att jag tror att det är ofarligt.

När det gäller underhåll av riktiga stekpannor så verkar det som att den kunskapen nästan försvunnit trots att det bara var 20 år sedan teflon slog igenom. Rostar gör den bara om den blir för torr- Därför skall man helst aldrig diska med diskmedel, bara med varmt vatten. Sen är det bra att smörja in den efter diskning i matolja. Om man vet att man skall använda den dagen efter igen kan man med fördel låta den stå odiskad med stekflott i över natten.

MVH
Magnus
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: TW skrivet 09 nov-15 kl 22:30
Hemma hos oss är det gjutjärnspannor som gäller. Det har aldrig blivit av att skaffa teflonpannor och efter alla larm om teflonens avigsidor beslöt vi att fortsätta som vi alltid har gjort med samma gamla gjutjärnspannor som har gått i släkten i generationer. Den ena är tillverkad på Oravais Gjuteri och det lades väl ned på 1860-talet såvitt jag vet. Den andra pannan har inget fabriksmärke. Båda är egentligen menade för att användas över öppen eld och har ojämn rågjuten botten så de steker litet ojämnt på elplatta men det går bra ändå sedan man är van.

Vi brukar diska dem med diskmedel några gånger i året och sedan flotta in dem invändigt med matolja. Annars diskar vi bara med ljumt vatten och diskborste.
Någon gång ibland (kanske en gång i året eller vartannat år) brukar man bli tvungen att koka ur dem med vatten och diskmedel och flotta in med matolja efteråt.
En gång hade vi litet ytrost i en panna....jag tror det var för 15 år sedan......och så tror jag att det hände en gång tidigare då jag var liten för jag har något suddigt barndomsminne från 80-talet av pappa som putsar rost ur en panna med borrmaskin.

Då det hände senast slipade jag med en stålborst-trissa på borrmaskinen. Sedan diskade vi pannan och flottade in den och fortsatte som förr.
Det går bra att slipa bort ytrost ut bottnen på pannor såvida inte rosten har gått på djupet och blivit gravrost. Vissa pannor verkar rentav ha blivit slipade invändigt vid tillverkningen.

Svaret blir: Putsa bort rosten med grov stålull eller stålborsttrissa och diska pannan och flotta in med matolja och ät och njut!
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: Anders S skrivet 10 nov-15 kl 01:44
Diskar gjutjärnspannor med diskmedel gör jag bara om det kommit in möss i kåken och skitit i pannan.

Diskar med varmvatten eller kokar ur med vatten i gör jag lite oftare, men ofta är det inte.

Oftast torkar jag bara ur med papper om ens det.

Rost? Kan kanske hända om en panna fått stå oanvänd i ouppvärmd kåk riktigt länge.

Det gäller förstås att inte lämna matrester eller fukt i pannan mer än max några timmar efter tillagning.
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 nov-15 kl 08:19
Några gånger har jag sandblästrat gamla gjutjärnsstekpannor - dels när man har hittat gamla pannor som t ex har legat under ett uthus i många år, och dels pannor som har tjocka lager av sot och förkolnade matrester på undersidan, i värsta fall även inuti. Efter sandblästring krävs såklart en mycket grundlig diskning så man slipper få sand i maten.
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: Juniperus skrivet 19 dec-15 kl 20:15
Diska inte med diskmedel då smakar nästa rätt som du tillagar diskmedel. På gården där jag bor har många nyanlända som man ständigt måste förklara vad en gjutjärnspanna är, men då och då glömmer man och då får man äta mat som smakar diskmedel.
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: Anders S skrivet 19 dec-15 kl 20:50
Det kan gå värre. De kan slå vatten i en upphettad stekpanna...
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: Juniperus skrivet 19 dec-15 kl 20:54
Jo det brukar också hända titt som tätt speciellt om man har vedspis som går hela dagarna och någon panna blir kvar.
Titel: SV: Gjutjärnsstekpanna
Skrivet av: Anders S skrivet 19 dec-15 kl 22:09
Det kan bli osynliga sprickor som det läcker genom, så pannan blir kladdig på undersidan. Kan också göra att den stekar sämre för fettet rinner ut.