Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 27 okt-15 kl 15:15
-
Sitter och dreglar över Runåbergs katalog (på nätet) och funderar inför nästa säsong. Det ska böjas i tid....eller hur?
Är det någon som odlar vitkål för lagring, i alla fall några månader. Vi bor i zon 4 och när jag läser om olika vitkålssorter så verkar inga av de som är lämpliga att lagra vara lämpliga över zon 3. Är det någon som har ett sorttips?
Jag tänker att förmodligen kommer att "lagringskålen" att hinna att mogna/knyta sig ordentligt om sommaren är lång och varm. Är det en sämre sommar blir huvudena ätbara men tål inte lika lång lagring. Är det rätt tänkt? I så fall kan jag ju chansa. Eller ska jag acceptera sakernas ordning och bara satsa på tidig vitkål?
-
Vintervitkål är ju inte så rolig att äta, kanske bättre att mjölksyra den. Man kan ju använda syrad vitkål till i princip alla recept där vitkål ingår, t o m kåldolmar om man syrar hela vitkålshuvuden
-
Jag har köpt vitkål 50 kg för 1:- /kg, har det mest till gässen.
Men jag är intresserad av att lagra vitkål och spetskål jag också.
Läser man gamla trådar skall man tydligen hänga kålen i rotstocken. Mina just nu hänger i nätkorgar och ser fortfarande hyggligt fräscha ut. Jag räknar kallt med att några varv av kålen skadas under lagringen.
-
Vintervitkål är ju inte så rolig att äta, kanske bättre att mjölksyra den.
Är inte vinterkål rolig att äta? Hur menar du då? Smakar den inte bra? Konstig konsistens?
Kan man syra hela kålhuvuden? Det låter intressant. Hur gör man då för att få hela (eller kanske i halvor?) huvudet "konserverat".
-
Smakmässigt och även konsistensmässigt är det ju mycket stor skillnad på "sommarkål" och vinterkål. På Balkan, och runt hela Svarta havet är det vanligt med hela kålhuvuden som syrats:
http://www.wildfermentation.com/romanian-fermented-whole-cabbage-process/ (http://www.wildfermentation.com/romanian-fermented-whole-cabbage-process/)