Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Casandora skrivet 26 okt-15 kl 21:05
-
Har länge letat efter lämplig sida att ställa frågor angående kaniner för köttproduktion, blev så glad när jag hittade denna sida.
Jag har haft kaniner sedan barnsben, som sällskapsdjur. Nu är jag dock nyfiken på detta med köttproduktion, åtminstone till husbehov. Jag vill dock gärna komma i kontakt med någon/några som har mer erfarenhet än mig inom detta ämne.
Vilken ras föredrar ni? Jag vill gärna höra lite för/nackdelar med respektive ras?
Hur många avelsdjur har ni?
Måste kaninerna ha stamtavla med ett visst antal godkända led eller hur funkar det?
Är det OK med blandraser? Kanske finns där tillochmed fördelar?
Bara några av mina frågor, säkert många dumma frågor med självklara svar, men frågar man inget får man heller inget veta..
Tack på förhand!
-
Det finns inga generella krav på stamtavlor,
Vi kör med en NZ red hane och gotländskor. NZ är en stor och kraftig ras och Gottisarna mindre men tåligare och är lätta att föda upp. Kombinationerna är nog lika många som raser.
Avelsdjur då? Det beror på hur du har tänkt dig produktionen,
Hur många kullar om året, hur många slaktdjur,
-
Tack för svar!
Jag har funderat lite på fransk vädur, har du någon erfarenhet av dessa?
Jag hade som sagt tänkt till husbehov och resten av familjen till en början. Jag funderar på att börja med 3 honor & 1 hane att starta med, för att känna på lite och så. Verkar det rimligt?
Hur många kullar/år "klarar" en kanin, vad anses vara "normalt"?
-
Eller bör man ha lika många hanar som honor kanske?
-
Vädur fungerar perfekt.
Har dock inte mycket erfarenhet av rasen.
Gör ett räkne trick. Om du får 5 ungar per hona och tar två kullar så har du trettio slaktdjur per år.
Man kan nog ta ut tre kullar om man vill, vilket fungerar.
Det räcker gott med en hane på tre honor.
-
Första kullen för en hona skall du inte räkna som representativ. Jag inte haft så mycket kaniner att jag kommer upp i statistiskt säkra data, men det är mycket strul med förstföderskorna. Sedan kan de sköta sig exemplariskt och producera 8 ungar per gång (vilket man eftersträvar) och vara de bästa av mödrar.
Jag tycker att 2 kullar per hona och år är bra för att fånga in tillväxten av växtlighet samt att man inte överbelastar honorna, men 2 täta kullar och en mitt emellan som blir på vinterfoder låter ju inte så hårt det heller. En bra stor skottkärra med fäste för lie och räfsa, och ett planerat skördande så fungerar foderinsamlingen bra till tre honor med ungar.
Sök efter inlägg från Gösta, han är väl den på forumet som man förknippar mest med kaniner fast det finns många fler som är kunniga.
Själv skall jag nog göra som Skogsvilde och sätta upp lite burar med NZ och Gotlandskaniner. Har bara ungarnas dvärgkaniner för tillfället på kaninfronten :-\ Vädur tycker jag är lite tröga, men när man inte har dem i högproduktion så kan man ju testa efter egen smak. Även dvärgkaniner blir goda middagar ;D
-
Fransk vädur är trevliga att handskas med...
Men det finns många andra lämpliga raser till köttuppfödning..
New Zeeland, blå wiener, vit lant, stora silver, Alaska, californian mfl.
Har man kaninerna ute så är det svårt att få kullar före mars månad..likaså efter okt november. Två till tre kullar är realistisk och själv har jag väl ett snitt på 6 överlevande per kull..(då räknar jag samtliga kullar från samtliga honor,även de kullar som kastas).
Kör huvudsakligen med gotlandskaniner och kompletterar med vit lant, stora silver och new Zeeland för tillfället..
-
Jag skulle nog vilja avråda från att använda någon av jätteraserna (fransk vädur, jättesheck och belgisk jätte) det ger visserligen, så småningom, stora slaktkroppar och det kan ju vara tilltalande men det går åt mycket foder! Vill man vara rationell, och få ut så mycket kött som möjligt per ingående foderenhet, är New Zealand det som kommersiella uppfödare använder men andra raser i samma storlek som t.ex. vit lant fungerar också bra. Har hört att Californian ska vara en bra slaktras men de är svåra att få tag i i Sverige
Nästa fråga som du måste ta ställning till är hur rationell du vill ha din köttproduktion och vad som är flaskhalsen i din uppfödning. Är du inriktad på rationell uppfödning och du vill slakta ungarna efter så kort tid som möjligt för att få plats med nästa kull är NZ och liknande raser det bästa valet. För att de ska växa snabbt är det dock nödvändigt att fodra med "industifoder" (pellets) vilket ökar kostnaden.
Om du har ett självhushållarperspektiv tycker jag att du också ska fundera på lantraserna, gotlandskanin och mellerudskanin. Dessa är betydligt mer lättfödda och växer acceptabelt på gräs, grenar och annat "trädgårdsavfall" och en mindre mängd spannmål. De växer dock betydigt långsammare. Jag har själv mellerudskaniner (och några blandraser). Egentligen tror jag att gotlandskaninen är något bättre som köttkanin. Mellerudskaninen får lite för små kullar för att vara riktigt rationell men det är en otroligt mysig ras.
Om man inte ska ägna sig åt utställning (eller bevara lantraser i genbank) är blandraser många gånger ett bättre, eller i alla fall minst lika bra, alternativ som de renrasiga men man bör ha lite hum om de ingående rasernas egenskaper och inte para hej vilt.
-
Om man som jag bara vill ha kaninkött ibland och vill att de äter gräs ute som gässen. Skall jag då välja de inhemska Orange etc?
Kan tänka mig pellets då och då men inte regelbundet.
-
Funderar också på att föda upp kaniner för att bli självförsörjande på kött. Har haft nöt och får tidigare. Funderar på att göra boxar i ladugården. Får plats med 5 boxar a 2 kvadratmeter. Nätväggar så att de ser varandra. Har jag tänkt rätt. Eller mår de bättre i burar på ben? Torparmor
-
Om man som jag bara vill ha kaninkött ibland och vill att de äter gräs ute som gässen. Skall jag då välja de inhemska Orange etc?
Orange är en mycket ovanlig ras om du talar om stambokförda, renrasiga djur. Det ställs några fåtal individer varje år. Jag har inte hört att de skulle vara speciellt bra köttkaniner heller. Men inte heller att de skulle vara sämre än någon annan ras i den storleken. Välj du istället en NZ, vit lant, lantras eller blandras.
Som du beskriver det tycker jag nog ändå att en lantras skulle passa dig.
-
Om man som jag bara vill ha kaninkött ibland och vill att de äter gräs ute som gässen. Skall jag då välja de inhemska Orange etc?
Kan tänka mig pellets då och då men inte regelbundet.
Gotlandskanin, eller Mellerud.
-
Hej
Jag värdesätter själv väldigt mycket att rasen är social och inte hårt avlad på effektivitet. Korsar mina honor Alaska och Bourgon med olika hanar, funkade väldigt bra med Gotland, kullen blev otroligt tam, har en kull med Bourgon/Rex nu som växer bra och hyfsat lätta att sköta. Hade dock 2 kullar med NW white och de var helt sjövilda(http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/01/1381f7a08710e3c4e23312c0a8cd95a8.jpg)
På bilden är det Alaska/Gotland [emoji4]
/Erik
-
Orange kanin väger ungefär 3 kilo som vuxen, så det är inte speciell bra köttkanin. Har ungar nu som är 6 månader och de väger ungefär 2,5 kg.
Jätteraserna, te x belgisk jätte, fransk vädur mm, är det mest ben på.
Då har du bra köttkaniner som grimbart skrev; stora silver mm.
En sak förstår jag inte varför man skall blanda in olika raser, t ex nz och gotlandskanin, när den renrasiga ger bra avkommor med bra kött? Till slit så får man inte tag i renrasiga djur, och när man avlat ett tag, så blir djuren mindre för varje generation.
Gotlandskaniner tar lång tid på sig att bli slaktfärdig runt 10 månader, medans stora silver, nz mm slaktar man redan vid 16 v ålder, men det är tycke och smak, så du har många raser att välja på, och det viktigaste är att du trivs med den ras du väljer.
-
Tänk på smaken oxå. Jag vill ha ett fett kött med noll viltsmak så jag tycker om fransk vädur pågrund av det. Nu har jag gotland/fransk vädur korsningar. Snälla kaniner. Har haft nz White o det var elaka bitiga djur.
Alla kaniner går att äta. Ta emot ett gäng bortskänkes kaniner o börja där.
-
Jag har fransk vädur för att dom är lugna och trevliga.
Sant att jätteraser har grov benstomme i förhållande till muskelmassa, fransk vädur hör INTE till jätteraserna.
Jättarna tar lång tid på sig att lägga på muskler vilket gör att dom är över året innan dom kan slaktas.
Franskvädur växer snabbt, men kräver då bättre mat(kopellets+hö å kvistar). Det genetiska arvet har betydelse, jag vill ha djur som ökar ett kilo i vikt per månad, vilket gör att dom väger 4 kg när dom är 4 månader och då slaktas dom.
Det lönar sig inte att hålla dom längre för sen avtar viktökningen betydligt i förhållande tid- viktökning- foder + skötsel strö mm.
Vid 6 månader blir dom könsmogna och börjar slåss i värsta fall.
Korsningar ger utavels effekten, dvs att avkommorna växer snabbare än dom renrasiga varianterna kan tom bli större än föräldrarna ???
Först föderskor misslyckas ibland men det finns honor som helt enkelt är usla mödrar och sånt går i arv. En gång är ingen gång.. dom passar bäst i grytan om det sker fler gånger. Jag är numera, tålmodig så 3 chanser får dom hos mej.
Jag tar 2 kullar / hona och 3 om hon bara fick typ 3 ungar andra gången. Ammningen tar en hel del på formen.
Bra avels honor tappar inte form nämnvärt (blir beniga å magrar av)
Det finns många raser att välja på och alla går att äta.
Det är bra om man vet vad man vill ha. En annan aspekt är ju ex pälsen om man vill göra fina skinn.
Nej kaninerna behöver inte ha ett enda papper om du bara vill ta fram kött till dej själv.
Har du tänkt sälja djur och gå på kaninutställning så ska kaninerna så klart ha stamtavlor.
Papperslösa kaniner har ju så klart ett annat pris.
Mitt råd är att du besöker en kanin utställning och orienterar dej bland olika raser och pratar med uppfödarna om just dom raser du gillar. Sist och slutligen så är det ju du som ska tycka om att titta på dom dagligen.
Endel raser finns i många olika färger.
-
Papperslösa kaniner var en kul benämning ;D Här har jag byggt en favela åt våra myskankor så de skall känna sig som hemma :)
-
Papperslösa kaniner var en kul benämning ;D Här har jag byggt en favela åt våra myskankor så de skall känna sig som hemma :)
Har ni sniglar :-X ::) ? * slemmiga typer *
Ja :) kan ju kvitta om man ska äta upp dom, papper ger ju ingen mer smak direkt, mest mer jobb, bra att tända brasan med om man ska grilla.
-
fransk vädur hör INTE till jätteraserna.
Fransk vädur tillhör jätteraserna. Enligt SKAF:s standard.
Att det är en fantastiskt trevlig ras håller jag med om men den är oekonomisk för rationell köttproduktion. Men vi som har kaniner för husbehovsuppfödning tror jag ofta kan bortse från den lite sämre "köttillväxten" (räknat på insatt foder).
Tänker man sig att ha kaninerna i fackburar någon del av året bör man tänka till eftersom jätteraserna med de nya reglerna måste ha väldigt höga fack. Det gäller även fransk vädur som till sin natur är låg i kroppen.
-
Tack för korrigeringen ! Minnet är inte vad det varit och jag har varit sjuk länge.
Ja, frassarna tillhör jätteraserna.
Bur storlekarna går på vikten och inte på hur högresta djuren är.
-
Hej Casandora !
Titta in hos Sveriges Kaninproducenters Förening på www.kanin.se (http://www.kanin.se)
/Malin