Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Ackmyren skrivet 19 okt-15 kl 20:45

Titel: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Ackmyren skrivet 19 okt-15 kl 20:45
Hej

Har ca 10 L sockervatten kvar som bina inte ville dra ner. Kan jag lägga det i frysen å använda som lite stödfodring i vår?

Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: tinna.m skrivet 20 okt-15 kl 00:00
Citera
Min dunderglögg
5 liter svagdricka (vanlig billig sort)
5 skivad potatis
1 jäst (vanligt paket)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 färsk skalad skivad bit ingefära (ca 5 cm)
1- 4 kanelstänger
500g russin
2,5 kg socker

Räkna om hur mycket socker du har i, ta gärna vinjäst istället, spä med koncentrerad äppeljuice, skippa svagdricka och potatis.
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=6440.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=6440.0)
Annars går det att jäsa och bränna som det är.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Magnus_Hammargren skrivet 20 okt-15 kl 07:32
Hej

Har ca 10 L sockervatten kvar som bina inte ville dra ner. Kan jag lägga det i frysen å använda som lite stödfodring i vår?

Ja.
/M
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 okt-15 kl 09:14
Häll i 2 dl ättika och ställ sedan hinken ute i vinter. Varför i frysen?
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Znibban skrivet 20 okt-15 kl 09:47
Häll i 2 dl ättika och ställ sedan hinken ute i vinter. Varför i frysen?

Är det 2 dl 12% eller 24%? till just 10 l sockerlösning. DVS 1 dl till 5 liter?
Det låter så väldigt starkt, det är därför jag frågar, vill bina ha det verkligen?
Är det bra att ge sockerlösning på våren, eller ska det vara mer i fast form då?
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 okt-15 kl 10:07
Det skall stå till våren, därav dosen. Alltid 12% i biodlingen.

Annars är det väldigt lite till just 10 liter om man skall fodra direkt, men det skulle han ju inte.


Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Jano skrivet 20 okt-15 kl 10:23
Det skall stå till våren, därav dosen. Alltid 12% i biodlingen.

Annars är det väldigt lite till just 10 liter om man skall fodra direkt, men det skulle han ju inte.

Jag ifrågasätter meningen med ättika i fodret. Möjligen kan det vara befogat för att förhindra mögel om fodret får stå länge i foderapparaten  på grund av sen infodring.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 okt-15 kl 10:25
Jag som använder foderlådan vet skillnaden.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: addebadde skrivet 20 okt-15 kl 10:58


Jag tycker också detta låter konstigt. Om meningen är att förlänga hållbarhet med ättiksprit så borde det väl vara mer ättiksprit om det ska stå längre? Vid inläggningar använder man ju 40% ättiksprit i lagen, den här dosen låter helt meningslös.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 okt-15 kl 11:31
Viss skillnad på mögel i lådan och metabolism.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Små skrivet 20 okt-15 kl 13:55
Man kan använda lite ättika i vinterfodret, men 2 dl 12%/10liter är för mycket, och anledningen är nog oftast PH-värdet, inte så mycket för mögelrisken. Men jag tror att enklaste lösningen är att blanda i maximalt med socker, så håller det sig utan att behöva stå i frysen, och sedan späda ut det när man ska använda det.
Titel: SV: Vad göra med överblivet sockervatten?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 25 okt-15 kl 16:37
xxx´s ättika är enbart gammalt trams i min värld. Jag har provat under många år både med olika styrka på ättika i fodret, och helt utan ättika, så jag VET att där inte finns någon skillnad. (Som vi andra känner till så är ju xxx´s biodling långt över våra förstånd, nästan i världsklass, men vi andra klarar oss helt utan ättika pga praktisk erfarenhet)  ;D

Ska man lagra Bifor/Sockervatten till nästa år är det, precis som nämnts här, koncentrationen av socker som är det helt avgörande! Bifor eller mättad sockerlösning (maximalt med socker i vatten) går att lagra utmärkt i två år utan den minsta jäsning.


Inga riktiga namn utan personens OK  (:)