Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Änglatorpet - "Hjärta och Attityd" skrivet 11 okt-15 kl 20:55
-
Hej! Någon som kan hjälpa mig? Gjorde lingonsaft för 2 veckor sen. Tyckte jag fyllde saft ända upp men ser nu att det är luft uppe i flaskan. Kommer den att jäsa? Är det bättre att öppna flaskorna och fylla ända upp eller låta dem vara?
Satsen jag gjorde härom dagen kände jag nu smakade lite jäst. Hade bråttom då och slarvade m rensningen. Övertygad om att det var en del alldeles för övermogna bär. Den satsen ska jag nu koka upp igen med mer socker.
Vill inte att den första satsen ska bli som den sista. Någon som vet?
-
Om du har fyllt het saft på flaskorna ända upp, så är det normalt att det är mindre/verkar vara mindre när saften kallnar. Öppna inte i onödan, för då försämras hållbarheten. (Det är på samma sätt när du kokar sylt. Där märker man bättre vad som händer. När sylten svalnar knäpper det till i locket p g a trycket. )
-
Jag fyller sällan ända upp, varken sylt eller saft.
Det är temperaturen som är helt avgörande. Många kör sina burkar/flaskor i ugn 100 grader.
Det är lika effektivt att skölja med atamonvatten och sedan fylla flaskan/burken med het sylt/saft.
Öppnar bara när de skall förbrukas. Håller hela vintern.
-
Om både saft och flaska var kokheta vid fyllning och då locket skruvades på, så är det nog inte så mycket luft ovanför saftytan, utan snarare förtunnad vattenånga.
Det ska mycket till innan lingonsylt eller -saft jäser, lingon innehåller ju bensoesyra som är ganska bra på att ta död på jästsvampar.
-
Om både saft och flaska var kokheta vid fyllning och då locket skruvades på, så är det nog inte så mycket luft ovanför saftytan, utan snarare förtunnad vattenånga.
Det ska mycket till innan lingonsylt eller -saft jäser, lingon innehåller ju bensoesyra som är ganska bra på att ta död på jästsvampar.
Knappast vattenånga, lär kondensera fort när temperaturen minskar.
-
Knappast vattenånga, lär kondensera fort när temperaturen minskar.
Vad skulle kunna fylla ut den fria volymen i flaskan då, om kapsylen är gastät så att luft inte kan sugas in? När trycket sjunker i och med att saften kallnar och minskar sin volym, så finns det egentligen bara förtunnad vattenånga och eventuella gaser som är lösta i saften att välja på för att fylla ut utrymmet. Se någon termodynamikbok (eller Wikipedia) och mollierdiagrammet för vatten för detaljer.
-
Dåliga halvjästa och skruttiga bär ger dålig saft/sylt oavsett hur mycket en fyller glasen. Om inte den första saften hälldes varm på varma (100 grader) flaskor så är det nog idé att göra om proceduren med den saften. Helt upp till övre kanten fyller jag aldrig mina flaskor eller burkar. Om innehållet expanderar eller jäser så behöver det finnas lite utrymme kvar.