Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Joxaren skrivet 10 okt-15 kl 19:25

Titel: Saft från 91
Skrivet av: Joxaren skrivet 10 okt-15 kl 19:25
Hejsan!
Vi fann 7 flaskor från 91, en från 96 och en från 86. Alla är svart respektive röda vinbär saft en gång i tiden. Jag undrar ifall det går att göra något åt dessa?
Är de dryckesdugliga tror ni eller bara att slänga?

Tack för all hjälp :)
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: skräptanten skrivet 10 okt-15 kl 20:20
Finns väl bara ett sätt att ta reda på det :) ?
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Johann# skrivet 10 okt-15 kl 21:50
Läskigt. Står det innehållsförteckning? Ifall det inte är mögligt i mynningen så tordes det inte vara möjligt i flaskan, men ruttet är inte parallellt med mögligt, och för dn delen huva, smaken. Som ovanstående skrev, fast lite mer långdraget...
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: torbjorn skrivet 10 okt-15 kl 22:08
Om det inte är övertryck i flaskorna, ingen märklig fällning, och färg och smak är normala, så är det nog inget att bekymra sig över.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 okt-15 kl 22:17
Jag hat ätit kantareller från 2009 så smakar det ok så är det ok.

Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 10 okt-15 kl 22:21
Det är ju inte vin det handlar om  ::)
Jag hade kastat bort saften, de flaskorna var ju bäst före för många år sen.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: LimJans skrivet 10 okt-15 kl 23:00
När mina föräldrar flyttade för ca 10 år sen så hittade pappa några flaskor äppelvin som farfar hade gjort någon gång på sextiotalet. För att hedra farfars minne så hällde han upp var sitt litet glas åt mig, mamma och sig själv. Skål för farfar! *sniff* Urk! *sipp* Hjälp!

Det var bara att hälla ut, det var som vinäger och läkarsprit tror jag....  ;)
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Radar skrivet 11 okt-15 kl 00:31
Bäst före datum är något som livmedelsverket har hittat på.
Om det luktar bra, inga synliga tveksamheter och inga konstiga smaker är det bara att dricka och se glad ut. Om saften har stått mörkt till är det förmodligen ingen fara.
Men är det bara några flaskor finner jag det inte någon anledning att spara på det.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: kurt skrivet 11 okt-15 kl 05:07
Jag hat ätit kantareller från 2009 så smakar det ok så är det ok.

Det är drygt 500 000 personer som drabbas av matförgiftning varje år, men de kanske inte har så utvecklat smaksinne att de kan uppfatta smaken av Norovirus eller Campylobacter?
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Trollmor skrivet 11 okt-15 kl 06:55
Vinäger är visserligen inte gott att dricka, men användbart på många andra sätt.  Liknande kan väl gälla för gammal saft?

Bäst före är verkligen ett dumt påhitt.  Häromdagen hittade jag en konservburk som var stämplad Bäst före 20180120 11:48,
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: enigma77 skrivet 11 okt-15 kl 07:52

Bäst före 20180120 11:48,

[emoji2]
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 11 okt-15 kl 08:40
...
Bäst före är verkligen ett dumt påhitt.  Häromdagen hittade jag en konservburk som var stämplad Bäst före 20180120 11:48,


Bäst före datum är något som livmedelsverket har hittat på.
Om det luktar bra, inga synliga tveksamheter och inga konstiga smaker är det bara att dricka och se glad ut. Om saften har stått mörkt till är det förmodligen ingen fara.
...

Jag hat ätit kantareller från 2009 så smakar det ok så är det ok.



Sålänge det inte finns nåt bättre system för oss som konsumenter så tycker jag att "bäst före" i vart fall ger oss en hint om när produkten tillverkades om det inte står klart utskrivet, på förpackat bröd tex brukar det oftast anges bakdag.
Det går att bluffa med märkning men kollar en märkning direkt vid inköp så får en ju själv försöka bedöma när produkten paketerades och lita på att producenten inte förpackat en redan för gammal vara.

Det är drygt 500 000 personer som drabbas av matförgiftning varje år, men de kanske inte har så utvecklat smaksinne att de kan uppfatta smaken av Norovirus eller Campylobacter?

En del personer i producentledet drar sig nog inte för att sälja gammal mat/gamla produkter med motivering att smaken är ok (eftersom bakterier och mögelgifter etc är smaklösa).
"Livsmedel märkta med bäst före-dag ska hålla ytterligare en tid efter datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Det är säljarens ansvar att produkten är av fullgod kvalitet".
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/datummarkning/ (http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/datummarkning/)
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Joxaren skrivet 11 okt-15 kl 11:21
Ja Johann, det står som så att det är Vinbär, socker och vatten. Mer än det står inte och det verkar inte vara mögel i det i alla fall.
Det har stått nere i en sval matkällare så mörkt har de stått och flaskorna är delvis mörka.

Jag får öppna och se hur det verkar!
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 12:04
Bäst före är bara ett riktmärke. På färskvaror kan värme och dålig transport göra att färskvaran är dålig innan bäst föredatum och alltså okänlig.

Medan ett bra förvaring kan göra färskvaran känlig flera veckor efter bäst före datum.

Man skall använda dina sinnen mera och Google mindre!!!
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: LimJans skrivet 11 okt-15 kl 13:20
Vinäger är visserligen inte gott att dricka, men användbart på många andra sätt.  Liknande kan väl gälla för gammal saft?

Bäst före är verkligen ett dumt påhitt.  Häromdagen hittade jag en konservburk som var stämplad Bäst före 20180120 11:48,

;) Det är för att det ska gå att se exakt när den är tillverkad, om det skulle bli något fel i produktionen.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 11 okt-15 kl 13:33
Bäst före är bara ett riktmärke. På färskvaror kan värme och dålig transport göra att färskvaran är dålig innan bäst föredatum och alltså okänlig.

Medan ett bra förvaring kan göra färskvaran känlig flera veckor efter bäst före datum.

Man skall använda dina sinnen mera och Google mindre!!!

Det är klart en ska använda sina sinnen innan maten lagas och ätes men matproducenten har ansvar för att varan är av fullgod kvalitet. Eller menar du att kunden kan skylla sig själv om hen köper en produkt som innehåller diverse patogener eller annat skräp? Tjänligt är inte samma sak som fullgod kvalitet utan mer att en kan äta/dricka utan att bli sjuk och/eller förgiftad etc  ;)
Hur många av de ämnen enligt nedanstående länk som kan förekomma i tex brunnsvatten tror du att du kan smaka/lukta/syntolka dig fram till? Sid 100 bilaga 1
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/egen-brunn/rad-om-egen-brunn/handbok_enskilda_brunnar.pdf?id=6999 (http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/egen-brunn/rad-om-egen-brunn/handbok_enskilda_brunnar.pdf?id=6999)
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 13:42
Nam nam ... Krögarpytt 2009, korv 2008 och lite ärter som piffar upp.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 13:43
Vi ses på muggen!!

Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 11 okt-15 kl 14:12
Vi ses på muggen!!
Moget inlägg  :P
Skämt åsido (!) än en gång blir en orolig för de produkter du kursar till andra människor. Du verkar inte riktigt inse allvaret och/eller regelsystemet som finns när det gäller att producera och försälja mat till andra.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 17:29
Det finns fortfarande mat i gamla frysar här. Älgkött och mängder med flädersaft infrusen. Inte fanken kastar jag det utan äter upp det. Frysen har varit stängd och kvaliteten på maten god.
Fisk däremot är kastat.

Det är för mycket hysteri om vad som kan hända och på sin höjd så muttrar det lite extra i magen fast inte värre än efter Kista food court där man kan bli magsjuk. (Lunchrestauranger).

Jag bryr mig inte om vad andra tycker om det och fortsätter äta det som känns ok.


Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 17:44
På landet kan man köpa/handla/byta en styckad hjort i vakuum förpackningar helt utan problem. Det byts och säljs genom vänner och bekanta. Hjortfärs gillar många när jägaren använder blyfritt.
I älgjakt tider (start i morgon) finns många förfrågningar om att få köpa älgkött.

Länkarna till Livsmedelsverket hjälper lixom inte här.

Jag har blåbär och hallonsaft från 97, tänkte testa den.

Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 okt-15 kl 17:49
Den smakar blåbär och hallon!!!
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 11 okt-15 kl 18:03

...

Jag har blåbär och hallonsaft från 97, tänkte testa den.
På nån ovetande kund då?
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: christelle skrivet 11 okt-15 kl 19:07
På landet kan man köpa/handla/byta en styckad hjort i vakuum förpackningar helt utan problem. Det byts och säljs genom vänner och bekanta. Hjortfärs gillar många när jägaren använder blyfritt.
I älgjakt tider (start i morgon) finns många förfrågningar om att få köpa älgkött.

Länkarna till Livsmedelsverket hjälper lixom inte här...

Även om du inte är medveten om det så har du ett ansvar.
"När jägaren vill leverera sitt eget nedlagda vilt utanför sitt eget hushåll uppstår dock ett juridiskt ansvar för jägaren att inte utsätta den mottagande parten för risker (se förordning (EG) nr 178/2002, artikel 14). Detta gäller alltid oavsett om det är fråga om vilt med päls/fjäderdräkt eller kött av vilt, och oavsett om det handlar om små eller större mängder". http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/jakt/#Lagstiftning (http://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/jakt/#Lagstiftning) om vilt
Hjortar kan ha tuberkulos, vildsvin trikiner etc
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Trollmor skrivet 11 okt-15 kl 21:06
;) Det är för att det ska gå att se exakt när den är tillverkad, om det skulle bli något fel i produktionen.
Ja.  Visst.  Men varför inte då stämpla vilken dag varan är slaktad, mjölkad, värpt, skördad?  Och i den tryckta texten en, just det, hint om hur länge varan kan tänkas vara god och hälsosam?

  Och kanske en liten instruktion om hur man luktar sig fram  ...

  Hur gick det med saften. Joxaren?
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: torbjorn skrivet 11 okt-15 kl 22:24
Min mor gjorde kopiösa mängder svartvinbärsgelé hösten 1974, och jag tror den sista burken inte gick åt förrän en bit in på 90-talet.
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 11 okt-15 kl 22:30
  Hur gick det med saften. Joxaren?

-Joxaren! -Vakna! Ligg inte där och larva dig!
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: Gilbert skrivet 12 okt-15 kl 01:14
Senaste militära leverpastejen var nog från 1947.

Lever är bra för synen!!


"Den som lever får se ...."
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: skräptanten skrivet 12 okt-15 kl 07:17
Sylt, saft och gelé hemmatillverkade på gängse sett genom kokning av bär, och med direkt upptappning på ren burk/flaska lär svårligen innehålla några campylobacter. Och fanns inte campylobacterna där 1991 när locket skruvades på, lär de inte finnas där 2015. Alkemi fungerar lika lite på bakterier som på grundämnen!
En betydligt värre produkt är kycklingkött från mataffären, som ändå producerats av stora företag som har godkännande av Livsmedelsverket - där bara hoppar det av campylobacter!
Titel: SV: Saft från 91
Skrivet av: kurt skrivet 12 okt-15 kl 07:34
I de smaktester som tränade personer utför så uppfattar de flesta mat som dålig när det är 107-108 bakterier per gram. Därmed fungerar våra sinnen för de bakterier som kräver en hög dos för att vi skall bli sjuka. Medan de bakterier som kan göra oss sjuka med bara ett hundratal bakterier naturligtvis aldrig kan uppfattas av några sinnen, halterna kan vara så låga att de nästan inte ens kan detekteras med traditionella labbmetoder och ändå orsaka sjukdom.

I det senaste stora salmonellautbrottet, då kryddor innehöll Salmonella, var halterna så låga att de i flera fall missades i labbet, men folk blev ändå sjuka! Kanske saknade dessa personer supersmaksinne?

http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21194 (http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=21194)