Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 10 okt-15 kl 14:32

Titel: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 10 okt-15 kl 14:32
Nu har jag tagit in skörden av de "testodlade" ärtor och bönor jag sådde i våras. Jag misstänker (och hoppas!) att det varit ett generellt sett dåligt ärt- och bönår i år med sen och kall vår och försommar.

Jag har egentligen inte fått någon sort som är helt mogen. Går det att använda dem ändå?

Inga av ärtskidorna på gråärtorna har mognat helt men jag har fått en stor skörd av gröna ärtor från dem. Tänkte äta dem som "gröna ärtor". Det borde väl gå!?

Borlottibönorna har inte blivit färgade utan är helt vita. Vissa till och med med dragning åt grön. Går det (är de goda) att äta så? Hur gör jag med dem? Har något svagt minne av att jag läst om att bönor ska kokas på något särskilt sätt för att inte bli hårda/sega/något annat. Eller gäller det kanske torkade bönor? Om de går att äta, hur länge ska de koka?

Kokbönorna är också små och vita (ska de vara) eller grönvita. Samma frågor som med Borlottibönorna.

Har tidigare bara odlat "gröna bönor" som äts med skida och allt. Att ha färska ärtor och bönor är nytt för mig så jag skulle uppskatta några goda råd.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: kretslopp skrivet 10 okt-15 kl 15:24
Ingen böna eller ärta behöver vara helt mogen för att ätas. Mognaden har mer med hur dom ska förvaras. Så ät du! Godast brukar vara att skuda dom mjuka i en kastrull med lite vatten och  en klick smör.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: knöcklan skrivet 17 mar-16 kl 13:14
Jag skille vilja ha tips om hur man kryddar bönor när man kokar dem på spisen.
Jag är tokig i Zetaś stora vita bönor i liten "teglesten",  det står vatten och salt men jag får inte mina stora bönor lika goda.

Jag antar att vissa bönor blir godare med vissa kryddor. 
Mycket tacksam för tips !
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: borsdorfer skrivet 23 jul-20 kl 14:55
KÖPBÖNORNA ÄR FÖRMODLIGEN NÅGON SORT MED HÖG SOCKERHALT eller låg fiberhalt.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 23 jul-20 kl 21:25
Det är är knappt början av slutet av juli.
I år hade vi RN vår som var tre veckor sen vilket innebär att man inte kan förvänta sig att skörda förren några veckor senare.

Jag är inte det minsta orolig.

Skörden får helt enkelt vänta tills det är dax.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: Jesus Kristus Är Guds Ord skrivet 23 jul-20 kl 21:32
är väl bara att testa, tänkte jag säga.  man kan använda bönor på massor av sätt, tror jag. bl-a göra vegetarisk "kött"färs genom att mosa dem.

lite OT;

ni pratar visserligen om bönor i användningssyfte att ätas, men kan det vara något liknande om man tänkt använda dem för odling också? dvs att man kan använda sådana frön/bönor som inte hunnit mörkna, och att få dem att växa? såg att det nämndes om något sådant i en annan tråd, fast det gällde blommor ändå.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: gråärt skrivet 12 jun-22 kl 19:33
Lite sent, men har odlat en hel del gråärt.

Jag är märkt att de mest vanliga gråärt är lite sega med blomning. Däremot gråsockerärt är betydligt snabbare. Har fem (har nån mer men inte odlat alla än) sorters gråärter varav tre är socker, dessa 3 är alltid före i blomning före. Märkt att gråsockerärt verkar klara av frost också betydligt bättre efter test, den vanliga gråärtan får också röda stjälkar när den utsätts för frost.

Vet dock ingenting om skillnaden förutom att de jag har ger olika blommor och odlats på olika ställen av Sverige.
Titel: SV: Ärtor och bönor - hur gör jag
Skrivet av: kretslopp skrivet 13 jun-22 kl 17:28
Ärtor och bönor som ska förvaras torra. När alla baljor/ärtskidor är fullmatade. Ryck upp plantan och häng den på en torr plats så den torkar. När baljorna är torra kan du tröska dom. Ibland behöver ärtorna/bönorna bredas ut för extra torkning. Ärtorna/bönorna kan nu förvaras i många år som torra. Dom kan användas till utsäde men också till mat.