Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 22 sep-15 kl 14:27

Titel: Omogen pumpa - går den att använda?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 22 sep-15 kl 14:27
Jag har slarvat med mina pumpa/vintersquashodlingar i år och har låtit alldeles för många frukter sitta kvar på plantorna. Nu lär det väl inte hända så mycket mer vad gäller tillväxt och mognad så jag funderar på om en kan använda de, apelsinstora, omogna pumporna till något gott.

Har tagit in, skalat och kärnat ut och det gick förvånade lätt. Smaken på de råa pumporna är inte speciellt sträv och "omogen" men heller inte särskilt tydlig. Någon som har något recept att komma med? Eller egen erfarenhet? Eller bara vilda idéer?

Det bär mig emot att slänga "mat" så något borde den väl duga till.
Titel: SV: Omogen pumpa - går den att använda?
Skrivet av: Britttis skrivet 27 sep-15 kl 09:13
De som inte hinner mogna hos oss får komma in i rumstemperatur. Antingen mognar de eller så ruttnar de. Oftast mognar de och då blir smaken som vanligt, bara mindre pumpor...
Titel: SV: Omogen pumpa - går den att använda?
Skrivet av: Kanin-Eva skrivet 27 sep-15 kl 13:34
Hur vet man att de är mogna. Vi har Ushiki Kuri (tror jag den heter). Den ger orangea frukter som mogen. De små omogna är gula. Kommer de i så fall att bli orangea när de mognar?
Titel: SV: Omogen pumpa - går den att använda?
Skrivet av: Britttis skrivet 29 sep-15 kl 11:02
Hur vet man att de är mogna. Vi har Ushiki Kuri (tror jag den heter). Den ger orangea frukter som mogen. De små omogna är gula. Kommer de i så fall att bli orangea när de mognar?

Vi har också den. Tog in dem igår. Orangea och låter ihåligt när man knackar på dem. Försiktigt så att de inte får några stötmärken (de börjar ruttna där då). Kapar skaftet så långt bort från pumpan som möjligt, torkar rent hela pumpan, extra noga undertill och kring skaftet och tvättar med 12% ättika för så lång hållbarhet som möjligt.