Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: AnnaGr skrivet 18 sep-15 kl 08:32
-
Tänkte för första gången ympa min slutskattade honung (30kg) och har förberett en enligt EKOBI metoden. Började igår em och idag ser den riktigt fin ut, som en salva. Nu är frågan, hur vet jag när den är klar? Vill gärna att min sista omgång honung ska bli perfekt :) Med vänlig hälsning, Anna
-
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.
Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?
-
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.
Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?
Har du haft ympen i kylen? Det påskyndar dess mognad om jag förstått saken rätt.
-
Jodå. :)
I kylen, rörs morgon och kväll med borrmaskin.
Började onsdag kväll och i dag är det tisdag veckan efter.
-
Det skall räcka i 3 dagar i kylen med omrörning.
Späd ut den med 2-3 dl färskhonung och rör ut det jämnt.
Häll sedan allt i en 28 kg hink och rör tills alla meleringar försvunnit typ 5 minuter, ibland lite mera.
Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.
Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.
-
Så gjorde jag förra gången. Men jag har också läst att ympen ska vara stel mellan rörningarna när den är klar, och det är inte min ännu denna gång?
-
Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.
Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.
Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?
-
Just den delen gjorde jag inte förra gången heller, missade att skriva det.
Men min fråga: ska jag blanda i ympen fast den inte är helt styv, eller röra mer?
Film på när jag håller burken uppochner, direkt från kylen: https://onedrive.live.com/redir?resid=47F2F580D9A8BD3D!4174&authkey=!AEiHjH_c9HbL0xc&ithint=video%2cmp4
-
Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?
Då minskas risken för "rimfrost" dramatiskt.