Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: AnnaGr skrivet 18 sep-15 kl 08:32

Titel: När är ympen klar?
Skrivet av: AnnaGr skrivet 18 sep-15 kl 08:32
Tänkte för första gången ympa min slutskattade honung (30kg) och har förberett en enligt EKOBI metoden. Började igår em och idag ser den riktigt fin ut, som en salva. Nu är frågan, hur vet jag när den är klar? Vill gärna att min sista omgång honung ska bli perfekt :) Med vänlig hälsning, Anna
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: maartenm skrivet 28 sep-15 kl 20:00
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.

Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: Znibban skrivet 29 sep-15 kl 14:22
Du har säkert redan burkat honungen, men jag hänger på tråden eftersom jag har en liknande fundering.

Min första ymp i somras blev perfekt på tre dagar. Den jag gör nu har jag rört med borrmaskin i fem dagar och den är fortfarande inte helt styv utan mycket, mycket trögflytande. Hur gör jag bäst - fortsätter röra eller blandar ner den i honungen? Kan man överröra ymp?

Har du haft ympen i kylen? Det påskyndar dess mognad om jag förstått saken rätt.
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: maartenm skrivet 29 sep-15 kl 15:03
Jodå.  :)
I kylen, rörs morgon och kväll med borrmaskin.
Började onsdag kväll och i dag är det tisdag veckan efter.
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: Gilbert skrivet 29 sep-15 kl 15:35
Det skall räcka i 3 dagar i kylen med omrörning.

Späd ut den med 2-3 dl färskhonung och rör ut det jämnt.

Häll sedan allt i en 28 kg hink och rör tills alla meleringar försvunnit typ 5 minuter, ibland lite mera. 

Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.

Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.

Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: maartenm skrivet 29 sep-15 kl 16:18
Så gjorde jag förra gången. Men jag har också läst att ympen ska vara stel mellan rörningarna när den är klar, och det är inte min ännu denna gång?
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 29 sep-15 kl 18:07


Tappa på burk och ställ i rumstemp första dygnet.

Sedan i 12-14 grader ett par veckor och du har len fin honung.

Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: maartenm skrivet 29 sep-15 kl 18:28
Just den delen gjorde jag inte förra gången heller, missade att skriva det.
Men min fråga: ska jag blanda i ympen fast den inte är helt styv, eller röra mer?
Film på när jag håller burken uppochner, direkt från kylen: https://onedrive.live.com/redir?resid=47F2F580D9A8BD3D!4174&authkey=!AEiHjH_c9HbL0xc&ithint=video%2cmp4
Titel: SV: När är ympen klar?
Skrivet av: Gilbert skrivet 29 sep-15 kl 20:11
Ett dygn i rumstemp har jag aldrig förr hört i samband med EKOBI-metoden. Vill du utveckla vad det dygnet gör med honungen jämfört med om jag ställer burkarna i kylrummet direkt?

Då minskas risken för "rimfrost" dramatiskt.