Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 13:11

Titel: Bloggtråd: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 13:11
Nu har vi ca 50 liter Aronia i frysen, hela bär och tänker prova lite sylt.

Bären skall frysas minst en vecka för att få bort lite "beska" från bären. Många som smakar på färska mogna Aronia ger bort bären. Men hanterar man dem rätt blir det supergott.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 13:16
Provomgången är på 1 kg fryst Aronia, 3 dl vatten, 600g socker, en delad vaniljstång som får koka lätt med bär och vatten i ca 25 minuter.

Sedan skall socker och 1 dl konjak tillsättas. Nu har jag ingen konjak men hittade en flaska 50% gammalt rävgift från en Tallin resa. Tar 1/2 dl sådant.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 13:50
Sockret kokar med 3-4 minuter tillsammans med ev smaksättning (haltigt).

Det blev 5 1/2 st 350g burk fylld upp med sylt.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Svart skrivet 15 sep-15 kl 14:12
Aronia är kul och en ny bekantskap i min trädgård. Vi gjorde också sylt. Gott på våfflor :)

Men våra bär vara ätbara direkt från busken, kanske beror på att de fick sitta jättelänge i år. Fåglarna har låtit bli bären i sommar och vi var långsamma på att plocka av dem så de hann mogna bra.
Eller finns det flera sorter?
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 15:37
Det finns olika sorter och även olika sorters smaklökar, det är därför vi upplever livsmedel så olika beroende på vad vi tycker är gott.

Nästa Provomgång blir 1 kg bär och 500g socker och utan alkohol.

Det blev gott men lite sött. Vi vet inte om det är vaniljen eller spriten som ger den långa söta eftersmaken. Finns den där utan alkohol skippar vi den helt.

Men som sylt blev den fantastisk.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 19:16
Testar sylten med ostkaka. Inget fel på Aronia sylten men vill nog ha klarbär till ostkakan.

Med på bilden är lite fransk äppelkaka på vildäpplen.

Plus två klassiska äppelkakor.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 18 sep-15 kl 16:26
Ny laddning Aronia sylt med lite mindre socker och helt utan alkohol den här gången

Dubbel sats, 2 kg Aronia, 6 dl vatten och 1 kg socker plus två vaniljstänger.

Kokar upp och sedan småkoka i Ca 25 minuter och sedan tillsätts sockret och småkoka cs 3-4-5 minuter tills det kokat in.

Klart att läggas på burk!
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 18 sep-15 kl 17:23
 Inget bra ljus, men med receptet blev det 10 1/3 burk god sylt. Man behöver inte mera socker och absolut inte någon sprit för att få god sylt.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: grimbart skrivet 18 sep-15 kl 18:42
Aronia och plommon är en mycket god kombination om du kokar sylt..
Likaså är aroniasaft riktigt gott..
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 18 sep-15 kl 21:35
Skall prova lite blandningar senare men ren Aronia är ganska gott. Det blir ca 70% Aronia och klart bättre än den finaste sylten i butiken.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 19 sep-15 kl 20:09
Mums med Aronia, äpple och klarbär. Plus två After Eight som smält ner och liknar smöriga kantareller. Allt bakat på en skiva smördeg, man tar vad man har ibland.

Fast vi äter sällan godsaker!

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: bos taurus skrivet 20 sep-15 kl 09:20
Bär av Aronia för sylt och pajer låter inte helt fel. Själv har jag en buske av vad som kan vara Aronia. Har jag rätt?
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 20 sep-15 kl 09:32
Vecken på bären ger en god prognos att det är Aronia, är den kärnfri och har klasar så är det med hög sannolikhet Aronia.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: bos taurus skrivet 20 sep-15 kl 11:38
Hej och tack för snabbt svar. Det lutar nog åt att det kan vara oxbär när jag jmf bladens form och utseende samt nervernas struktur. Dessutom har bäret har en 4 mm stor kärna/frö. Trist att det inte var Aronia men tur att jag inte hann plocka av busken med all dess bär då det diskuteras huruvida bären kan vara allergiframkallande eller åtminstone mindre nyttiga att förtära...
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 26 sep-15 kl 15:35
Mitt uppe i Gelé kokningen har jag fixat etiketter till ca 25 st 350g burkar med Aroniasylt.

Silverdalen papper med Herma program via webben, fungerar riktigt bra.

Papper: 8105057ew  Herma: 4425 inställning.

Det är 105 x 57 mm x 8

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 okt-15 kl 12:14
Aronia muffins på gång!!

Bilden i ugnen är tre citronsockerkakor!!

Vi äter så sällan nåt snaskigt ...
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 okt-15 kl 22:08
Citronsockerkakor på gåsägg!!
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 04 sep-16 kl 21:57
Nu skall det bli mera Aroniasylt, årets första plock har varit idag. På förmiddagen ca 35 liter blåbär och på eftermiddagen ca 16 kg Aroniabär.

Aroniasaft, Aroniasylt och aroniamuffins. Det blir hårdkörning i morgon.

Aroniapåsar och blåbärspåsar.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: grimbart skrivet 05 sep-16 kl 07:47
Plockade av mina aroniabär från en buske igår.. 5liter. Skall frysa in dem ett tag och sen ska det kokas sylt..
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 08:49
När vi hade brist på blåbär snöade vi in på Aronia, det blev klart trevligt. Nu har vi båda och tänker fortsätta med båda. Aronia är ett väldigt trevligt bär. Det är lättare att t ex göra saft på dem än blåbär.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 05 sep-16 kl 17:49
Måste testas!
Vi har massor med aronia i trädgården, men jag har alltid tyckt att de varit komplett oanvändbara annat än till gele till kött och scones...  :)

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 17:51
Gör sylt med lite vanilj, blir riktigt bra. Saften är helt ok och lätt att producera.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 17:52
Jag tar 60 SEK per 300g på marknader. Blir av med burkarna.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 05 sep-16 kl 19:56
Behöver man tillstånd och sådant för att få sälja, eller är det bara att kränga?
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 05 sep-16 kl 21:15
Är du redan primärproducent för något och står under tillsyn går det by automatik.

På kyrkobasarer och julmarknader gäller i princip inga regler.

Det finns massor med regler, men alla säljer sin honung, lingonsylt etc ändå på lokala små marknader som finns överallt. Har aldrig någonsin sett en kontrollant på dylika marknader. Det är ofta föreningar som bjuder in lokala producenter, t ex vår legala korv mm. Men vi säljer mera samtidigt med produktnamn, producent, spårbarhet och bäst före datum.



Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 06 sep-16 kl 13:41
Närbild på Aroniabär som är stora i år trots torkan, de väger ca 1 göra styck.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 07 sep-16 kl 14:18
Aroniabuskarna vi planterade i höstas ger bär men de är betydligt mindre än hos de större buskarna.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 07 sep-16 kl 19:05
Spännande, vi har säkert minst 100 aroniabuskar hos mina föräldrar...
Går ju relativt snabbt och smärtfritt att plocka jämfört med många andra bär menar jag.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 07 sep-16 kl 19:28
Aronia är lättplockade för hand och lättrensat.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 07 sep-16 kl 19:36
Jo, jag brukat ta en mellanstor hink och ett gammalt bälte och göra en sele så att man kan hänga hinken över axlarna och plocka rätt ner i den...
Faktiskt fungerat bra.  :)
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 08 sep-16 kl 17:58
Har fortsatt göra Aroniasylt idag. Samt  nästan 4 liter Aroniasaft. Flera stora burkar äppelmos ... Vilken dag.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 09 sep-16 kl 18:14
Kom på ett nytt ställe idag med fantastiska bär. På en timme plockades 18 kg netto, dvs utan att vikten på hinken räknats med.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 12:25
Nu provar jag att göra saft utan att gå via frysen. Det är så fullt där och vi har 60-70 kg Aroniabär bunkrat totalt. Har också en 8.8 kW gasolbrännare och 40 liters rostfria kastruller till fond mm på vilt.
Tänkte prova och se skillnaden, ingen skillnad och jag drar igång världens uppkok utomhus och gör 30 liter saft på en gång.

Flaskorna är bruna 1 liters flaskor med riktig patentbygel, porslinskork och gummipackning, en toppenflaska.
Flaskan med julmust på citygross kostade 10-12 SEK mindre än en tomflaska från en flaskleverantör.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 12:46
Smaken blir annorlunda, vill man ha ut det goda ur bäret bör det ligga i frysen en vecka. Stor skillnad.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 11 sep-16 kl 12:52
Ja, därav mina betänkligheter tidigare...  :)

Men, du kan göra gelé av saften om den inte blev bra, det behöver du inte frysa bären för.
Du som verkar vara jägare kan jag tipsa om att det är förträffligt till viltkött.

Men den är även förträffligt god på nybakade scones.

Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 13:44
Vi har gelé till vilt också, bakar muffins mm med Aronia. Hittar på allt man kan.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 11 sep-16 kl 19:26
Jag måste testa detdär med att frysa in dem först, om jag förstått dig korrekt här så verkar de fungera ungefär som slånbär (som tyvärr inte finns häruppe, men min far brukar plocka med sig när han är där nere och göra likör av) i det avseendet, Skall onekligen bli spännande detta!
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 19:51
Det smakar inte fullt som slån men lite av det. Bäret blir helt rätt efter kylan.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Maria C S skrivet 11 sep-16 kl 19:58
Det tråkiga med aronia är att buskarna har varit populära som prydnadsväxter och förökades och såldes för den tidiga höstfärgens skull. Endel buskar har mer eller mindre smaklösa bär.
Om någon har en buske med goda bär så aspirerar jag på en stickling.



Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 sep-16 kl 20:02
Vi har bara smakrika bär på alla buskar och ute har vi inte träffat på någon buske som känns fel på något sätt. Vi plockade en hel häck och har mera att hämta i morgon.
Av de sticklingar jag tog i våras har kanske 7-8 slagit rot, det är inste så enkelt som många påstår. Men nu har vi haft det torrt här, extrem torka under sommaren.
Titel: SV: Aronia sylt
Skrivet av: Gilbert skrivet 12 sep-16 kl 11:17
En halvtimme på vägen ut till en paketutlämning.

Rakt ner i frysen!