Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 11:05

Titel: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 11:05
Har hackat en pallkrage med hög yvig dill och frusit in vakuumpackat.

Nu har en annan pallkrage fått stå till krondill.

Idag blir det inlagd gurka, innejobb pga trist väder när det regnar och blåser ute.

Problemet är som vanligt att hitta bra burkar. Hittar man inget blir räddningsplankan alltid 500g honungsburkar. Fast det finns fina 900 ml glasburkar men hittar inte alla lock ... Händer det bara mig?
Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 11:26
Härliga ekologiska senapsfröer från en 25 kg säck! Perfekt att ha till både senap och inläggningar.

Har grävt upp en bit pepparrot och lägger en skiva i varje burk. Pepparrot med sting!!

Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 11:39
Hoppsan! Pepparroten blev tärningar.

Det skall räcka till ca 25 burkar.

Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 12:07
En burk räcker väl till 4-6 mackor .. På tok för små burkar till dessa tjocka skivor. Gurkan är i alla fall knaprig och fin.
Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: kurt skrivet 15 sep-15 kl 12:23
Kommersiellt tillsätter de kalciumklorid (ca 0.2%), både till inlagda och fermenterade gurkor, just för att de skall behålla krispigheten . I USA använder man därför en s.k pickeling lime:

http://www.food.com/about/pickling-lime-730 (http://www.food.com/about/pickling-lime-730)

DOI: 10.1111/j.1365-2621.1979.tb08516.x
DOI: 10.1111/j.1365-2621.1983.tb14789.x
DOI: 10.1111/j.1365-2621.1980.tb06582.x
Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 15 sep-15 kl 13:06
Nu fick vi dem krispigt goda utan tillsatser. Bara att hoppas att det håller lika bra som allt annat som lagts in. Jag tror att mycket av "krispigheten" sitter i själva gurkan eller gurksorten.
Titel: SV: Lägga in gurka när det spöregnar
Skrivet av: Gilbert skrivet 30 okt-15 kl 11:25
Vi fick massor av gurka och har förvarat dem frostfritt med lite ranka på pga frostnätterna. Men nu fick skalet lite gul färg på ett par så vi skalade och gjorde inläggning.
10 burkar, här är de första 3 med lite pepparrot.

Krondillen hade vi sparat.