Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 09 sep-15 kl 09:28
-
Vill man ha beska (tannin) till sin cider eller bara göra Rönnbärsgele är det dags att plocka rönnbären. De är som finast nu och snart kroknar de med lägre temperatur och blir fula.
Gamla skrönor säger att en del bär skall man plocka efter första frosten men det var en tid innan det fanns t ex frysar. Bättre att frysa fina bär något dygn än att invänta frostnätter och plocka eländiga skrumpna rönnbär.
-
En lättplockad klase.
-
Finns det några recept?
-
Recept på rönnbär typ gelé finns på nätet och i nästan alla saft/sylt/kokböcker. Jag använder mest gelé till gås och vilt av tradition. I Skåne och Danmark är Rönnbärsgelé vanligare på bordet.
Gör man öl/cider är rönnbären bra för Tanninet (beska). Brukar frysa in några liter för att alltid ha tillgängligt året om.
-
Rönnbär ca 3 kg lättplockat till gelé
-
Rönnbären rensade som bär och allt med minsta svart har plockats bort.
De här bären skall bli Rönnbärsgelé.
2.4 kg
-
Rönnbärsgelé på gång.
Per enhet.
1 kg fina rensade rönnbär.
7,5 dl vatten
0.5 kg urkärnade äpplen i grova bitar med skal på.
Till varje liter avrunnen saft tillsätts
9 dl socker
Koka tills äpplena blivit mjuka, inte längre.
-
Sila och låt rinna av i ca 1/2 timme.
-
Saften väl silad blev 2.15 kg netto (utan behållare).
Lätt avrundat nedåt 2.1 kg
1 dl strösocker = 88g, sedan får ni räkna själva.
Sedan kokar man i 10-15 minuter och gör gelé provet tills gelén blir bra.
Hälles på 350g honungsburkar.
-
Måste säga att du är otroligt duktig på att ta tillvara på allt.
Gör du något mer på rönnbär, dricka, sherry, torkar m.m.?
-
Bara gelé, hinner inte med något mera.
Jag har plats för lite bubbel (Cider) men allt blir så sent i år.
-
Det blev 11 burkar och en provslatt när allt kallnat. Alltid spännande och se konsistensen på resultatet när det kallnat.
Jag tog mindre socker än receptet, det betyder mera "beska" i gelén. Vi äter en del fågel och vilt och då passar gelé bra både vinbär och rönn.
-
Med etikett på,
-
Med etikett på,
Fint. Tack för receptet.
-
Det är dags igen nu om man vill ha de finaste rönnbären. Just nu är de röda och fina samt utan ohyra.
Plocka rena bär nu och stoppa i frysen och du har de bästa rönnbären någonsin till din gelé senare.
Jag har plockat 5 liter än så länge och skall upp till 8-10 liter.
Väntar man tills de är frostbitna har de fula bruna fläckar och beskan mera påtaglig fastän några hävdar motsatsen ... Jag har ofta rönnbärsgele till maten och på bordet på marknader.
Tänk på att förra året var det svårt att hitta fina rönnbär. I år är de fina på varenda buske, alltså spara i ladorna (frysen). Förra året hade vi lingonfrossa här och i år finns det nästan inga. Då hämtar man lingon man sparat från förra året. Vill det sig har vi lingonsylt 2017 ut också.
-
Intressant med rönnbär visste inte att dem gick att få ätliga.
Finns det olika rönnbärsträd och i så fall några bär som är oätliga?
-
Intressant med rönnbär visste inte att dem gick att få ätliga.
Finns det olika rönnbärsträd och i så fall några bär som är oätliga?
I naturen finns bara en sort men det finns några olika planterade i trädgårdar och längs gator. Deras bär kan till och med vara bättre än den vanliga rönnens och inga är giftiga.