Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: bua skrivet 06 sep-15 kl 18:05
-
Jag har gjort rårörd lingonsylt, en del socker och 2 delar bär. Har läst tt den inte har särskilt lång hållbarhet men om det innebär två veckor eller två månader eller mer har jag inte lyckats få kläm på. Någon med erfarenhet?
-
Längre än så! Det som kan hända är att den inte blir så god efter 3 månader eller så, men den blir knappast farlig. Förr i världen konserverade man lingon bara genom att lägga dem i vatten, det funkade det också. (Jag rårör med mycket mindre socker än som står i alla recept -typ 1 dl per liter-och sylten har aldrig blivit dålig.)
-
Vi förvarar en hel årsförbrukning i en matkällare/skafferi klimat.
-
Åh- tack för svar. Trodde den skulle mögla. Nu kan jag göra mer!
-
Håller jättebra och länge. Lingon innehåller rätt mycket bensoesyra som ibland används som konserveringsmedel. Man kan med fördel också blanda in lingon i äpplemos för att öka hållbarheten. Äpplemos har ofta en tendens att mögla fort eller jäsa med inte om blanda in lingon (typ en tredje del - hälften lingon).
Smaken av sylten ändras efter nån månad men smaken är som baken så testa och se om du gillar lagrad rårörd sylt.