Alternativ.nu
Bygga & Bo => Övrigt om bygga & bo => Ämnet startat av: Fröjd skrivet 21 aug-15 kl 11:31
-
Jag och en vän tänkte köpa hus/gård om några år och har nu börjar planera det rent praktiska.
Det vi nu sitter och funderar över är vilken boende form som är lämpligast, ekonomiskförening, kooperativ, bostadsrättsförening, stiftelse osv.
Tanken är att kunna ha ett flexibelt boende där människor känner att det är möjligt att "komma och gå", med så lite krav som möjligt och samtidigt minimera konfliktytor, exempelvis tänker jag mig att ekonomiska frågor skulle kunna vara en sådan konfliktyta, där kanske en lösning är att låta lån och allt rörande ekonomi ske genom någon typ av förening.
Alla erfarenheten och tips på websidor/böcker ang detta tages varmt emot!
//Anton
-
Vet att det inte är det svaret du vill ha, men min erfarenhet är att ju färre ägare, desto bättre. Ibland är det illa nog om en gård ägs av ett syskonpar, eller av ett gift par som är oense! Kan nämna många exempel. Är dessutom tanken att folk ska komma och gå, är det nog vettigast att enbart låta dem vara hyresgäster.
Det är massor med beslut som ska tas varje dag på en gård, och har de beslutande alltför olika kunskapsbakgrund och erfarenhet, lär beslutsfattandet och det dagliga arbetet bli besvärligt. En lösning kan vara, om en ändå framhärdar med samägande, att var och en är allenarådande inom sitt område. T ex en sköter djuren, och rådfrågar inte de andra om det inte är något mycket stort och avgörande, de andra lägger sig heller inte i hur den personen sköter saker och ting.
Vad gäller köp finns diverse lagliga hinder för juridiska personer att köpa lantbruksfastigheter.
-
För att undvika onödiga konflikter så är en bra början att undvika lån, och att endast ta in helt skuldfria personer i boendet. Det är bättre att äga ett vindskydd själv än att bo på en herrgård som oavlönad fastighetsskötare åt banken och vara utlämnad åt finansmarknadernas nycker när det gäller räntor och sånt.
Om ni har några år på er innan köpet ska bli av, så använd de åren till att bygga upp ett tillräckligt kapital och avsluta eventuella gamla lån och skuldförbindelser. Ha is i magen tills nästa fastighetskrasch kommer och köp en gård billigt då.