Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: getalina skrivet 16 aug-15 kl 21:49
-
http://www.savsjohembygdsforening.se/shf/arsskrift%202011.pdf (http://www.savsjohembygdsforening.se/shf/arsskrift%202011.pdf) sidan 27
Thorstensons pepparkakor
På begäran återkommer vi här med det recept på pepparkakor, som var ingenjör Bertil
Thorstensons och som fanns i Hembygdsföreningens årsskrift från 2010, men som
var svårläst.
Ginger/engelska pepparkakor/
Enligt recept i den thorstensonska rallarfamiljen nedskrivet i Rättvik omkring år
1890.
1 qvarter sirup uppkokas och röres 1/2 timma,
1 qvarter till skum vispad grädde,
1½ skålpund socker, 2 matskedar ingefära,
1 thesked cedroolja,
1 matsked soda eller soda bicarbonat.
Mjöl till fast deg.
Överstrykes med vatten eller ägg vispat med vatten.
1 skålpund = 425 gram,
1 qvarter = 3,27 dl, (cedroolja kan bytas mot citronarom)