Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: elisabeth-nilsson skrivet 14 aug-15 kl 21:01
-
Funderar kring varför det oftast står att man ska använda citronsyra i saft man gör själv. Men hur är det egentligen, kan man byta ut citronsyran mot vanlig citron? Och hur många citroner motsvarar en påse (30g) citronsyra? Kan man använda hela citronen eller endast saften?
Anledningen till att jag funderar är att jag vill göra min saft så naturlig som möjligt :)
-
Man behöver den inte alls, om man har massa socker i. Antioxidationsmedel, för att det garanterat ska se klart och fint ut för modärna folk.
Sedan om man använder sådant där natriumbensoatkonserveringsmedel, så har jag för mig att citronsyran har någon funktion åt det också. Att det måste vara en viss syrahalt för att det ska fungera som tänkt, eller något liknande.
Och om man vill ha lite, eller inget socker, går det bra att stoppa i frys, istället för källare.
-
Ah OK. Intressant! Tack för svar :)
-
Jag har läst att en tesked citronsyra motsvarar saften från en hel citron.
Det har jag kört på när jag gjort saft, och det har blivit bra.
-
Jag skulle nog säga att citronsyran även balanserar smaken i ganska stor grad, den känns fräschare på något sätt...
-
Jag har läst att en tesked citronsyra motsvarar saften från en hel citron.
Det har jag kört på när jag gjort saft, och det har blivit bra.
OK vad bra! Har du märkt skillnad i hållbarhet eller smak på saften?
-
Jag skulle nog säga att citronsyran även balanserar smaken i ganska stor grad, den känns fräschare på något sätt...
Ska ha det i åtanke. Jag får nog prova mig fram, eller har du någon erfarenhet att dela med dig av? Är det skillnad om man använder hela citronen eller enbart citronsaften? :)
-
Kan inte svara på det, har aldrig använt citronsyra.
OK vad bra! Har du märkt skillnad i hållbarhet eller smak på saften?