Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Kerstina61 skrivet 12 aug-15 kl 22:16
-
Hej!
Glad jag hittade detta forum där jag hoppas få hjälp.
Jag skulle ikväll koma vinbären jag plockade hos svärmor.
Det skulle bli härligt god gelé men vad gör jag :'(
Jag häller i FYRA LITER VATTEN när det skulle vara 4 DECILITER
Kan jag rädda detta eller är det bara att hälla ut?
Fyy så ledsen jag är på mig själv :'( :'(
-
Till gelé är det nog kört, men kan du inte använda det till måltidsdryck? Synd att kasta ut.
-
Till gelé är det nog kört, men kan du inte använda det till måltidsdryck? Synd att kasta ut.
Tack för svar!
Har du ett recept till måltidsdryck? Eller är det detsamma som vinbärssaft?
Tror svärmor har lite bär kvar att plocka så jag kanske kan blanda i mera bär?
Jag blir sååå trött på mig själv >:(
-
Smaka på det. Har du sockrat nåt? Går det att dricka som det är eller behöver du späda ännu mer?
Till gelé är det nog lite lätt kört, tyvärr.
Måltidsdryck är ungefär detsamma som saft, fast med mindre socker och ofta lite svagare.
-
Smaka på det. Har du sockrat nåt? Går det att dricka som det är eller behöver du späda ännu mer?
Till gelé är det nog lite lätt kört, tyvärr.
Måltidsdryck är ungefär detsamma som saft, fast med mindre socker och ofta lite svagare.
Tack för svar!
Jag har endast kokat bären me ALLT VATTEN ( suck)
och nu rinner det av i silduk. Smaken är SURT!!Men konsistensen ok.
Antar det tjocknar sedan med socker? Svärmor sa det går inte att koka saft på de röda bären då det blir gelé ???
-
Din svärmor pratar strunt. Jag gör saft på röda vinbär. Fyra liter på hur mycket bär?
-
Din svärmor pratar strunt. Jag gör saft på röda vinbär. Fyra liter på hur mycket bär?
12 l bär bär på fyra l vatten... 5-600g socker
-
Blir det gelé av saften så är bären för unga för att göra saft av men om en tillsätter extra vatten så brukar det bli saft ändå ;) Mitt gelérecept anger 3 dl vatten till 2 l röda vinbär och du har 12 l bär? Är bären väldigt omogna så finns det en, åtminstone teoretisk, chans, om du sätter till mer bär, att det kan bli gelé.
Receptet anger för vinbärsgelé 9 dl socker per liter avrunnen saft.
-
Jag tror det blir utmärkt saft jag. Vattenmängden är ganska lagom för det. Det bör dock bli ganska sur saft med den mängden socker.
-
Vattnet i recept för sylt och gelé är ju bara för att det inte skall bränna vid under uppvärmningen. Om man blandar bären/frukten med lite socker några timmar innan, så hinner de safta sig så mycket att man inte behöver tillsätta något vatten alls.
-
Nu skrev jag galet igår.
Jag hade 5 l bär och 4 l vatten.
Men så har jag 3 l okokta svarta bär jag kan blanda i...eller kan jag det?
Alltså om jag kokar dem först UTAN vatten som man tydligen då kan göra.
Kan jag göra saft av detta tror ni?
Alltså sammalagt blir det då 8 l bär och 4 l vatten
Hur mycket socker behöver jag sen?
Är så tacksam för er hjälp här :)
-
Det går åt ca 2,5 dl vatten till varje liter bär för att göra saft. Om du ska koka bären utan vatten måste de få safta sig först annars kommer de att bränna fast och en får passa väldigt noga ändå om inte vatten är tillsatt.
Med den mängd vatten du tillsatt blir det nog mer typ vinbärsdricka - och det är ju också gott :D
-
Det går åt ca 2,5 dl vatten till varje liter bär för att göra saft. Om du ska koka bären utan vatten måste de få safta sig först annars kommer de att bränna fast och en får passa väldigt noga ändå om inte vatten är tillsatt.
Med den mängd vatten du tillsatt blir det nog mer typ vinbärsdricka - och det är ju också gott :D
tror du det funkar som saft om jag tillsätter de 3 liter svarta vinbären?
Finns nog lite till att plocka från buskarna med.
Vinbärsdricka, är det samma som saft fast den är spädd?
-
Du har dubbelt så mycket vatten till bären än som anges i saftrecepten (enligt mitt recept 2½ dl vatten per liter bär), den blir ju mer som just dricka, svag utspädd saft ungefär.
-
Du har dubbelt så mycket vatten till bären än som anges i saftrecepten (enligt mitt recept 2½ dl vatten per liter bär), den blir ju mer som just dricka, svag utspädd saft ungefär.
Hur mycket socker tar jag?
-
6-7 dl socker till varje liter avrunnen saft = saft. Om du ska göra dricka så får du kanske smaka dig fram till lämplig mängd socker.