Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 06 aug-15 kl 20:48

Titel: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 06 aug-15 kl 20:48
Plockat ca 5 kg klarbär (surkörsbär) och hoppas på bättre saft av dessa.



Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Lena III skrivet 06 aug-15 kl 22:11
Plockat ca 5 kg klarbär (surkörsbär) och hoppas på bättre saft av dessa.

Annars blir det en väldigt rinnig men galet god sylt av dem. Det bästa som finns till pannkakor.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 07 aug-15 kl 02:39
Får väl plocka lite till och testa sylt också. Mycket pill med kärnorna bara. Just nu är det sylt och saft varje dag känns det som, man får ta vara på allt som finns.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Lena III skrivet 07 aug-15 kl 08:24
Mycket pill med kärnorna bara.

Japp, man blir fruktansvärt kladdig
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: ojkooj skrivet 09 aug-15 kl 11:10
Efter att ha tagit ut kärnor från många kilo klarbär kan jag tipsa om att använda ett vanligt utvikt gem. Potatisskalare funkar också men gem tycker jag sparar mest saft i bäret.

Till klarbärssylt är det också najs att ta med nöten inuti kärnan. Det ger en än mer cocktailbärig smak. Det är dock ett jävla jobb. Först ska de torkas ( micro funkar) och sedan tas ur och det funkar någorlunda med en mortel. Ett recept sa att jag skulle använda hälften av bärens kärnämnen men jag tror jag tog med 10 stycken innan jag slutade krossa körsbärskärnor. Men det förslår ändå. Mycket smak.

Jag håller med om att klarbärssylt är fantastiskt till pannkakor och grädde. Otroligt fin och lyxig smak tillsammans med den turkiska yoghurten tycker jag. Det är också en höjdare till ostkaka.

Min sambo har fått så starka upplevelser av klarbärssylt att hon börjat drömma om dem.



   





   
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: kurt skrivet 09 aug-15 kl 12:52
Det räcker att lägga kärnorna i ett tygstycke, krossa dem i tygpåsen och låta påsen  koka med i sylten, man behöver inte torka dem och skalen kan vara med i påsen
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 aug-15 kl 15:10
Klarbärssylt!! Räcker till många pannkakor.



Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 aug-15 kl 21:44
Fantom urpillaren till alla körsbär.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Lena III skrivet 11 aug-15 kl 09:16
Funkar den?
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 aug-15 kl 09:50
Ja, den fungerar. Jag provade med t ex gem men det gick inte alls.

Men jag tycker om manicker ..,
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Västragård skrivet 11 aug-15 kl 10:09
Jag har inte provat gem men har en liknande manick som Gilbert och tycker att den fungerar utmärkt.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: javill skrivet 11 aug-15 kl 10:32
Har också en sån där manick som jag hittat på loppis. Har dock inte använt den ännu. För här finns inga klarbär i närheten och bigarråerna äter någon annan upp.  ::) Funderar på att plantera både körsbär och klarbär framöver.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: kurt skrivet 11 aug-15 kl 11:08
https://www.youtube.com/watch?v=19Z2T2ECyZA (https://www.youtube.com/watch?v=19Z2T2ECyZA)
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 aug-15 kl 11:57
Skrev i fel tråd ...
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Gilbert skrivet 26 jun-16 kl 18:10
Bären börjar mogna tidigt här, det har varit torrt och bären är inte lika söta som förra året.
Kan ses som positivt också.
Titel: SV: Klarbär
Skrivet av: Trimmy skrivet 25 jul-16 kl 10:30
Vi kör också med ett utvikt gem, men av modell större. Man trycker bara in gemet där stjälken har suttit rundar av runt hela kärnan med gemet sen följer kärnan med ut hur lätt som helst om man trycker lite med tummen och pekfingret med andra handen. Vi har även en urkärnare som på bilden men den är inte lika bra som gemet tycker jag. Mina föräldrar har ett magiskt surkörsbärsträd, hur mycket man än plockar så minskar det inte i trädet:-) Vi brukar göra sylt eller frysa in bären hela till pajer och smoothies. Vi använder syltsocker för att sylten inte ska bli för rinnig.