Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: tedwinge skrivet 06 aug-15 kl 13:36

Titel: Bondbönor inkokta
Skrivet av: tedwinge skrivet 06 aug-15 kl 13:36
Hej. Nu behöver jag hjälp från alla proffs här :) jag har gör första gången kokat in bondbönor. På bilder av inkokta grönsaker ser allting så klart ut men vattnet i mina bondbönor blev brunt. Jag undrar om det är ok eller om jag behöver göra någonting annorlunda? Allt jag använde var rent och steriliserat utom själva konserveringsapparaten som jag inte var så noga med då jag tänkte att burkarna är ju ändå täta.
Ska försöka bifoga en bild på resultatet
Titel: SV: Bondbönor inkokta
Skrivet av: christelle skrivet 06 aug-15 kl 14:32
Kokade du in bönorna med sitt "skal" så blir nog vattnet infärgat, tror jag...
En kan förvälla bönorna och sen spola med kallt vatten och direkt klämma ut själva bönan ur skalet. Ett tråkgöra men de blir godare och mjällare.
Titel: SV: Bondbönor inkokta
Skrivet av: tedwinge skrivet 07 aug-15 kl 09:29
Hej Christelle och tack för det snabba svaret :)
Ja jag slängde bara i dem med skal och allt. Skulle gissa att det är det som färgat vattnet då. Ska prova att ta bort skalet nästa gång och se skillnaden :)
Men är det så med inkokning att om locket sitter hårt när man tar bort byglarna, så är det lyckat?
Titel: SV: Bondbönor inkokta
Skrivet av: kurt skrivet 07 aug-15 kl 09:58
Under "Övrigt om mat och recept" finns en beskrivning av inkokning:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=13736.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=13736.0)

Där finns också beskrivet det generella problemet med att koka in livsmedel som inte är sura eller salta:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0)