Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 03 aug-15 kl 12:03
-
Årets lingon såg så fina ut men var bara röda på ovansidan och lätt rosa på undersidan. För lite sol alltså. De får lite extra sol på en bricka i hopp om lite mera mognad innan sylt.
-
För tidigt!
-
Ja, men det fanns övermogna bär också. Det har alltid funnits blandat bland lingon, snäppet från nu till ok att plocka kan max vara en vecka till med lite väder.
Till sylt har det ingen större betydelse om de får ligga på plåt. Bara lite extra jobb.
-
Det kanske är mjölon du har plockat? För lingon har ju annars mycket lång säsong, de tidiga brukar kallas rålingon, med hög pektinhalt. Men många vill vänta t o m till den första frosten (Okt-Nov, då får man sötare lingon
-
Det är lingon, inget tvivel om det alls. Det finns gott om dem i slänterna men de är bara inte röda helt runt om.
-
Tidigt eller ej, årets första lingonsylt blev det.
Uppkok och låta småkoka i 10-12 minuter. Skumma bort lite barr, blad, bruna bär, en snigel, en bärfis ... Mums!
-
Hejs svejs i lingonskogen!
Gick runt och kollade status på tornen infor premiären och hittade 3 kg fina lingon på ca 45 minuter handplockat.
-
Puh! Morgonrundan ca 4 kg lingon som tyvärr måste rensas ...
-
Nästan prick 4 kg i två extra stora långpannor, nu rensade och vägda.
-
Mellan 17:00 och 17:45 .. Ca 2 kg till. Härliga stora klasar ibland och det känns mera som ett lingonår än ett blåbärsår här ute.
-
Men på morgonrundan ... Lite blåbär trots allt. Det finns tydligen skvättar i skogen.
Men långt ifrån sommaren jag plockade 25 kg.
Svårt att lämna bär i skogen!!!
-
Visst är man lite mallig när man varit kreativ!
Blir det regn i kväll blir det lingonsylt av allt.
Viltköttbullar, viltburgare, viltstek .. Nam!! Egen potatis, lök och sallad, gräddig svampsås på timmar i skogen, och så en stor matsked lingonsylt!!
Kan det bli bättre? Kanske med ett glas rött!!
-
Puh! Det blev dåligt väder och det blev lättsockrad lingonsylt. Det gick åt ca 1.4 kg socker och man kan faktiskt dra ner ytterligare utan att det blir beskt. Hellre lite sura bär än att äta äppelmos och socker med lite bär som det ofta är i köpt lingonsylt.
Drygt 8 - 8.5 kg sylt totalt. Plus det vi hade gjort tidigare.
Man diskar bara gamla honungsburkar och sköljer av. Häller i kokhet sylt och drar på locket.
Burkarna blir så varma att man inte kan hålla i dem efter ca 5 sekunder.
Låter de svalna och ställer dem i vinkällaren (skafferiet) bland all annan sylt.