Alternativ.nu
Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: IaMaria68 skrivet 31 jul-15 kl 19:26
-
Vi håller på att befria vårt 1909 års hus från dess 90 tals plastfärger och andra galna saker det har blivit utsatt för under åren.
Nu är vi framme i matsalen. Efter att ha målat väggar med Auro naturharts färg så ska vi efter ett gediget skrapande måla snickerierna med linoljefärg. Under all plastfärg sitter superfina kopparrör.
Nu behöver vi tips på hur man får bort den utan att skada kopparen?
Frid/
Maria och Ola
-
Menar du vattenledningsrör som är dragna synliga på väggen?
Första frågan är väl om vattenrören invändigt är i sådant skick att ni kan behålla dem. Om rörmokaren säger att de är tekniskt bra skulle jag föreslå skrapa och varmluftspistol. Nästan säkert är första varvet någon sorts alkydoljefärg och när den kokar lyfter den loss plastfärgen.
-
Säger som TW, varmluftspistol och sedan skrapa.
-
Blir det repor kan man putsa bort dom med stålull efteråt
-
Har man tur så kan man få färgen att släppa så pass bra med varmluftspistolen att man kan skrapa med en hård träbit.
-
Om det är en lösningsmedelsbaserad färg rören är målade med (t ex alkyd- eller oljefärg) så kan man lösa upp den genom att dränka in papper eller trasor med thinner (billigaste sortens cellulosaförtunning från Biltema duger), vira dem runt rören och vira lämplig plast som inte löser sig i thinner (polyetenplast som t ex plastkassar, sopsäckar eller byggplast fungerar bra) utanpå, så att lösningsmedlet inte avdunstar på en gång. Vänta några timmar, ta bort plasten, sedan bör färgresterna gå att torka bort.
Om det däremot är målat med vattenbaserade "plastfärger" så kan det fungera bättre med något alkaliskt färgborttagningsmedel, oftast något geleartat som man slabbar på med pensel, låter sitta några timmar och sedan tvättar bort med stora mängder vatten.
Ett problem med varmluftpistol är att man måste värma en hel del innan kopparrören blir varma, i synnerhet om de dessutom är vattenfyllda. Och man bör ju se upp med brandrisken om det finns brännbara saker i närheten - skärma av med gipsskivor eller blanka reflekterande plåtar, se till att inte rörfästen kan leda värme till något brännbart osv.
Om rörinstallationen är gjord så det är lätt att ta bort delar av rören (t ex om de sitter ihop med gängade klämringskopplingar) så kan det eventuellt vara enklare att plocka isär så mycket som möjligt och ha rören lösa på arbetsbänk under färgborttagningen. Men det går ju inte om det är presskopplingar, lödda skarvar eller gamla tvivelaktiga rörkopplingar som man inte vågar röra.
Se upp om installationen är gjord med 16 mm kopparrör, den dimensionen ersattes nämligen av 15 mm för ca 45 år sedan, och det är idag svårt och dyrt att få tag i kopplingar och monteringsmateriel för 16 mm.
-
Jag hade nog låtit färgen vara kvar. Omålade kopparrör kan lätt börja ärga och ha sig (kanske iofs mest i tuffa miljöer som badrum o dyl), det är därför en gärna målar dem. (Gick för säkerhets skull och tittade på vattenledningar och värmerör här i huset, och de är målade nästan samtliga.)
Dessutom är huset troligen inte byggt 1909, säkert tidigare. I Sverige fanns inget fastighetsregister förrän 1909, så alla hus som redan fanns då registrerades som byggda 1909. Titta på gamla kartor, Lantmäteriet har en gratistjänst som heter Historiska Kartor på hemsidan, eller prata med grannar som bott länge i trakten :) .
-
Om man vill framhäva kopparen kan man putsa rören med "häxan" eller motsvarande och sedan klarlacka för att behålla glansen
-
Tack för alla tips. 😊 Vi vågar nog inte använda värme. Läste någonstans att brunsåpa kan funka om man låter den sitta, invirad i plast över natten?
Det berömda året 1909 har vi hört om. 😀 Vi ska börja researcha om bygden, Lilla Mellösa och varför det ligger så många vackra sekelskiftes hus i just den här lilla byn?!