Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 31 jul-15 kl 10:23
-
Äntligen fått tag på Ciderboken och några Spidel jästankar på 30 liter.
Precis lagom till Äpple-säsongen. Eftersom saften från körsbären (bigarråerna) blev blek så kanske Cider blir bättre. Mindre socker och mera smak från bären.
-
Att jäsa grejer är roligt, särskilt resultatet är kul att ta del av :)
Vill du delge något recept? Vilken jäst använder du till cider?
-
Jag har kontaktat humle.se om jästsorter. Jag är inte intresserad av alkoholstarka turbojäster utan sådant som mest bevarar fruktkaraktären så mycket som möjligt.
-
Det bubblar i Spidel tankarna!!
-
Om du bara har äpplen avsedda att äta, så är det risk att du får liknande problem som med sötkörsbären!
-
Sötkörsbärens saft blandades med osockrad röda vinbärssaft och blev helt ok!
Brygger man cider på t ex körsbär och rabarber så är större delen av basen äpplen (äppelmust).
Jag tänker inte använda "spontanjäsning" fler gånger, tänkte prova champagne jäst.
-
3 st nya jästankar på 30 liter. Fabrikat Spidel med tillhörande jäsrör som många stör sig på men inte jag. Många vill ha den vanliga glas/plast röret där man kan se varenda bubbla.
I dessa så pyser/bubblar det till ca 1 gång i minuten med lite mera varje gång. Det både syns och hörs och det räcker.
-
Det kanske syns bättre så här.
-
Ofta används olika blandningar till cider.
2 delar söta äpplen
2 delar syrliga äpplen
1 del vildapel (lite beska)
Man kan även lösa problemet med "rätt" äpplen för cider genom att använda Rabarber, då behövs ingen vinsyra och Rönnbär som ger beskhet (tannin).
1/2 kg rönnbär och 2 kg rabarber till varje sats vanliga äpplen.
Man skär rabarbern i bitar och kokar upp i 2 liter vatten. Låt dra över natten.
Sila av och koka upp igen. Häll avkoket över rabarbern igen och låt det svalna. Sila av igen och häll saften i jästanken.
Gör lika dant med 1/2 kg rönnbär i 1/2 liter vatten.
För oss som har matäpplen mm men lite rabarber och rönnbär runt knuten.
-
Sista rabern, men när alla stora gamla blad tas bort kommer det en ny generation späda rabarber igen till kräm och paj. Dags att städa bland rabarberbladen.