Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 31 jul-15 kl 10:23

Titel: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 31 jul-15 kl 10:23
Äntligen fått tag på Ciderboken och några Spidel jästankar på 30 liter.

Precis lagom till Äpple-säsongen. Eftersom saften från körsbären (bigarråerna) blev blek så kanske Cider blir bättre. Mindre socker och mera smak från bären.

Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Tjalve skrivet 31 jul-15 kl 11:01
Att jäsa grejer är roligt, särskilt resultatet är kul att ta del av  :)
Vill du delge något recept? Vilken jäst använder du till cider?
Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 31 jul-15 kl 11:23
Jag har kontaktat humle.se om jästsorter. Jag är inte intresserad av alkoholstarka turbojäster utan sådant som mest bevarar fruktkaraktären så mycket som möjligt.
Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 07 aug-15 kl 17:21
Det bubblar i Spidel tankarna!!
Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: kurt skrivet 07 aug-15 kl 19:40
Om du bara har äpplen avsedda att äta, så är det risk att du får liknande problem som med sötkörsbären!
Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 07 aug-15 kl 20:41
Sötkörsbärens saft blandades med osockrad röda vinbärssaft och blev helt ok!

Brygger man cider på t ex körsbär och rabarber så är större delen av basen äpplen (äppelmust).

Jag tänker inte använda "spontanjäsning" fler gånger, tänkte prova champagne jäst.

Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 aug-15 kl 16:30
3 st nya jästankar på 30 liter. Fabrikat Spidel med tillhörande jäsrör som många stör sig på men inte jag. Många vill ha den vanliga glas/plast röret där man kan se varenda bubbla.
I dessa så pyser/bubblar det till ca 1 gång i minuten med lite mera varje gång. Det både syns och hörs och det räcker.

Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 10 aug-15 kl 17:33
Det kanske syns bättre så här.

Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 11 aug-15 kl 12:02
Ofta används olika blandningar till cider.

2 delar söta äpplen
2 delar syrliga äpplen
1 del vildapel (lite beska)

Man kan även lösa problemet med "rätt" äpplen för cider genom att använda Rabarber, då behövs ingen vinsyra och Rönnbär som ger beskhet (tannin).

1/2 kg rönnbär och 2 kg rabarber till varje sats vanliga äpplen.

Man skär rabarbern i bitar och kokar upp i 2 liter vatten. Låt dra över natten.
Sila av och koka upp igen. Häll avkoket över rabarbern igen och låt det svalna. Sila av igen och häll saften i jästanken.

Gör lika dant med 1/2 kg rönnbär i 1/2 liter vatten.

För oss som har matäpplen mm men lite rabarber och rönnbär runt knuten.


Titel: SV: Cider (Ciderboken)
Skrivet av: Gilbert skrivet 14 aug-15 kl 12:15
Sista rabern, men när alla stora gamla blad tas bort kommer det en ny generation späda rabarber igen till kräm och paj. Dags att städa bland rabarberbladen.