Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: markus86_ skrivet 15 aug-04 kl 12:48

Titel: Finsk Potatislimpa
Skrivet av: markus86_ skrivet 15 aug-04 kl 12:48
Goddag! (Jag är ny på forumet)

Jag har letat efter recept på en finsk potatislimpa.
Det finns ett bröd som tillverkas någonstans runt Tammerfors som är underbart (det mesta brödet runt Tamerfors är underbart).

Jag vet inte om brödet innehåller surdeg, troligen gör det det. Personligen föredrar jag kultur, och har alltid en burk på gång (är inte mycket för att frysa sådant).

Brödet är ganska mörkt, har en finporig, torr (d.v.s inte kladdig och degig som en del bröd kan vara) konsistens och fin homogen struktur. Jag tror det är relativt mycket salt i brödet (det mesta brödet från Tammerfors är väl på 1,7% salt).
Givetvis innehåller den potatis ('potatislimpa') och råg...



/ Markus
Titel: Re:Finsk Potatislimpa
Skrivet av: kurt skrivet 03 sep-04 kl 10:34
Om man utgår från det recept som man kan hitta på: http://www.talvi.net/recipes/potislimpa.shtml

Men ersätter surskorpor/surbrödsskivor med en traditionell surdeg som man gör på grovt rågmjöl .

Potatislimpa

1 l potatis
½ l potatiskokspad + vatten
3 surskorpor eller surbrödsskivor
25 g jäst
5 dl rågmjöl
2 dl vatten
½ dl vatten
75 g jäst
3 msk salt
1½ dl sirap
4 dl jästbrödsmjöl
ca. 10 dl rågmjöl

Koka de skalade potatisarna tills de är mjuka, mosa dem och tillsätt kokspadet. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Smula i surskorporna och jästen samt tillsätt rågmjöl och malt. Blandningen är mycket tjock. Låt den mältas ca. två timmar på ett varmt ställe.

Lös jästen i vatten och tillsätt den i degen. Tillsätt ven dalt, sirap och mjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa. Baka ut den till tre rundap limpor och låt dem jäsa. Nagga limporna och grädda dem i 200° ca. 1 timme. Pensla limporna med sirapsvatten i gräddningens slutskede.
Titel: Re:Finsk Potatislimpa
Skrivet av: kock skrivet 07 jan-05 kl 20:34


kanske du ville ha lite mer resept på finskt bröd

eller kolla på recipes  på bread
on www.recipedeluxe.com :)