Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: SkogsboLotta skrivet 29 jul-15 kl 21:02
-
Jag är ny i "ta dina egna frön"-branschen och vill ha lite tips på hur man tar frö från tomat, gurka mm. Dvs mer blöta och köttiga växter. Hjälp mig ni som kan så är ni bussiga.
-
Ta den tomat du tror ger bra fröer. Gröp ur fröhuset och lägg det i en plastmugg med vatten. Det lägger sig på ytan och till slut bildas det lite vitt "ludd" typ mögel. Det är en fermenteringsprocess som en del fröer behöver för bra grobarhet.
Till slut sjunker fröerna till botten. Dessa fröer från botten torkar du någon dag på lite hushållspapper. Nu har du tomatfröer att plantera.
-
Hur pass mogna ska tomaterna vara som man tar frö från? Mogna eller mer övermogna?
-
Jag brukar för egen del ta väl mogna som fått mörkare skal, de är ändå lite blaskigare i fröhuset och passar bra till fermenteringen.
-
Så hemskt stor känslighet för att du gör alldeles rätt är det inte. Gör man det i liten skala kan man även hoppa över fermenteringen, jag brukar bara bre ut kärnorna från en hyggligt väl mogen tomat att torka på hushållspapper. När det är torrt rulla man ihop och sedan drar man tar man en lagom bit av papper och frön och stoppar i jorden när det är dags att plantera. Grobarheten är helt ok även om den inte är typ hundra procent som när man har fermenterat.
-
Man kan göra på fler sätt om man bara skall få till ett par plantor. Men jag kör fermentering på allt och är mer än nöjd med resultatet.
Sticklingar är genetiska kopior på plantan, kan vara ett sätt att få fler plantor av exakt samma sort. Men det är jobb lite tidigare på säsongen och kräver bättre väder.
-
en jag känner skivar tomat och lägger en skiva i varje kruka på våren...blir tydligen kraftiga fina plantor.
-
en jag känner skivar tomat och lägger en skiva i varje kruka på våren...blir tydligen kraftiga fina plantor.
Fast kanske lite svårt att ta eget frö då? Dock kan jag tänka mig metoder.
-
Det gäller att det inte är F1-plantor som man tar frön från. De är inte sortäkta och man vet inte vad det blir.
Det kan förstås gå bra, men man vet ej.
Tomat är det mycket jobb med att odla, så jag tycker man ska ha rediga frön från början. ;)
Även om vi förstås också tar frön och odlar.
-
Tomat brukar inte vara svårt att få rediga frön av tycker jag. Dock har jag inte hållit på med särskilt många sorter och det var ett antal år sen nu, eftersom jag slutat odla tomater eftersom jag nästan slutat äta dem.
Men visst, det ska inte vara F1:or man tar frön från. Enklast är att inte odla några F1:or alls.