Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Palindrom skrivet 27 jul-15 kl 20:46
-
Förutom gelé och saft kommer jag inte på mycket man kan hitta på..
Har iof mixat svarta vinbär och fryst in i portioner att ha på gröten.
Men finns det nåt gott man kan baka med vinbär eller nåt annat kul man kan göra?
Tips mottaget tacksamt :)
-
Muffins!! Jag gjorde med Aronia och det blev lyckat.
Men har man mycket vinbär så många muffins blir det!
Jag tror man kan frysa vinbär och göra saft tidigt på våren/sommaren efter när allt annat är slut. Då kan det vara kul att starta tidigt med god saft.
Många glömmer bort att de svarta vinbären innehåller 3 ggr mera vitamin-C per 100g än t ex en Apelsin.
-
Av röda gör jag en ganska sur lös sylt med hel kanel i den är god till glass och tjock yoghurt. Svartvinbärsmarmelad är väl en gammal klassiker. Googla tex Hirams svartvinbärsmarmelad. Den är god men det är hiskeligt massa socker i den, så den får betraktas som rent godis.
-
Jag har magen full av säsongens första vinbärskaka just ikväll!
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa 3 ägg
vitt och poröst med
3 dl socker
rör ner
3 dl mjöl
Bred ut smeten i i en smörad långpanna.
Strössla över ett par dl svarta vinbär (jag blandade röda och svarta ikväll).
Hyvla kylskåpskallt smör i tunna skivor med osthyvel och lägg över hela kakan.
15-20 minuter i ugnen.
Servera gärna ljummen med vanijjglass eller vaniljsås - eller bara som den är rätt upp och ner.
Mycket god även dagen efter.
Går även bra att göra på frysta vinbär - eller hallon.
Lycka till! :)
-
Sur god paj...med vaniljsås. .
-
tack för tipsen!
Och ja svarta vinbär är ju supernyttiga :)
-
Saften från svarta vinbär blir ofta riktigt bra.
Passade på att dra ner till gelé också, till gåsmiddag.
-
Jag använder till frukostfruktsallad (som jag inte vill ha så söt), ihop med frukt av diverse slag. Eller så gör jag "bärokado", på 2 avokado, 2 dl jordgubbar och 2 dl vinbär, bara att mixa och avnjuta.
-
Jag tänkte jäsa ett vin av dem, tillsammans med körsbär och äpplen.
-
Frys in hela klasar om du har möjlighet. Perfekt till att pynta efterrätter och bakverk med. Jag styckfryser på en bricka och sedan stoppar jag ner de frusna klasarna i burkar.
-
Saft, juice, måltidsdryck (nektar), russin, gelé, sylt, i filen till frukosten, i muffinsen, fruktläder.
-
klappgröt..