Alternativ.nu
Odling => Frukt & bär => Ämnet startat av: sonja på slätten skrivet 27 jul-15 kl 12:52
-
Vinbären är perfekt gelemogna, buskarna lyser ljust röda lång väg. Men att plocka dessa är ett hopplöst företag, klasarna är korta och sitter jättetätt. Jag har andra buskar på andra platser som har långa fina klasar med stora bär. Vad kan det vara? Sorten? Växtplatsen?
-
Det har bara med sorten att göra. När de tar fram nya svartavinbär, så är t ex ett kriterium att de skall gå att maskinskörda enkelt.
-
Misstänkte detta lite. De kommer från gamla buskar som fanns här när vi flyttade in. Jag kan nämna att jag även har gamla svarta vinbär, även dessa svårplockade på grund av sitt nerliggande växtsätt och små klasar. Men så goda dessa bär är, och de mognar tidigt, tidigare än Storklas som jag också har.
-
..Våra röda vinbär ser inte heller bra ut i år, märkbart kortare klasar än vad det brukar vara...Svarta går bra, krypande buskar som stämmer in på sorten Brödtorp från Finland...
-
Lingonplockare, gärna en smal barnmodell, fungerar förvånansvärt bra att plocka vinbär med. Det går också att klippa av klasarna med en liten sax men det är ganska arbetsdrygt.
-
Varför inte bara dra av hela klasen?
-
Bären sitter så otroligt tätt att det bara blir mos.
-
Bären sitter så otroligt tätt att det bara blir mos.
Även om du tar tag i stjälken och tar av hela den? Det beror iofs på vad du ska göra av bären, men saft går ju att koka även när stjälkarna är med.
-
Saft eller gelé, låt allt vara med även karten som innehåller mera pektin än mogna bär.
Har precis gjort 10 burkar vinbärsgelé.
Jag rensar inte bären och blir klar i tid.
-
För svarta vinbär, det är det enklast att skörda med batongplockning. Lägg ut ett lakan eller motsvarande på marken. Gå sedan lös på busken med en polisbatong eller motsvarande. Rensa med lövblås, och / eller blåbärsrensare.
För röda vinbär, det gör inget om bären blir mosiga förutom om man skall använda dem till garnering. Dock viktigt att bereda dem snart efter plockning
-
När jag plockar vinbär, plockar jag dom färdigrensade direkt i en plastburk, sätter på lock och fryser dom. I vinter tar jag fram och värmer med socker och får en god sylt.
-
Nu har jag bara rafsat av dem, svarta och röda och slängt i saftmajan!
Ut kommer blandsaft med 85% svarta vinbär.
Enklare än så blir det inte.
-
Det lättsamma sättet att fixa saft ...
Kanske för att det påminner om "apparaten".
-
Gojset som blir kvar i silen, urkokta bär, lite stjälkar och blad mm hivar man bara på komposten eller i någon jästank.
5 liter drygt medan jag var ute en halvtimme och jobbade med annat.
Nu skall det bara på flaska.
Lite skum, men det får vara med.