Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Grendela skrivet 13 jul-15 kl 10:52
-
Hej!
Vi håller på att bygga en tork och funderar nu på hur vi ska fixa värmen. Någon som har tips på en bra värmefläkt eller liknande till detta? Skåpet är cirka 2x2 meter stort.
Om man använder värmefläkt, hur ställer man in temperaturen? Ofta är det ju bara två eller tre lägen på fläkten, och om man vill ha säg 50 grader, hur kan man få det?
Någon som har byggt en tork som fungerar bra? Vore kul att få lite tips!
-
Använd en termostat för att reglera temperaturen. Koppla in den så att den bara slår från värmeelementet, låt fläkten gå hela tiden.
Termostaten från en skrotad tvättmaskin bör vara lämplig i sammanhanget, den är ju inställbar mellan kanske 30 och 90 °C och har rätt funktion - dvs den bryter vid stigande temperatur.
Ett bra värmefläktarrangemang skulle kunna vara fläkt + värmeelement från ett tvätt-torkskåp eller kanske en varmluftugn.
En bilkupévärmare av äldre, stor typ är nog också lämplig. Jag tror man ska passa sig för "inomhus-värmefläktar" med öppna motståndstrådar, likaså är det nog inte bra med moderna apparater med PTC-värmeelement eftersom de drar ner effekten automatiskt långt innan man kommer upp mot den temperatur som behövs i ett torkskåp.
Tänk på att fläktmotorn säkert har självsmörjande glidlager, som kan torka ut rätt fort i hög temperatur. Det kan vara klokt att smörja lagren i förebyggande syfte då och då, se då även till att dränka ev smörjfilt runt lagerbussningarna med olja. Använd en tunn, någotsånär luktfri mineralolja (t ex symaskinsolja, mineralbaserad hydraulolja, ATF). Absolut INTE t ex vegetabiliska oljor eller "mirakeloljor" med teflon, grafit eller andra underliga tillsatser, de sätter igen porerna i de sintrade bussningarna så de förlorar de självsmörjande egenskaperna.
-
Tänk på att det blir lätt fickor i som blir vindstilla på och därmed ingen torkning, jag har några bilder i en tråd någonstans på mitt bygge, element från en byggfläkt kopplade mot en termostat som jag köpte från conrad för att jag ville kunna använda den som ägg/drottningkläckare med..
Satte in en stor fläkt och tre små 230 volts datorfläktar plus en hygrostat på en ventil så man inte behövde värma hela tiden..
Min tork är anpassad så den kan ställas ovanför vedspisen och solfångare kan kopplas på.
-
De torkar jag använt mej av har haft samma utsug: Skorstenen.
Konstruktionen har skiljt sej åt på det viset att den ena var ett slutet rum där ollorna satt som hyllor. Fördel att varje hylla kunde lätt kollas nackdelen att luftväxlingen större i centrum av ollan.
Dom där efter följande var ollorna själva väggarna och täta sinsi mellan.
Har torkat både frukt o svamp med gott resultat.
Värmekällan var pannan / kökspannan. Fick en väldigt lämplig temp på under 40C*.
Förberedandet av det som ska torkas är viktig då man här kan få ner torktiden.
Mynta o liknande örter har jag skurit i 1,5-2 cm bitar.
Det jag inte provat är ex jordgubbar och vitlök.
När vi byggde tork på skolan för kryddor o frukter kopplade vi utsuget till ventilationen. Värmen var endast den från centralvärmen och detta fungerade bra.
-
Jag brukar reglera temperaturen genom att ställa in kupéfläkten på närmast lämpliga temperatur och sedan bara öppna mer eller mindre för luft som kommer in vid sidan av fläkten. Har man en kupéfläkt som bara blåser rakt fram så ställ in några bokstöd av plåt framför delar av fläkten så åker inte all varmluft in i bakkant av torken.
-
Tusen tack för alla jättefina svar! Nu ska här byggas tork!
-
Om du skall styra med termostat, så styr värmen men se till att fläkten går hela tiden