Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Molly333 skrivet 13 jul-15 kl 09:43
-
Hej! Mina buskar med röda vinbär dignar och jag vet inte vad jag ska göra med dem. Vi dricker inte mycket saft och inte heller gelé. De recept jag hittar på nätet med röda vinbär är nästan bara olika sorters kakor. Kan vinbär passa i någon slags sylt/marmelad, blandat med annan frukt?
Molly
-
Vi brukar göra en enkel marmelad av röda vinbär där man mixar bären till mos och sedan kokar dem med socker. Busgott! Och enkelt.
-
Paj är också gott.
Frys in i plastpåsar med lite socker så har du vitaminkickar under vinterns mörker.
-
Utmärkta förslag båda två!!! Tack-nu ska här plockas vinbär!
Molly
-
Vi har gjord fruktläder av röda vinbär, gott o syrligt.
Och som liten fick jag styckfrysta sockrade klasar av röda vinbär på vintrarna. När dom var halvfrusta var det gott o roligt att dra dom mellan framtänderna så att bären lossnade.
En av våra favoritsmaker på kombucha är också rödavinbär/chili.
http://egenkombucha.blogspot.se/p/smaksattning.html (http://egenkombucha.blogspot.se/p/smaksattning.html)
-
Jag tycker att röda vinbär ger en mycket god måltidsdryck. Jag fryser in den outspädda saften i små paket. Sockrar och späder gör man sedan efter behag. Lättvindigt.
-
Jag var under en tid inneboende hos en familj med mycket vinbär. När dom inte orkade sylta och safta mer krossa dom vinbär och frös i isformar. Sen var det bara att blanda med kockande vatten, så blev det varm vinbärsdricka.
-
Det är gott att blanda röda vinbär och jordgubbar till sylt och saft. Men vinbärssmaken tar lätt överhand så inte mer än ca 1/3 vinbär, väg så att du vet hur mycket av varje som du har.
-
Tack för goda idéer!
Molly
-
Jag brukar göra saft, fast jag inte gillar det så mycket, för kräm på röda vinbär blir väldigt gott. Jag fryser också in och har till vintern i olika kakor som kladdkaka, chokladsockerkaka m.m.
-
Det var ju en bra idé-kakor är alltid gott!
Molly
-
Vi har tyvärr haft en hel del kartfall i år och kommer inte att få så mycket röda vinbär. Det mesta av våra bär görs till sylt, 2 kg bär och 1 kg syltsocker. Med vanligt socker blir sylten väldigt lös. Barnen har ätit sylten till pannkakor utan att protestera. Eftersom sylten håller väldigt bra i källaren, så brukar jag undvika att sätta röda vinbär i frysen. Inte för att de på något sätt blir dåliga, men det är så mycket annat som ska få plats i boxarna.
Nästa vinter hade jag (eller rättare sagt frun efter att jag kläckt idén) tänkt prova att koka soppa på rödvinbärssylten. Vi gör så med lingonsylt och barnen tycker om lingonsoppa. Mängden vatten och potatismjöl som ska tillsättas är jag inte riktigt säker på.
-
Kul idé! Vinbärssoppa! Why not!
Molly
-
Har du en saftmaja? Isåfall saft och eventuellt sylt med resterna (med tillsatt saft och citronsyra). Blir det för mycket saft så går det att göra sirap av den - bara koka ner saften tills konsistensen stämmer (droppa lite på en kall sked). 8-10 burk saft reduceras till 1 burk sirap. Jag har gjort sirap av ('förra årets') röda och svarta vinbärsaft, päronsaft och äpplesaft, barnen tycker om den och jag får mera plats i skafferiet och burkar till nya skörden...
-
Som sagt är vi inte så stora saft-drickare, men sirap låter ju spännande! Måste provas! Tack för tipset!
Molly
-
Har plockat en omgång och hade ca 10 buskar kvar. Önskar nu att de var svarta i stället.
Det blir för mycket bär ibland.
-
Du har inte höns? De älskar vinbär.
-
Ska prova det lite och se!
-
Jo, jag har höns och de står Under bärnätet och hoppar för att få tag i de röda bären! Har provat flera av era förslag och ser nu med mer "blida" ögon på vinbärsbuskarna och deras guld!
Molly
-
Precis som några av Er har skrivit på forumet är det ett lyckat vinbärsår för mig också och buskarna dignar av både svarta och röda vinbär. Nu när frysen är full och syltburkarna slut (gör själv inte saft) undrar jag om någon har erfarenhet av att torka vinbär?
-
Jag har torkat röda vinbär i ugnen, en bit över 50 grader och sedan haft i bröd. Blir en speciell smak, men mycket gott.
-
Jag gjorde "ketchup" av röda vinbär, följde det här receptet på en höft: http://www.recept.nu/gert_klotzke/saser_och_marinader/frukt_och_bar/ketchup_pa_roda_vinbar/ (http://www.recept.nu/gert_klotzke/saser_och_marinader/frukt_och_bar/ketchup_pa_roda_vinbar/)
Igår kokade jag sylt på röda vinbär och ett gäng krusbär, smaksatte med rosmarin och vanilj. Intensivt och härligt :)