Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Gilbert skrivet 12 jul-15 kl 22:35
-
Vad gör man med ca 50 - 100 liter vilda röda körsbär som är söta?
Här finns många körsbärsträd och bärtjuvarna är borta, de vågar dig inte hit.
Saft, sylt, kompott, .... mera?
-
Likör?
-
Likör?
Tänkte jag också skriva. Vi har gjort både med och utan kärnor. Den med kärnorna finns kvar, dvs inte lika god. Lite bitter.
-
Vanlig hederlig kørsbærssaft blir god æn om man kokar bæren med kærnor. Jobbigt att kærna av sådanadær små bær!
-
Tänkte jag också skriva. Vi har gjort både med och utan kärnor. Den med kärnorna finns kvar, dvs inte lika god. Lite bitter.
Tricket är att krossa kärnan och plocka ut mandeln och ha i likören - ett himla tråkgöra.
Saft och likör är väl det enda vettiga att göra av bären om en inte orkar pilla med kärnorna. Annars blir det god sylt av dem också.
-
kokade ikväll saft på ca 2liter svarta söta körsbär. den smakar ungefär som sockervatten...:/ nån som vet vad jag gjorde för fel?
-
Det behövs ofta något mer i "sötbärssaft". Bären ger ingen färg och lite smak. Släng i lite röda/svarta vinbär eller mispelbär för färg o smak.
-
Sura körsbär fungerar bättre till saft. De söta körsbär som ofta finns vilt är mera släkt med bigarråer. Dessa ger väldigt lite färg och smak för saft. Första dagen smakade saften sockerlösning och nästa bara en förnimmelse av körsbär.
Nästa projekt med dessa bär blir jästanken.
-
Det finns vilda sötkörsbär, men de är ju ALLA höga träd och de förökas bara med frön inte med rotskott. Däremot är det vanligare med olika former av surkörbär, som inte alltid makar så surt!