Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Fny skrivet 05 jul-15 kl 18:49

Titel: Vedeldad ugn...
Skrivet av: Fny skrivet 05 jul-15 kl 18:49
... av typen liten pizza-ugn, eller hur man nu vill beskriva den. Vår är äntligen klar så när som på en mer permanent och ordentlig lucka, och vi har börjat använda den så smått för att baka lite flatbröd i samtidigt som det grillas. Men det är svårare än vi förväntade oss! Är det någon som har erfarenheter av att baka/laga mat i sådan här ugn? Tips mottages tacksamt! Brukar ni elda i mitten och sedan skrapa glöden åt sidorna eller redan från början elda på sidorna och lämna mitten fri? Brukar ni lägga bröd/mat direkt på den varma ytan (i det här fallet är det eldfast tegel) eller är det att föredra att ha en plåt av något slag under? Vad kan man göra i sån här ugn förutom bröd och pizza? Allt möjligt förstår jag, men vad skulle rekommenderas?

(http://1.bp.blogspot.com/-NbquKoonkxE/VZjq3khsFOI/AAAAAAAABZw/S98m3PEsh74/s320/IMG_1789.JPG)

(fler bilder av uteköket finns på http://agiscraft.blogspot.se/2015/07/outdoors-kitchen-done-aka-best-husband.html (http://agiscraft.blogspot.se/2015/07/outdoors-kitchen-done-aka-best-husband.html) [/url]om nån är nyfiken förresten, det är maken som precis fått klart det.)
Titel: SV: Vedeldad ugn...
Skrivet av: LimJans skrivet 06 jul-15 kl 18:47
Här i byn har vi bakat i en bagarstuga när det eldas i två "fack", ett på var sida. Tittar man in i ugnen så är det som metallskenor där man eldar innanför så det inte kommer sot på själva ugnsgolvet. Den ugnen har även en lucka för eldning under själva ugnsluckan, men den lösningen har jag aldrig sett någon annanstans.

Vår vedeldade ugn hemma i köket har bara facken/skenorna på sidorna på eldning. :)
Titel: SV: Vedeldad ugn...
Skrivet av: kurt skrivet 06 jul-15 kl 19:26
De flesta pizzaugnar som byggs av lera, har ingen skorsten. Det betyder att den varma luften tvingas cirkulera, lite läcker ju ut vid öppningshålet, men man behöver inte använda mycket bränsle för att få den varm. Har man tillgång till en IR termometer, så kan man avläsa temperaturen, annars får man lära sig se färgen på glöden. Förutom bröd/pizza, så går det ju utmärkt att använda den som en traditionell ugn, d v s t ex gryträtter, men då skall den helst inte vara 300 grader varm!
Titel: SV: Vedeldad ugn...
Skrivet av: jordtradition skrivet 24 feb-18 kl 11:07
Elda längst in i ugnen och använd precis som en vanlig ugn. blir kanongott att köra grytor eller rosta grönsaker i den så röken kan ge smak. om du vill köra pizza/bröd så får du elda på mer ca 300-400 grader. :)