Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Hemmusen skrivet 05 jul-15 kl 15:04
-
Gjort massor med jordgubbsaft iår och förra året men jag lyckas alltid få lite skum i flaskorna som här http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2012/09/15/rodvinbarssaft/ (http://blogg.amelia.se/underbaraclara/2012/09/15/rodvinbarssaft/) blir det så av att saften hälls? eller skummar man av för dåligt? Tycker jag skummar saften jätte noga och den är alldels blank och fin i kastrullen men sen när jag häller så blir det vitt bubligt skum :-\
-
Det blir alltid skum hos oss också. Men saften smakar ju lika bra ändå så har aldrig sett det som ett problem.
-
Ja smaken är jag inte orlig för utan hållbarheten vi gör väldigt stora satser så man vill ju att det ska hålla kollar därför om det är så att det alltid skummar lite för alla utan atthållbarheten påverkas eller om man gör nåt fel.
-
Ok. Fryser alltid det som inte dricks direkt så han ingen koll där
-
Jag är lite anti till att frysa saft och sylt, för jag tycker man missar lite hela idèn med det då. Att safta och sylta är ju redan en bevaringsmetod i sig om man ändå ska frysa kan man lika gärna frysa bären direkt och göra små portioner/saft/sylt när man behöver.
-
Jag är ganska säker på att skummet uppstår när syreatomerna släpper och seglar upp till ytan.
Det kan vara en reaktion på att saften rinner ner i en kall flaska eller att den rinner ner för snabbt.
Finns olika sätt att lösa det.
Låt den vila en stund och toppfylla, inte bry sig och stänga snabbt så du får vacum.
Eller sätta flaskan i vattenbad och hetta upp det till kokpunkt innan förvaring.