Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Kanin-Eva skrivet 21 jun-15 kl 11:45
-
Jag har köpt en liten påse med kefirgryn som jag bara blandade med mjölk och ställde på köksbänken. Kefirgrynen ser ut att bli större och fler men det som inte är gryn blir varken syrligt eller krämigt. Nu i morse, efter drygt 2 dygn hade mjölken skurit sig (separerat i en gegga som nog är grynen och en "vasslafraktion"). Det luktar dessutom svagt av jäst. Vad har hänt? Vad kan jag ha gjort för fel? För så här ska det väl inte bli?
I den beskrivning jag fick med grynen stod att plast, glad eller trä var bäst material att använda. Av misstag rörde jag med en sked i rostfritt när jag blandade första gången (läste inte igenom beskrivningen så noga). Kan det vara orsaken?
Jag hällde dessutom på kylskåpskall mjölk i första vändan. Kan det påverka?
Behöver stöd och hjälp av erfarna kefirtillverkare (och av de som är nybörjare, som jag, men har lyckats)!
-
Det finns en Facebook-grupp som heter "Kefir, Kombucha, Yoghurt". Där kan du säkert få svar. :)
https://www.facebook.com/groups/740270562686560/ (https://www.facebook.com/groups/740270562686560/)
-
Så här har en av medlemmarna i gruppen på facebook svarat dig:
"Hur många omgångar har hon gjort?
Det kan nämligen dröja innan de vant sig vid sin nya omgivning.
Hur gör hon?
Med eller utan lufttätt lock?
Tycker dock att resultatet hon beskriver verkar ok.
Jag brukar skaka/röra om lite då och då, så det blir lite krämigare...
Och metall är inget problem, så länge det inte är aluminium!"
-
Och här är ett till svar från vår facebook grupp:
"Det låter helt normalt. De första satserna blir ofta lite "ojämna" och mer jäst-iga.
Vill man ha det krämigt så är nog två dygn i rumstemp för mycket.
Testa en halv till en dag ute, sen i kyl.
Det är ingen fara att ha kortare kontakt med rostfritt, t ex röra eller sila, men om själva kärlet skall vara metall så duger inte alla kvaliteter av ens rostfritt. Aluminium och koppar bör man dock undvika helt."
-
En sajt med mycket info:
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html (http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html)
-
Tack så mycket för svaren. Jag gör några satser till så ska det nog ordna sig. Bara jag vet att jag inte gjort alldeles galet så får jag experimentera vidare.