Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Suresh skrivet 08 apr-07 kl 10:43
-
Jag sitter med två PET-flaskor björksav som jag har fått av en kompis. Han får 15 liter om dagen ur ett litet borrat hål vid stamroten.
Det kallades visst fattig-mans-mjölk förr i tiden och gav näring åt dem vars kor gått i sin på våren.
Det smakar som friskt vatten, eller svag söt citrondricka. Men om man häller det i glaset ser man att det är segare än vatten, åt glycerol-hållet.
Någon annan som har provat?
-
Ja, men det var åratal sen.
Vin av björksav lär vara väldigt gott. Jag försökte tillverka det en gång i tiden, men tydligen räckte hygienen inte till. Det började vildjäsa. ::)
-
Oja, och det finns gott om diskussioner om detta i tidigare trådar.
Vill du ha det jäst får du en mindre söt frisk dryck, men den tävlar med lättöl i styrka.
Kokar du in den så att den då blir sötare, och smakämnena koncentreras, kan du få ett underbart vin med både smak och styrka.
-
Björksav är ett gott komplement till vatten så här års, jag har aldrig borrat hål utan har bara gjort ett litet hål med knivspetsen och satt dit en liten pinne med en behållare under. Men man får ju mer om borrar ca 2-3 cm in i stammen och savstigningen är intensivare ju längre norrut man kommer har jag hört (kan inte bekräfta det själv eftersom jag bara tappat sav i Skåne).
Björksav är en färskvara och ska därför drickas direkt.
Björken tål inte att tappas för mycket, och tänk på att plugga igen hålet efter du tagit några liter.
-
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra. De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.
Jäst eller inkokt , kan den förvaras länge.
Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.
-
Bifogar en bild, tagen idag när min fru inspekterar savtappningen.
Det är väl inte grannens träd...? ;)
Jag har hört att vuxna björkar dricker upp till 30 l vatten per dag. Vet någon om detta stämmer?
-
Ett träd kan sluka mer än 100 liter en vanlig dag. Detta är inte grannens träd, men de går inte heller fria.
När björken får nog, så slutar det att droppa, och då får den vila ett par dar, och då blir den generösare.
-
Har tappat 10-tals liter ur var och en av mina björkar varje år, och de växer och mår bra. De förmår med råge ersätta vätskan, och socker och andra ämnen kan den bilda i överflöd såhär års.
Jag tänkte mest på om man borrar långt in och tappar väldigt mycket sav, en björk kan ju inte ha oändligt med sav.
-
Nej, men den vet hur man hanterar giriga, den ger inte för mycket, det slutar komma, tror inte det går att ta dö på den om man glömmer att täppa hålet, men man börjar leverera saven till andra varelser, om man inte passar den.
Hålet man borrar ska inte vara för djupt, det ska vara rimliga sår som kan läka, och det blir inte mer för att man borrar ända till mitten,.
Vissa gör flera hål, men jag brukar göra ett, och plugga igen, sen "filar" jag lite på det nästa år.
-
Gjorde ett experiment som blev mycket lyckat.
Kokte in saven till ca 5% av volymen, blandade in 35% alkohol.
Redan en obeskrivbart god likör, utan att den ens lagrats.
Smakade vår och försommar på en gång.
-
Nu hängde jag inte med riktigt ...
Hur mycket inkokt björksav blandade Du med hur mycket Brännvin Special?
-
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.
Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
-
Det är hög tid för den som vill skörda björksav i år, i södra sverige, gissar jag att det är sista veckan nu, efter lövsprickningen är det försent, men det går att börja i slutet av februari 2008 igen.
Späda björkblad är god och nyttig "sallad."
-
Det går bra at frysa björksav! Fast jag tror nte man bör tina det i mickro... ;D
-
Men guedeh, buhu, jag vill också ha björksav. Riktigt gott. Här är det ju massviss med snö och inte blir det några 'björkar' på ett tag heller. >:(
Många menar att det funkar bra mot pollenallergi att dricka sav, någon som testat?
-
70% inkokt björksav (till 1/20 del) och 35% ren sprit.
Har du inte sprit, ta vodka, men då blir det lite mer vatten i, blir kanske bra ändå. eller får man koka lite till.
70 + 35 = 105 ??? Fast, jag föredrar den färsk, bara lätt uppvärmd så att all smaken kommer fram, så mig gör matematiken detsamma. :)
-
Starksprit?
-
8)
- Nej, matematiken...
-
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland 18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.
Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl egalt.
en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.
-
Visst kan man räkna med mer än 100%, det finns i många sammanhang. Pantonesystemet har ibland 18/16 i sin färgblandning, detta för att få mått ska behövas.
Om man låter flaskan svämma över eller tar ett smakprov är väl egalt.
en 200% ökning är möjlig, även om Astrid Lindgren tvivlade på att det fanns mer än hundra procent, och det finns det, utom när man menar ett specifikt fixerad storhet, som hennes inkomst.
Fast hennes inkomst var visst inte heller så fixerad, en eller två miljoner så där, det visste hon ju inte så noga.
Att räkna med annat antal hundradelar än just hundra må vara fullt möligt, men jag tycker det är förvirrande. Om Du säger "delar" i stället så fattar jag lättare!!
Och att låta en flaska med björksav flöda över låter som ett kriminellt slöseri! :o
-
Man får väl smaka lite, eller ta en större flaska.
-
- att dela i hundra hundradelar? Nu börjar jag bli verkligt förvirrad här; lämnar tråden för idag!!!
-
Lite OT men vi är ju nu inne på matte.
Tre personer bodde på ett hotell i långtbortistan.
På morgonen skulle de betala för rummet 25 piastrar.
De hade varsitt 10-piaster-mynt och lade fram.
Hotellägaren sa att han hade bara tre i växel, så man beslöt att ta dem och lämna 2 i dricks.
På vägen tog de varsin piaster tillbaka.
En funderade: jag betalade 10 och fick en tillbaka alltså betalade jag nio. Detsamma gjorde de två andra, alltså betalade vi tillsammans 27 piastrar och vi lämnade 2 i dricks det blr 29, var har den sista piastern tagit vägen?
--------------------------
Pepparfrukter som får dra i brännvin blir bra, det "förhöjer" styrkan och smaken även på en svag spritsort. Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.
-
alltså betalade vi tillsammans 27 piastrar och vi lämnade 2 i dricks det blr 29, var har den sista piastern tagit vägen?
Den hade smuttat på den 105-procentiga spriten och tog fel på plus och minus.
-
....
--------------------------
Pepparfrukter som får dra i brännvin blir bra, det "förhöjer" styrkan och smaken även på en svag spritsort. Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.
Då Linné gjorde sin Skånska resa för många herrans år sen kom han för fösta gången i kontakt med Capsicumsläktet (chili alltså) och fick berättat för sig att frukterna användes för att stärka svagt brännvin. Bedrägeri tycker jag.
Älskar både chili och brännvin men helst inte i samma flaska. :P
-
Att dricka eller inte dricka, det är frågan
Må ädlare lida och fördraga en svager pepparsprit
än att ta till vapen mot ett hav av vatten.
För vem föredrage strå-roms spe och gissel
och föraktar sprit om så svager, närgången ämbetshögfärd för det starka.
-
Måste citera dig en gång till ...
....
Tror att det finns pepparsprit att köpa oxå.
Har du inte sagt nånstans att du har rötter från Åhustrakten ?
Absolut Peppar som kommer därifrån är kryddad med chili, bla. Jalapeño.
Djävulens påfund ... som sagt.
Tillägg : Vacker skaldat fö., även om jag inte håller med dig. :)
-
Jag håller inte heller med, utom att det är bättre än vatten.
Jag har efter bästa förmåga översatt från 1600-tals engelska, medger en viss differans från den mer spridda Hagbergs.
Har aldrig smakat Absolut pepparvodka, så jag vet inte om det är för att dölja en svagare variant eller vad. Visste inte heller vad för peppar det är.
Placeboeffekten har jag däremot testat, en granne blev fort väldigt lustig på en svag pepprad sprit, så visst går det att använda i bedrägliga syften.
-
Absolut Peppar lär ha uppfunnits för att vara drinkingrediens i nån Bloody Mary-variant som var poppis i New York på 80-talet.
-
Aha, då är nog Absolut Peppar en svagare variant, man ska ju inte bli full på återställaren, som Bloody Mary mest använts som. ::)
-
Jisses, jag gick in här för att läsa om björksav jag ::)
-
Jisses, jag gick in här för att läsa om björksav jag ::)
Ja, så det blev bara för att jag inte kunde räkna till hundra...
-
Vad är receptet på björksavsvinet? Går det bra att göra det med tidigare frysen sav? (& har ngn recept på morotsvin?) Eller något annat tips på produkter av saven förutom sirap?
-
http://hem.spray.se/wiidar/Ombr.htm
Några olika recept. Bl.a björksavsvin
http://www.vinboken-online.com/index.html
Behandlar vinberedning på bredare front. Mycket bra och ingående.
-
Tocke' slöseri med god björksav!
-
nu har jag tappat min första flaska björksav... det smakade ju inte så mycket. Det tog inte så lång tid 1-2 timmaar kanske för 5 dl. Ungarna ska få dricka det om det sägs vara bra mot pollenallergi så är det ju värt att pröva.
-
Idag har jag börjat tappa björksav. Vi är ju lite senare här uppe i norr.
Jag fryser in det vi inte dricker upp, för att ha i vinter , så har vi alltid gjort .
Min farfar sa alltid -" nu ska vi dricka märgen i bena jänta " . Sedan har jag fortsatt , varje år , och visst är det hälsosamt!
Däremot har jag aldrig experimenterat med att "förädla" björksaven, instämmer med trollmor , hä jer ett ohullt slöseri med björksaven , som är sig själv nog...
Anser A.Viking
-
Oj vad mycket intressanta tips man fick! Jag har druckit sav en gång men ska nog nu till våren bege mig ut till skogs med hink, slang och en morakniv! ;D