Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Drevern skrivet 08 apr-07 kl 09:41
-
Jag skall byta gård och vill gärna ha lite köttdjur på det nya stället. Jag vill syssla med renrasiga djur och undrar nu vilken ras jag skall välja. Betet är inte direkt några frodiga vallar utan mer klena naturbeten. Vilken ras går bäst där tror ni. Jag vill också ha låga övervintringskostnader och högt utbyte på livdjur och eventuella slaktdjur.
-
Jag startade en tråd för ett tag sen, för att jag ville ha information om Highland Cattle. Och den information jag fick verkar stämma in på vad du behöver. Titta här på ko sidan, ligger lite längre ner och har rubriken Higland Cattle.
-
Jag vill inte ha higland cattle, de för ingen ekonomi har jag hört då de är för lätta och växer för sakta.
-
På magert bete, och inga större investeringar är Highlands inte olönsamma, även om de nu är små. De växer långsammare, men är inte så fordrande. En snabbväxande biff, får man pumpa i en del kraftfoder för att få resultat.
-
Hmm, så om man ger stråfoder sopm enda giva till grövre biff och till Higland så växer de med samma fart alltså? Uppnår de under dessa omständigheter samma vikt vid samma ålder? Jag har kollat lite på statistiken på olika sidor med nötavel och jag tycker det ser ut som att även de grövsta typerna av köttdjur simmental, limousine samt hereford ger bra slaktdjur på enbart grovfoder.
-
Vi har mycket simmental, hereford och korsningar med de raserna, och ger inte speciellt mycket kraftfoder under vintern.
-
Finns olika meningar tydligen, och det finns de som menar att highlands är mer eller mindere skit, och de jag har kontakt med som anser det har tjurar, som alltid är inne, och får ordentliga givor av kraftfoder, för att snabbt gå upp i vikt. De har alltså inget bete.
Har även pratat med de som berömmer highland, de har gott om bete, om än magert, och menar att det är ett mycket lämpligt djur. De menar att andra raser knappt växer på endast grovfoder.
De har visserligen inte många djur, och det är kanske inte bara ekonomi som styr valet.
Tjurar från en mjölkras, är ju billiga att skaffa in, men jag vet inget om totalekonomin.
-
Highland's tjurar kommer inte upp i de bra betalda slaktvikterna !
Ska man slakta sina tjurar på vanligt slakteri och få någotsånär skäligt betalt för djuren måste dom väga över 275 kg slaktade. Det har Highland svårt att nå......
Vill man få ekonomi/fina slaktegenskaper på grovfoderbaserade djur är det nog Limousine eller Blonde korsad med Hereford som ger bäst utbyte skulle jag kunna tänka mig. För mycket Hereford inblandning ger dock sämre
slaktkropp och mycket fett !
Storbonden :)
-
Hur är det med rena hereford? Ger de inte bra intäkter på slaktutbytet samtidigt som de går bra på naturbeten? Jag är så ruksigt avelsintresserad så jag vill inte hålla på och korsa.
-
"Betet är inte direkt några frodiga vallar utan mer klena naturbeten."
Då är nog någon lätt köttras att rekommendera. Hereford eller Aberdeen angus är mer en smaksak tycker jag!
Highland anser jag inte vara en kommersiell produktionsras. Verkar inte finnas några riktigt bra professionellt drivande avelsbesättningar, som jag sett iaf. Men motbevisa mig gärna! O sen finns det inte direkt några pollade heller som ja vill jobba med... Men nu får ja säkert en hel skop mothugg. Därmed inte sagt att den har sitt berättigande som rekreationsras/kulturras, till bra betalande turister bland annat!
"Jag vill också ha låga övervintringskostnader och högt utbyte på livdjur och eventuella slaktdjur."
Lätta kor kan man vinterhålla relativt billigt speciellt om du avskiljer kalvarna så korna får äta upp sig på billigt bete o ha en del o ta av under lågdräktigheten. Sen brukar de klara sig på billigt foder (vall eller rent av ammoniaksyrad halm!)
Annars är ju som sagt var antagligen bättre tillväxt på de tyngre raserna, men de kräver ju mer input med. Själv är tanken att ha lätt tjurras på kvigorna. O försöka komma åt heterosiseffekten så mkt som möjligt. Så nog vill jag mena att det är ett måste att ha avelsintresse när man även jobbar med korsningsavel!
Lycka till hursomhelst!
-
Hur är det med rena hereford? Ger de inte bra intäkter på slaktutbytet samtidigt som de går bra på naturbeten?
Hereford blir så otroligt lätt feta :-\
och fettavdrag på slaktkroppen kostar många kronor i avdrag...
Form klassen är också himla dålig på dem också...
det finns de som menar att highlands är mer eller mindere skit,
;D
Tja... Highland Cattle tar dubbelt så lång tid på sig att bli hälften så tung....
som de tyngre köttraserna.
Mvh Rosa
-
Hur är det med rena hereford? Ger de inte bra intäkter på slaktutbytet samtidigt som de går bra på naturbeten? Jag är så ruksigt avelsintresserad så jag vill inte hålla på och korsa.
Jag tycker verkligen att du ska titta närmare på Limousine.
De har ju det du verkar vilja ha. Bättre slaktkropp/slaktutbyte än de lätta raserna och inte samma höga underhållsbehov som de tunga raserna.
Härdiga, lättfödda djur med mycket bra slaktkropp och lågt underhållsbehov på korna under lågsäsong.
Tag kontakt med Limousinföreningen tycker jag.
Storbonden :)
-
Klarar limousine lite klenare naturbeten eller kräver de frodiga odlade vallar?
-
Klarar limousine lite klenare naturbeten eller kräver de frodiga odlade vallar?
Tror det.
Fråga Rasklubben eller nån lokal uppfödare som känner till förhållandena i din landsända.
Storbonden :)
-
Hur är det med simmentalen? Är det en ras med låga foderkostander på vintern. Till skilnad från limousinen så verkar flera av besättningarna ligga i skogsbygder och där är det inte lika fett med bete som i rena odlingslandskap.
-
så verkar flera av besättningarna ligga i skogsbygder och där är det inte lika fett med bete som i rena odlingslandskap.
Vilken ras som folk har, beror nog mest på "vem som varit bra på att sälja sina djur tilll dom"... inte på fakta om rasen...
folk köper ju djur som av en slump kommer i deras väg.. :-\
eller de djur de kommer över billigast.. :-\
-
Hur är det med simmentalen? Är det en ras med låga foderkostander på vintern. Till skilnad från limousinen så verkar flera av besättningarna ligga i skogsbygder och där är det inte lika fett med bete som i rena odlingslandskap.
Simmentalkorna är ju ganska stora och tunga (stor benstomme mm) så de borde ju ha ett högre underhållsbehov än Limousine som ju är lite mindre i just benstomme och volym.
Men som sagt kontakta Limousineföreningen !
Storbonden :)
-
Hereford -Anguskorsningar, med lite inslag av Simmental mm har för oss fungarat bra på uteslutande grofoder och ganska magra beten. Det är i mitt tycke också praktiskt med naturligt hornlösa djur. Att det skulle krävas stora mängder kraftfoder för att få några andra raser än Highland att växa till slaktvik påstår jag, baserat på egna erfarenheter vara en myt. Sen kan man gärna ha Highland, men kanske inte i första hand för att producera kött.
-
Hmm, så om man ger stråfoder sopm enda giva till grövre biff och till Higland så växer de med samma fart alltså? Uppnår de under dessa omständigheter samma vikt vid samma ålder?
Jag har HC och pappa Stora Vita.
Hans kalvar som är 4veckor nu är redan bra mycke större än mina kalvar som är 1,5år. Och då har han haft sämre foder än mig och jag ger mer kraffoder.
Jag tänker byta till nåt annat ror jag.
Har två Hereford kvigor med lite mjölk i på g om det kan vara något?
-
"Stora vita" är det inte charolie det? (Stavning är nog knas). Kräver inte dessa bestar ett oerhört gott bete för att växa samt en hel del kraftfoder jämfört med t e x hereford?
-
Vi har några renrasiga charolais också. Jag tycker de är trevliga, godmodiga kor, men de tar ju sån himla plats! Stora som hus är de. :)
Angus på hereford och simmental, framförallt kvigorna, fungerar bra hos oss. Det ger små kalvar vid födseln, som är pigga och livskraftiga och är snabba upp att dia utan hjälp. Vi har bara behövt hjälpa några kvigor att kalva, de flesta har klarat det själva.
-
Angus på hereford och simmental, framförallt kvigorna, fungerar bra hos oss. Det ger små kalvar vid födseln, som är pigga och livskraftiga och är snabba upp att dia utan hjälp. Vi har bara behövt hjälpa några kvigor att kalva, de flesta har klarat det själva.
Precis samma sak med Limousin, fast vi har inte behövt hjälpa någon kviga att kalva :D
Mvh Rosa
-
Men vi har några fler... ;)
Edit: Eller vänta förresten.... Jag fick för mig att jag läst nånstans hur mycket kor du hade i lagården, men nu blir jag osäker. Jag tar tillbaks, för säkerhets skull! :)
-
"Stora vita" är det inte charolie det? (Stavning är nog knas). Kräver inte dessa bestar ett oerhört gott bete för att växa samt en hel del kraftfoder jämfört med t e x hereford?
Jo precis dom menade jag men lättare att stava till vita hehe
-
Edit: Eller vänta förresten.... Jag fick för mig att jag läst nånstans hur mycket kor du hade i lagården, men nu blir jag osäker. Jag tar tillbaks, för säkerhets skull! :)
;D ;D Hej Malin
Jag har inte berättat hur många Limousiner jag har, bara att jag haft rasen i 30 år.
Under dom 30 åren har jag mist 3st Limousinkalvar !!
Och jag använder alltid Limousintjur till alla kvigorna.
Mvh Rosa
-
Föder sig limousinen lätt på naturbeten?Hur är övervintringskostnaden för dem?
-
Jag antar att du pratar om moderdjuren (korna) nu...
Och korna är ju inte så tunga som simmental o charolais kor,
så dom har ju ett lägre underhållsbehov än dessa.
Korna äter allt och blir inte feta av ensilage under vintern ;D
Jag vet ju inte hur dåligt bete du menar när du skriver naturbeten, men mina kor överlever på ekologiska beten i alla fall som avk bara max ½ av konventionella.
Men det viktigaste att ta hem ekonomi på, är ju % levande kalvar och slaktklassificeringen och där är rasen överlägsen de andra.
Eller ska du bara ha några gamla kossor som ska gå o beta utan att betäcka dom ?
Mvh Rosa
-
Jag talar om en stambokförd besättning som skall betäckas med simentjur. De beten jag har tillgång till är naturbeten som avkastar 30 mindre än normalbetet. Jag har också tillgång till rent vallbete. Hur är rasen att arbeta med? Är det lätta att stänga in och snälla att hantera? Visar tjurarna humör? Hur är efterfrågan på tjurkalvar från stamboksförda besättningar?
-
Jag talar om en stambokförd besättning som skall betäckas med simentjur. Hur är rasen att arbeta med? Är det lätta att stänga in och snälla att hantera? Visar tjurarna humör? Hur är efterfrågan på tjurkalvar från stamboksförda besättningar?
Betäcka med Simmentaltjur! varför det ???
Vill du inte ha bra form på slaktkropparna och bra betalt ?
mvh Rosa
-
Det måste vara Semin, du menar väl Drevern?
Men inte är väl Simmental ett SÅÅ dåligt val Rosa? ;)
Mvh
Charlotte
-
Ja, jag menar tjurar av samma ras som mina kor från svensk avel, semintjur alltså, inte simmental. Jag har ägnat mig åt att kolla statistik och ann där att för kor kalvade limousin väldigt lätt och låg högst på levande kalv. Om man däremot sätter in kvigornas kalvningar blir esultate något annorlunda, där låg de bland de högre frekvenserna för dödfödda kalvar. Vidare verkade det som att limousinens kor vägde väldigt lätt på 500dagarsvikten jämfört med de andra etablerade raserna Higland undantaget då. I en besättning föd det ju som bekant inte bara tjurar.
-
Men hur läser du Drevern ???
Charolaiskor 387 kg
Limousinkor 363 kg
Simmental 342 kg
Hereford 334 kg
Angus 323 kg
Highland 216 kg
Dessutom är det formklassen som är viktigast!
Strunt samma om en ko är tung om hon har dålig formklass, får du inga pengar i alla fall jämfört med en lättare ko med bra formklass och utan fettavdrag !
Och pratar vi formklass är Limousinkorna de som klassar överlägset bäst !
(bara Blonde klassar bättre, men fåå har Blonde)
Kvigornas kalvningsstatistik i jmf med andra köttraser på 7år:
Limousinekvigor sv. kalvningar 5.4 % totalt döda kalvar 10,9%
Charolaiskvigor sv. kalvningar 5,0 % totalt döda kalvar 11,0%
-
Enligt Taurus statistik för senaste sässong väger en limousinkviga efter 550 dagar 448 kg. Bara Highland är lättare.
Limousin 448
I statestiken för klass för kvigor ligger limousine 2:a på 8,8 slagen av Blonde med 9,6. Hereforden klassar 5,8. Vad gör detta rent ekonomiskt mellan djuren i siffror?
Jag har ändå fått för mig att slakterierna betalar för de kilo de köper in och inte för exteriören.
-
Vidare verkade det som att limousinens kor vägde väldigt lätt på 500dagarsvikten jämfört med de andra etablerade raserna Higland undantaget då.
Men Drevern i förra inlägget se ovan quote så pratade du ju om korna.Men ok kvigor nu då..
Och du ska ju inte titta på livvikten... Drevern.
Det är slaktvikten på kvigorna du ska titta på !!
Charolais 295 kg
Limousin 288 kg
Simmental 282 kg
Hereford 257 kg
Angus 247 kg
Highland 184 kg
(jag rabblar inte Blonde för dom finns ju nästan inte)
Men varför pratar du slaktvikt på kvigor ?
man slaktar ju inte kvigorna det är ju värdefulla livdjur ;D
Jag har ändå fått för mig att slakterierna betalar för de kilo de köper in och inte för exteriören.
Då har du missat en hel del Drevern ;D
Nu tar vi en snabbkurs i slaktkunskap djuren betalas efter tre saker!
vikt - form - fett - (ålder).
Viktigaste är formen, det är den som till störst del avgör hur bra betalt ett djur blir!
Men djuret måste givetvis:
- väga rätt inte för lite och inte för mycket, då blir det avdrag på priset!
-inte vara fett eller magert ,då blir det också avdrag på priset!
-äldre djur betalas mindre också!
Mvh Rosa
-
Jaha, det var ett tag sedan jag hade med kor att göra till slakteriet och saker och ting förändras ju. :-\ Jag undrar då om det kan bli så att form betalas över vikt? Jag kollade också på tjurprövningen på Gismestad och där låg limousinen under chairolen och simmental. Hur kan det komma sig? ???
-
På Gismestad prövas ju "tillväxt per dag under ett år", inget annat på de tjurarkalvar som deltar där.
Just i år fick visst Limousingruppen en virusinfektion :-\ och då inte så hög daglig tillväxt.
I statestiken för klass för kvigor ligger limousine 2:a på 8,8 slagen av Blonde med 9,6. Hereforden klassar 5,8.
Vad gör detta rent ekonomiskt mellan djuren i siffror?
Det gör ca: +1300 kr mer för genomsnitts Limousinkvigan.
10 Limousine kvigor räknar hem ca:13 000kr mer..
Mvh Rosa
-
Om man läser på Gismestads hemsida så prövas också lynne, linjär extriör, klöv och benskörhet mm men visst i Bluppen visas bara tillväxt. Ändå så betalas Simmentalen med ett större pris än både Limousin och Hereford.
-
Alla är inte så pålästa kanske...?
eller gillar dom tvåfärgade djur...?
kanske vill dom ha samma ras som grannen...?
*
Inte vet jag,
folk får betala hur mycket dom vill för vad dom vill 8) ;D
*Sanningen är nog att det är avelsbesättningar som köper snygga tjurar med bra T-tal på Gismestad auktionen, därav priset.
Mvh Rosa
-
Det här var spännande tycker jag.
Jag har aldrig hört om formen på köttdjur (har inga heller för den delen ;))
Rosa: Vad är det med formen dom vill ha? Stora fileér och korta ben? (skämt)
Förklara gärna för en okunnig.
Förresten, är det stor skillnad på mjölken från tex Limousin och Simmental?
Vi har funderat på Simmental för mjölken är bra till ystning samtidigt får man lite avsättning för köttet men man kanske bör titta på övriga köttraser också?
-
Det här var spännande tycker jag.
Jag har aldrig hört om formen på köttdjur
Rosa: Vad är det med formen dom vill ha?
Stora fileér och korta ben? (skämt)Förklara gärna för en okunnig.
Formen på slaktkroppen är jätteviktig!
Slaktkroppens innehåll av kött uppskattas; genom en bedämning av den slaktade kroppens form.
15 olika klasser finns; E+ är den bästa och P- den sämsta.
När man pratar om ett slaktat djur så pratar man om
vilken vikt - form - fett djuret hade.
T.ex: Ungtjur 350 kg R 3+
alla de här tre sakerna avgör djurets kilopris.
Olika raser har olika bra form.
Vi har funderat på Simmental för mjölken är bra till ystning samtidigt får man lite avsättning för köttet men man kanske bör titta på övriga köttraser också?
Är man intresserad av mjölken så är Simmental den enda intressanta rasen. Och då får man sen välja mjölk Simmental, finns väl några få besättningar i Sverige..
Mvh Rosa