Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Torkel skrivet 07 jun-15 kl 00:15
-
Hur kommer det sig att man inte får använda begagnade honungsburkar "av hygienskäl", samtidigt som det finns retursystem för 33 cl drickaflaskor, vilka alltså återfylls gång på gång?
-
Det handlar om diskmetoden och att ha livsmedelsgodkännande för den. Och har man egen brunn brunn går det i princip inte pga diskvattnet måste uppfylla höga krav.
-
Såvitt jag förstår kan man få vattnet livsmedelsgodkänt även med egen brunn. Det beror på vattnets kemiska och mikrobiella status.
Glasförpackningar går utmärkt att sterilisera i ugnen (minst 180 grader i 3 timmar). Lock med plastbeläggning kan vara problematiska.
Jag tror att man avråder därför att disk och efterbehandling är punkter som kan vara risk om man inte vet vad man gör.
Dessutom kan nya burkar också vara en hygienrisk om man råkar ut för otäta ytterförpackningar, kondensvatten etc.
-
Visst kan man återanvända glasburkar till honungen. Det finns inga bestämmelser om att burkarna skall vara nya. När man säljer sin honung tar man fullt ansvar för produkten.
-
I kursmaterialet från "Säker honung" hittar jag inget om att en inte får använda diskade burkar. Enligt lagstiftningen anges allmänna krav på god hygien (det är väldigt många krav, inte bara gällande burkarna) och att förpackningar som används ska vara godkända för kontakt med livsmedel. Som honungsproducent har en ansvar för att honungen inte är kontaminerad och eftersom honungen även ska vara spårbar så kan en nog inte komma undan om en har en ohygienisk honungsproduktion.
-
En helt annan hygienfråga: Ibland finns på biodlarforumen kommentarer om att man av hygienskäl inte ska använda ramar som en gång innehållit yngel till skattlådorna. Ligger det någonting i detta? Jag föreställer mig att bina slickar rent cellerna innan de används för honung. Eller finns det spår av yngelkokonger i honung som en gång legat i yngelramar?
-
Läser åter igen i kursmaterialet för "Säker honung" under kapitlet Tillsättning av ramar med vax:
Lagstiftningskrav:
Allmänna krav på god hygien
Behandling med mediciner och vissa andra preparat ska dokumenteras.
Behandling av varroa dokumenteras (preparat, behandlings datum samt karenstid samt vem som utfört behandlingen
-
Ja det står ingenting där om att bina har dålig hygien i yngellådan....
-
Vi återanvänder glasburkar men byter ut locken. Har aldrig hört att man inte ska kunna använda diskade glasburkar. Man vill ju gärna att kunderna ska lämna tillbaka burkarna, det blir bättre för vår ekonomi och för miljön.
Det känns synd att slänga de använda locken så länge de ser fina ut. De gamla locken använder vi själva.
Samma när det gäller vax. Bina städar ju sina ramar så vi flyttar runt dem utan att vara oroliga.
-
En helt annan hygienfråga: Ibland finns på biodlarforumen kommentarer om att man av hygienskäl inte ska använda ramar som en gång innehållit yngel till skattlådorna. Ligger det någonting i detta? Jag föreställer mig att bina slickar rent cellerna innan de används för honung. Eller finns det spår av yngelkokonger i honung som en gång legat i yngelramar?
Smält ned några gamla yngelramar så får Du se hur mycket skit det är i dem!
-
Ja, kokonger i upphettat vatten blir en brun sörja. Men det betyder inte att honung från yngelramar är full av kokongrester. Borde finnas forskning som visar detta isåfall. Kokongerna ger honungen mörkare färg och kraftigare smak och den kommer från propolis som bina putsar cellerna med.
-
Smält ned några gamla yngelramar så får Du se hur mycket skit det är i dem!
Smält ner vitt fint täckvax, så får du se hur mycket "skit" det är i det.
-
Ja, kokonger i upphettat vatten blir en brun sörja. Men det betyder inte att honung från yngelramar är full av kokongrester. Borde finnas forskning som visar detta isåfall. Kokongerna ger honungen mörkare färg och kraftigare smak och den kommer från propolis som bina putsar cellerna med.
Larven skiter i botten på cellen innan den spinner in sig,förhöjer säkert både färg å smak!
-
Smält ner vitt fint täckvax, så får du se hur mycket "skit" det är i det.
Jag vet, bina återanvänder gammalt vax, därför bör också vaxet i yngelrummet bytas regelbundet.
-
Det de skiter går nog att äta det med.
-
Larven skiter och spinner sen in sig i en kokong som blir cellens nya innervägg. Så då borde det inte påverka honungen. Och bina börjar knappast lagra honung på en plats som inte är ren, de har ju själva tänkt äta av honungen.
-
Larven skiter och spinner sen in sig i en kokong som blir cellens nya innervägg. Så då borde det inte påverka honungen. Och bina börjar knappast lagra honung på en plats som inte är ren, de har ju själva tänkt äta av honungen.
Varför sätta yngelramar i skattlådorna ?
-
Bina äter väl inte sina egna larver eller deras avföring - det .hade ju varit kontraproduktivt i allra högsta grad för deras överlevnad? Citerar åter ur kursen "Säker honung" under avsnittet Tillsättning av ramar med vax här citeras branschens rekommendationer:
Ramar ska vara rena och mögelfria när de tillsätts samhället
Vaxet byts vid behov
Inga preparat mot bisjukdomar (nosema, amerikansk yngelröta) får användas
Behandling mot varroa ska ske enligt Jordbruksverkets anvisningar
-
Varför sätta yngelramar i skattlådorna ?
Tänkte skriva samma sak men tänkte att det blev OT då tråden från början handlade om glasburkar...
Fast det är faktiskt en "hygienfråga" om inte annat så för bina själva. Många av binas sjukdomar är Y-rums-relaterade.
Att regelmässigt flytta upp yngelramar tillhör inte modern biodling. Det bidrar dessutom till att t ex AFB sporer lättare åker runt mellan bigårdar eller till föreningars slunglokaler.
Men som sagt, det är nästan en annan tråd.
Mvh /M
-
Varför sätta yngelramar i skattlådorna ?
Yngelramar har inget att göra i skattlådorna, men vid slutskattningen kan det finnas honung i yngelrummet som man vill ta vara på.
-
Efter slutskattningen slungas utsynade yngelramar, och bina får tillbaka det som foder.