Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Kicki87 skrivet 07 apr-07 kl 21:05
-
... ett bröd så gott att man inte behöver smör eller annat pålägg!
Fick ett så otroligt sug till att baka
-
Jag kommer på ett, fruktbröd. Receptet råkar vara nedpackat :-\
Så jag improviserar lite:
5 dl vatten
40g jäst (eller ännu bättre 1½ dl surdeg)
torkad frukt (Aprikoser, russin, annanas, eller vad du har tillgängligt. Snåla inte!)
Fröer/nötter (solros, linfrö, valnötter, hasselnötter)
2-3 dl rågmjöl
vetemjöl (tills degen känns bra)
Knåda ihop så gott det går (svårt med all frukt/nötter i)
Låt jäsa 45 min (lite längre om du har surdeg)
Knåda igen
Forma två limpor, ganska platta
Låt jäsa 30-45 min
In i ugnen på 180 grader eller så
Grädda i minst 40 min eller tills brödet låter ihåligt/fått fin färg
Blir supergott om man skär i tunna tunna skivor, behövs inget pålägg.
Vissa vill låta frukten dra i vatten innan, kanske 30 min. Jag tycker det blir lite för blaskigt då. Välj själv, men om du gör det kan du dra ner lite på vätskan.
Men det finns en tråd som beskriver ett liknande bröd.
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=8;action=display;threadid=605 (http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=8;action=display;threadid=605)
Lycka till!
-
Dadelbröd!
/A
-
Varje lyckat hembak, när det är nytt, blir aldrig bättre av smör och pålägg, bryt en bit på bilbliskt sätt och njut.
-
Varje lyckat hembak, när det är nytt, blir aldrig bättre av smör och pålägg, bryt en bit på bilbliskt sätt och njut.
Jag har funderat på den här tråden sedan den uppstod. Jag hittar inget svar.
Ett färskt bröd kan aldrig bli godare än med smör på, och eventuellt en nypa salt.
-
Kom jag på ytterligare ett. Gotlandslimpa. Finns ett supergott recept i boken Bröd & Marmelad - Rosendahls trädgård. Återigen, brödböckerna nerpackade så jag kan inte återge receptet.
Improviserar igen :D
2dl rågmjöl
3½ dl rågsikt
pommeransskal (malda)
4 dl sjudande vatten
Ös vattnet över mjölet och rör runt. Dra över en plastpåse och låt stå i minst 6-12 timmar.
½ dl sjudande vatten (för att få upp tempen igen)
1½ dl vatten
3 dl rågsikt
anis
kummin
lite jäst, kanske 30g
1 dl surdeg (om man har)
50g farinsocker
Rör ihop, på med plastpåsen igen, låt stå 1 timme
½-1 dl mörk sirap
rågsikt tills degen blir mindre kladdig (ska dock fortfarande vara lite kladdig)
Jäs i 30 min
Häll ut på mjölat bord, dela i två delar. Försök forma fina limpor utan att mätta degen med för mycket mjöl, blir torra då.
Låt jäsa på plåt 30-50 min
Sätt ugnen på 250grader, sänk till 190-200 när du sätter in brödet. Passa på att sätta in en bunke med lite vatten i också. Eller använd blomspruta med vatten några gånger.
Grädda i ca 50 min.
Spruta på lite vatten när du tagit ut brödet.
Låt vila i ett dygn, om du kan ;)
Väldigt gott utan något på, fast ännu godare med smör och ost.
Om man skär tunna, tunna skivor och "torkar" dessa får man väldigt gott "knäcke" bröd.
-
Attis
Åh båda verkar jättegoda :) vart finns boken att köpa som du nämnde?
-
Lite var stans, men boken heter: Bröd & Marmelad Från Rosendals Trädgård inget annat :)
På Bokus.se kostar den tex 156 kr.
En annan bra brödbok är Riddarbagarns brödbok (eller vad den nu heter).
-
Hej!
Här kommer ett recept på ett försvinnande gott och nyttigt bröd som dessutom är enkelt och snabbt att baka.
Ingredienser till 1 st bröd
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord (och ev ströad) avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna under en bakduk.
Lycka till!
/Rådjursöga