Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Ulric Eriksson skrivet 05 apr-07 kl 20:48
-
I en artikel med rubriken Sluta tramsa - lås in dem (http://aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,1039745,00.html) argumenterar Karin Ahlborg för att höns inte skall släppas ut, för då kan de få - inte fågelinfluensa, utan salmonella.
Jag finner resonemanget märkligt och bakvänt. Kan man inte acceptera att livsmedel, t.ex. slaktkycklingar, produceras utan djurplågeri så kan man rimligen inte begära att livsmedlet skall produceras alls.
-
Självklart har du rätt! Plus att sverige väl knappast är känt för att hålla sina höns instängda i större utsträckning än europa? Trots det har sverige betydligt färre fall av salmonella än övriga europa. Resonemanget är helt enkelt bakvänt och man undrar om det är skrivet för att provocera fram en reaktion om att släppa ut fåglarna istället för att låsa in dem ???
-
Någon är på semester helt klart. Artikeln ser ut att vara skriven av en prao, alt av någon som är ute efter att provocera.
I USA doppas de slaktade kropparna i Klorin för att desinficera dem, eftersom ett förebyggande arbete mot bakterier är dyrare.
Lite faktagranskning har aldrig varit fel... Eller är det ett försenat aprilskämt? Tar ett dopp i klorin bort salmonella? I så fall är ju det problemet enkelt löst för hela världens befolkning. Nä, jag kan bara garva. Och den kära (?) Karin lär få sina fiskar varma när arbetsveckan börjar. Om det nu verkligen är hon som skrivit artikeln, och inte en palestinasjal (förlåt) som läst en bakvänd retorikbok.
Man kan ju också konstatera vad folk som läst artikeln röstat på, se bild. Helt uppenbart vill de flesta svenskar utsätta sig för risken att få salmonella:
Red: Glömde förstås bilden.
-
Så ovanligt korkat skrivet av KA.
Spännande att se vad reaktionerna blir.
-
Det där med sarmonella handlar inte det om hur man tillagar kycklingen, rätt temperatur ingen sarmonella eller?
-
konstiga folk det finns :-\vad är det för kvalite med maten att stänga in dem......./Anna
-
Kan det inte även vara så att ju mer djuren utsätts för ett virus ju mer tåligare blir dom mot det? eller är det helt fel?
jag tänkte om man jämför med oss själva.. om man stänger in sej själv så underhålls ju inte imunförsvaret och om man har stannat inne i några månader utan att ha stött på någon för att sedan gå ut bland folk där det flyger en massa olika bakterier osv så blir en liten förkylning ganska farlig
-
...och dessutom kan innegående djur få salomonella från fodret! Har varit ett antal fall under dom senaste åren med nötkreatur och grisar som ätit smittat foder; tjusiga grejer från Lantmännen :-\ .
Den största risken med att ha utegående höns är väl annars rovdjursangrepp, men det kanske inte bekymrar en matskribent?
Hur eller hur, livet är farligt, man kan tydligen dö av det, både djur och människor ;) ... så låt både oss och kräken vara ute, så blir det nog bra!
Tycker
/skräptanten, som igår förlorade en unghöna till okänt rovdjur :'( . Kämpat för sitt liv har hon gjort, stackarn, men kroppen är inte särskilt "äten"...sånt händer...
-
Tycker hela diskussionen liknar den som fördes om pensionärer på70-talet....."gamlingar skall inte få vistas ute för då kan de bli förkylda och dö".
-
Fred, precis :D.
-
Kan det inte även vara så att ju mer djuren utsätts för ett virus ju mer tåligare blir dom mot det? eller är det helt fel?
jag tänkte om man jämför med oss själva.. om man stänger in sej själv så underhålls ju inte imunförsvaret och om man har stannat inne i några månader utan att ha stött på någon för att sedan gå ut bland folk där det flyger en massa olika bakterier osv så blir en liten förkylning ganska farlig
Du har säkert rätt. Därför är det så olyckligt att avliva ett djur så fort det får minsta infektion. Flocken som helhet får aldrig upp något imunförsvar. Nu vet jag inte om höns blir friska från salmonella, men de kanske kan stå emot smittan bättre ute i det fria med alla möjliga attacker mot imunförsvaret och frisk luft, som du säger.
-
::) Ja mycke har man läst i dessa nu mera "skvallerblaskor" höns ska som alla andra ha rätt till utevistelse....vilket trams.....är aldrig rädd för att äta ägg av mina utegående höns....ej heller om jag ska slakta nån tupp är jag rädd...sicket trams....
-
SLUTA TRAMSA-STEK PÅ MATEN ORDENTLIGT
Vem sjutton vill äta rå kyckling och råa ägg? Det är ju äckligt!!
Är hon så djävla rädd så får hon väl hålla sig till egenodlade biodynamiska grönsaker >:(
Tycker det låter lite överförmyndar-sverige, folk får väl för fan lära sig att det finns risker med allt! Isåfall så finns det gift i tandkräm också..
Lite OT vill jag tillägga att mina föräldrar försökte en sommar att få sin stora flock broilers att kliva över tröskeln ut i solen, men dom otacksamma djuren tyckte att det var trevligare och mysigare inne nära till mat, vatten och värmelampa.
Däremot så vill dom gärna ligga och sola i solen som kikar in genom fönstret!
Hoppas för sjutton att hon vet att akta sig för nötkött!! endel kor går ju ute hela året :o
-
Håller med samtliga, för detta kan vi ju alla vara över ens om, vi som
tycker om våra kycklingar, och deras föräldrar! :-*
Jag tror kanske att om man bor i stan och bara äter "plastmat" ni vet sån där färdig lagad förpackad, så kanske man tror att allt annat som verkligen kommer av naturen är farligt och sjukligt. :P Snacka om snedvriden uppfattning! Inte för att jag vet om personen som skrivit det där är stadsbo, men hon verkar inte vara riktigt riktig i sitt tänk, om hon kan uttala sig på det viset!
-
Salmonellaproblem är ju vanligast hos fåglar som bor tätt inomhus, och de smittas oftast av foder.
Låt oss koncentrera oss på det problem fåglar har av att bo i andefattiga miljöer inne. Varför är det inte lag på att de ska vara ute sommartid, som det är för andra djur?
Svaret är nog PENGAR.
Vill ni äcklas gå till:
http://www.all-creatures.org/anex/duck.html
-
Salmonellaproblem är ju vanligast hos fåglar som bor tätt inomhus,
Källa till detta ?!
Javisst är svaret pengar men inte på det vis du verkar syftar på >:(
Inte vill någon få sina höns smittade av något som gör att de får avliva allihopa och gå i konkurs !
Det är väl självklart ! Eller skulle ni vilja det i den situationen...
-
Hej!
Två små reflektioner.
1. Jag har sett på en amerikansk hemsida att slaktade kaniner ska doppas i klorlösning. Det har varit uppe tidigare på forumet, orkar inte leta upp det nu.
2. Vilda fåglar kan sprida salmonella, det är ett faktum. Jag tror det är spillningen, någon annan smittväg har jag svårt att se. Innebär det att man också ska ta in sina grönsaker, så att de inte blir salmonellakontaminerade via vildfågelbajs?
Undrar Edgar
-
Jag har också lärt mig att man "tvättar" köttet med klorlösning på slakterier i USA, tror det var någon som nämde det på Startkursen för Jordbrukare, men då var det nötkött som var aktuellt.
Salmonella är jag inte rädd för när det gäller mina hemmahöns, men hur är det egentligen med Campylobakter (hur tusan det nu stavas???) dessa är tydligen inte alltför ovanliga i hemmabesättningar? Som tur är hjälper det väl om man tillagar köttet ordentligt?
Mvh
Charlotte
-
Exegetiken tycks vara en svår konst.
Inte skrev jag väl att någon tycker det är önskvärt med salmonella.
De gånger en salmonellaincident inträffar, spårar men det, och det är sällan en liten hönsgård det spåras till.
Detta är givetvis delvis beroende på att det är statistiskt större sannolikhet, pga av den stora mängden.
Foder har varit de största smittokällorna i besättningar häromkring, de senaste året.
Vid varje smittoutbrott, får det givetvis större konsekvenser, om det är ett dussin höns eller en besättning på 25000, som drabbas, även om antalet smittotillfällen skulle vara jämt över alla sorters hållning.
Många hönsägare är med i salmonellakontrollen, även de som har utehöns, men av de fall som har funnits här omkring, har det uteslutande varit stora innebesättningar som drabbats när det gäller höns, men en större anläggning som har ankor och gäss, som delvis vistas ute har drabbats två gånger på tre år, och det befanns vara från fodret.
Smitta sprider sig lätt i täta populationer, och det är känt vilka procedurer man måste iaktaga i en stor anläggning, för att minimera risken.
-
De gånger en salmonellaincident inträffar, spårar men det, och det är sällan en liten hönsgård det spåras till.
Detta är givetvis delvis beroende på att det är statistiskt större sannolikhet, pga av den stora mängden.
Du glömmer att nämna det viktigaste tycker jag !
De stora hönsbesättningar gör obligatoriska salmonella tester var 4:e månad !
Hobbybesättningar kontrolleras inte !
(så hur många som har salmonella i de besättningarna är okänt !! )
Är det med dessa förutsättningar konstigt att det är i de stora besättningarna man hittar salmonella eller !? ::)
Grimla
-
Det har jag väl svarat på?
Det är inte konstigt.
-
Kravmärkta fjäderfä går ju ute. Vet någon hur det ligger till med salmonellafrekvensen på sådana?
Apropå kravmärkning har jag noterat att alla icke kravmärkta ägg numera verkar komma från burhöns. Så var det inte under pseudoförbudets tid.
-
Du lät påskina att det var djurtätheten (läs trängseln) som var orsaken till att de "stora besättningarna" fick salmonella, (så tolkade jag det) :
Salmonellaproblem är ju vanligast hos fåglar som bor tätt inomhus,
Jag anser att det är för att de stora måste testa så ofta, och vi andra inte testa alls.
Glad Påsk !
Grimla
-
Jag tror Skytten menar att salmonella i en besättning på 12000 djur har större konsekvenser än i en besättning på 12.
Det är ju säkert så att det förekommer salmonellautbrott i hobbybesättningar. Men det lär ju inte vara de djuren Karin Ahlborg är rädd för, då de knappast hamnar i kyldisken på ICA.
-
Även mindre besättningar kollas, även om det är frivilligt.
Visst söker man finns det större chans att hitta, och hittar man i en stor besättning, så är det av naturliga skäl fler djur som hamnar i statistiken.
Förekomsten av salmonella innebär inte alltid att det blir konsekvenser, alltså att folk blir sjuka. De fall där man insjuknar, är det på oftast i storkök, färjor, och andra större utspisningar, och det växer uppseende i pressen, har smittan kommit igenom på något sätt, beror det inte alltid på kycklingen i salladen.
-
Kravmärkta fjäderfä går ju ute. Vet någon hur det ligger till med salmonellafrekvensen på sådana?
Själv är bäste dräng a.k.a. jag kan också googla.
Enligt skriften Ekologiska ägg, tack! Vilket eko ger eko i hönsgården? (http://www.ksla.se/sv/retrieve_file.asp?n=433) från 2004 är salmonellafrekvensen lika med noll:
Ekologiska höns testas oftare för salmonella, eftersom de går ute och därmed utsätts för en större smittorisk. Men än så länge har det inte skett något utbrott av sjukdomen i någon svensk ekologisk besättning. Det behövs dock fler studier på sjuklighet och dödlighet i ekologiska besättningar.
Det låter ju betryggande: testas oftare och får inte salmonella trots utevistelse. Att något inte har hänt betyder dock inte att det inte kan hända i framtiden. Karin Ahlborgs rädsla verkar dock inte särskilt välgrundad.
-
besättnigar där man har slaktkyckling kollas väl oftare än var 3:dje månad?
Dom stannar ju inte så länge?
Konstigt nog fick jag bara sälja hönsägg till de som kom hit, men vaktelägg även till restauranger utan krav på salmonellakontroll.
Kocken på en restaurang testade, genom att stoppa ett par i munnen, bita till och svälja - spotte ut skalet, han menade att hände inget då så händer det inget sen.
-
besättnigar där man har slaktkyckling kollas väl oftare än var 3:dje månad?
Dom stannar ju inte så länge?
slaktkycklingsbesättningar tar salmonellaprov vid varje slakt.
Jag har för mig att en slaktkyckling lever ca 6-7 veckor??
så du har rätt i den frågan! :)
-
Vem sjutton vill äta rå kyckling och råa ägg? Det är ju äckligt!!
Är hon så djävla rädd så får hon väl hålla sig till egenodlade biodynamiska grönsaker >:(
Jag äter råa ägg! Jag tycker det är jätte gott med rå äggula till pasta! Löskokta ägg och Äggtoddy är också mums! Så visst vill jag vara säker på att mina hönor inte har salmonella! Jag tror dock att vi som har få hönor har sådan koll på dem att vi märker när hönorna blir matta och hängiga och dåliga i magen.
-
Vet inte hur många råa ägg jag ätit, och de som säger att råa ägg är äckligt, har jag sett slicka i sig sockerkakssmet.
Fyra vaktelägggulor, och en skvätt brännvin, med lite chile, det är ostron för oss som inte bor vid kusten.
Har aldrig blivit dålig av råa ägg.
-
I ATL.s nätupplaga står det att de har kycklingarna i 33 dagar sen går de till slakt. Han är en medelstor uppfödare, så det är bara 700000 kycklingar om året. ::)
-
summan av kontentan är väl att det inte är så vanligt med salmonella, och är det så farligt då?
Jag tycker det verkar mycket värre (och lättare) att drabbas av vinterkräksjukan...
MEN SJÄLVKLART!! ska det tas prover och kontrolleras, det är inte meningen att man ska bli sjuk av maten man köper i affären!
men vill man äta råa ägg som man precis varit ut och hämtat från hönan Agda i den egna besättningen så får man väl ta den risken ;)!
Jag tycker disskussionen verkar onödigt uppförstorad, risken att bli smittad av köpemat är ju så gott som obefintlig?!
-
Svaret är nog PENGAR.
Vill ni äcklas gå till:
[url]http://www.all-creatures.org/anex/duck.html[/url]
Men fy satan, så vidrigt. Alla bilder är från USA, hur ser det ut i Europa? I Sverige? Betvivlar att det finns dylika ställen här, men man vet ju aldrig.
Håller med om det mesta på sajten, utom att man ska go vegan. Om jag äter mina ankors ägg, eller dem själva för den delen, så kommer jag göra det med gott samvete. Särskilt efter att ha sett detta.
-
Skulle det ske i Sverige, så är det i allafall mot reglementet.
Tvångsmatning förekommer i andra EU-länder, något för våra parlamentariker i Brussel att ta i tu med.
-
Fyfan vilka bilder...det är ju tur att man inte bidrar till sånt djurplågeri då jag inte ens äter lever! fyfan, kan man inte låsa in sånna personer och köra en slang i halsen på dem 2 ggr om dagen. Jävla svin. >:(
-
Inte ens kaninlever? Vad är Kimma för en Kimma egentligen? :o :o
-
Jag äter gärna tom gåslever, men har inte köpt en fjäderfäprodukt butik sedan 1970.
Från egna djur tar jag vara på allt som går att äta.
Den gåslever man köper riskerar att komma från Franska Toulose-gäss som tvångsmatas så att levern väger 25% av slaktvikten.