Alternativ.nu

Hantverk => Keramik => Ämnet startat av: mrzwing skrivet 19 apr-15 kl 10:36

Titel: Lera i naturen
Skrivet av: mrzwing skrivet 19 apr-15 kl 10:36
Hej

tyckte ghandboken var ganksa fattig med hur man hittar och renar lera från naturen direkt.

är det någon som känner till något ställe där man kan läsa om hur man går till väga mer detaljerat?


/F
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: kallstrom_74 skrivet 26 feb-16 kl 22:38
ja jag skulle också vilja veta hur och var man hittar lera...
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: nemra skrivet 27 feb-16 kl 13:59
Jag läste i en bok, "Buildning green" att de "tvättade" jorden. För att bygga ett lerhus separerade de leran från jorden. Först silades jorden för att bli av med större stenar, sedan blandades jorden med mycket vatten och blandades. Sanden sjunker till botten och ovanpå läggs leran.
Som prov för att kolla lerhalten i jorden har de gjort så här: I en glasburk blandades hälften jord och resten vatten. Man kan ha en droppe diskmedel i vattnet sedan rör om och låt det stå i 1-2 dagar. Lägst ner läggs sanden/grus, sedan leran och resten vatten.
I naturen kan man hitta lera vid långsamma vattendrag där silikaterna läggs ner på marken runt omkring.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: kurt skrivet 27 feb-16 kl 14:59
Man kan naturligtvis tvätta jord, men man kan ju också låta istiden göra samma sak, men i mycket större skala!
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 27 feb-16 kl 16:54
Att rensa leran så mycket så den blir säker att bränna, är ett stort jobb om man inte gör det maskinellt. Alla stenar och snäckskal måste bort. Det är roligt och spännande att se resultatet,  men egentligen knappast värt besväret.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: TW skrivet 11 mar-16 kl 08:28
En stor del av våra istidsleror är naturligt fria från stenar och snäckskal och ävja och all annan skit som finns i lerorna söderut i Europa.

Vad jag vet så gäller det helt enkelt att hitta en plats med ren och bra istidslera av rätt kvalitet och sedan magra den med en för den lokala leran lämplig mängd sand av rätt grovlek.
Så gjorde krukmakarna förr och deras krukor håller än...... och dåliga krukmakarna som inte lyckades med leran är bortglömda för deras krukor höll inte.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: TW skrivet 11 mar-16 kl 08:42
Jag kom att tänka på några saker som jag har hört om lera.

När man sökte bästa leran för tegeltillverkning och lerklining har jag hört att man skulle gå på våren ut på en slätt med österbottnisk blålera och se var smältvattnet låg kvar längst. Där skulle man gräva upp lera.

Lera för murbruk skulle vara grålera som ju innehåller en del grövre siltliknande particklar. Här i byn ansåg man att bästa murleran fanns i nordvästra kanten av Daddiskärr.

Säkert har krukmakare haft liknande lokala tumregler för var bästa leran för deras ändamål fanns just i den byn.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: Häxan & Trollgubben skrivet 08 maj-16 kl 22:09
Ett bra sätt att testa om det finns lera i jorden är att man tar en näve och kramar ihop jorden. Om den behåller formen så prova att rulladen till en korv, ju smalare den blir desto mer lera finns det.
Nästa steg är att kolla om det finns kalk i leran (kalkrik lera är inte bra att göra gods av då godset blir skört). Enkla sättet är att låta leran torka, om det blir ett vitt pulver/bubblor på leran så innehåller den kalk, om inte så kan du börja samla på dig.

Rensning av lera sker i ett par enkla steg.
Torka den lera du samlat för att sedan hamra sönder klumparna så fint som möjligt. Ta bort pinnar, gräs, löv och stenar som du ser. Resten tar man och silar med ett par silar i olika dimensioner. Det som fortfarande är kvar i silen tar man och maler så gott det går och silar igen. Släng resten.

Nu har du ett pulver som som består till störst del utav lera men som fortfarande har orenheter i sig som man vill få bort. Detta gör man genom att blöta upp pulvret och sedan sila allt genom en finare sil. Ta en del pulver med två delar vatten och mixa runt i en hink. Man kommer nu se att det flyter upp smått skräp till ytan. Häll över det hela till en annan hink genom den finare silen  och släng det som fastnar.
Nu har man en ren blandning och det sista steget som återstår är att låta leran sjunka i hinken. Efter 24 timmar så ser man ett lager med klart vatten på ytan som man försiktigt häller av. Upprepa tills man har en lera som har en konsistent av vispad grädde. Ytterligare torkning sker genom att sleva upp på en platta och låta vattnet avdunsta.

Sedan är leran klar att användas!  :)


Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: mrzwing skrivet 05 sep-18 kl 13:18
Oj Hade glömt denna posten.
Men har kollat runt lite och att Hitta lera är inte överdrivet svårt ofta extra sandig jord som håller sig samman.
man samlar in det och tvättar och filtrerar det tills man får finare och finare korn. torka tills det är lämpligt textur.
är en del experimenterande med och bränna den men annars då man hittat det så är det bara att skapa på. :)
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: torbjorn skrivet 05 sep-18 kl 15:20
Innan man börjar leta lera så är det klokt att studera traktens geologi. Det är ingen idé att leta leror på höglänta ställen som ligger ovanför högsta strandlinjen efter senaste istiden. För länder söderöver eller i andra världsdelar, som aldrig har varit nedisade, gäller såklart helt andra slags tumregler och där är också lerorna av annan beskaffenhet än här i skandinavien. Som TW redan har påpekat i tråden, så ska man inte tro att allt man ser på utländska Youtubeklipp är relevant för våra förhållanden!

En sak att se upp med, är att på vissa håll i Sverige (har för mig att det är någonstans i norra Västerbotten) finns det leror som naturligt innehåller asbest. Asbestfibrerna fungerar ju bra som armering och det går att göra mycket hållbar och spricksäker keramik av dessa leror, vilket samiska hantverkare på sin tid naturligtvis kände till och uppskattade. Vad de däremot inte visste något om, var att asbest är cancerfframkallande.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: Jakobn skrivet 05 sep-18 kl 18:20
Lite hembyggdsforskning kan hjälpa. Kanske finns det tom någon äldre som kommer ihåg var lertagen fanns. Gamla kartor och hembyggdsskrifter är en bra början.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: Håkan B skrivet 05 sep-18 kl 19:28
Lera brukar finnas i närheten av gamma tegelbruk om man nu vill finna lera på ett någorlunda enkelt sätt.
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 05 sep-18 kl 21:50
Och så kan man kolla kartan https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-jordarter-25-100.html (https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-jordarter-25-100.html)
Titel: SV: Lera i naturen
Skrivet av: tropfrog skrivet 05 sep-18 kl 22:31
Bara en självklar kommentar.....Att plocka lera ingår inte i allemansrätten. Man måste ha markägarens tillstånd.

Mvh
Magnus