Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: drömmer skrivet 04 apr-07 kl 14:06

Titel: Groddar?
Skrivet av: drömmer skrivet 04 apr-07 kl 14:06
Det här kanske är en väldigt dum fråga men


Vad finns det egentligen för olika slags groddar? (som går att äta)


Skiljer det mycket i smak? vilka föredrar ni?

Till vilka groddar kan man odla fram egna frön?

Solrosgroddar är ju gott men funkar alla olika sorters solrosor?
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: SarLa skrivet 09 apr-07 kl 08:36
alfa groddar är goda

mungo bönor som groddas ( lite osäker på hur det stavas) är väldigt gott


jag fick en grodd låda av en vän
så andra får ge tips på hur man gör utan en sådan
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Ulva skrivet 09 apr-07 kl 10:00
Rädisgroddar är smaskens :D.
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 11 apr-07 kl 09:12
Basilikagroddar då??
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: drömmer skrivet 11 apr-07 kl 09:20
både basilika och rädisor låter smaskens!

fler förslag?
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 11 apr-07 kl 09:35
Senapsgroddar har jag hört talas om men aldrig testat.

Linser, bockhornsklöver, vete, rödkål, rödbeta (spännande!) ruccola, lökgroddar
(http://www.fruktogront.se/modules/produkter/?pageId=15&mp=3&sp=21)
Någon som vet vart man kan få tag i rödkål och rödbetsfrön billigt i storpack?


Eller så skott av växter. Ärtskott är hur underbara som helst. Sparris, Mangold etc..
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: drömmer skrivet 15 apr-07 kl 21:37
Vad är skillnaden på skott och grodd?
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: MariaSvensson skrivet 18 apr-07 kl 09:30
Jag brukar göra så här;
Lägga lite mungbönor, gröna linser eller nån annan böna, i en burk med vatten över natten. Sedan hälla av vattnet och sätta på ett finmaskigt nät som lock på burken med en gummisnodd. Vända burken upp och ner, typ i diskstället, så att det inte ligger kvar vatten i burken. Skölja bönorna/linserna 1 gång på morgonen och 1 gång på kvällen, upprepa i ca 3-4 dagar. *Lägg gärna en handuk över burken så att bönorna/linserna får stå i mörker. Klart.
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 19 apr-07 kl 08:07
ett skott kan man ju ta från en vuxen växt. Ärtskott är det bara att klippa av så och ta hela sommaren från växten tex
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Iskristall skrivet 14 maj-07 kl 13:59
Var köper man "groddmaterial", alltså själva groddarna? Kan man köpa GoGreen linser på Ica eller måste man köpa speciella grodd-linser?

*förvirrad*
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 14 maj-07 kl 14:10
Gogreen går utmärkt. Finns inga speciella "grodd-linser".
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: Amandeep Frida S skrivet 17 maj-07 kl 07:51
Jag är groddfantast!
Har alltid minst 4 olika sorters baljväxter på groddning.
Mina egna favoriter just nu är gröna linser!

Jag använder mig av vanliga glasburkar eller plastburkar (en gammal glasslåda eller liknande..). Sedan har jag också en groddburk som man kan köpa på hälsokosten. det finns både små och stora. Jag har värstingen med 4 olika lager så att man kan ha olika groddar pågång samtidigt - och som "har kommit olika långt". Men ärligt talat är den otymplig - så använd precis lika gärna vilken burk som helst.

Jag har mina groddar under diskbänken. Där är det mörkt såklart. Då jag sätter på morgonteet sköljer jag dem - och till kvällsteet gör jag det igen.
Jag har inget nät eller liknande över dem, för jag har en jättebra stor sil som jag håller över burkarna då jag sköljer över med vattnet. Funkar fint för mig!

Alfalfagroddar är de vanligaste. Börja med dem.
Lägg dem alltså i vatten först över dagen. Sedan sköljer du dem och ställer dem mörkt. Det tar inte lång tid innan de börjar växa.

Lycka till!
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: marymae skrivet 18 maj-07 kl 16:55
groddade linser och mung(o)bönor är godast tycker jag, de är matigare än alfalfagroddar
Titel: Re:Groddar?
Skrivet av: hemmamamman skrivet 19 maj-07 kl 15:20
Vi har provat lite olika groddar men dom enda som faller hela familjen i smaken är alf alfa. Jag gör dom i en glasburk som jag har en bit finmaskig gammal disktrasa över. Jag brukar köra en eller två burkar i veckan.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Ekub skrivet 07 okt-09 kl 11:05
Läste om broccoligroddar ngnstans...ska nog ragga upp en påse broccolifrön ;D

Läste i en annan tråd (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=75014.0) att det funnits problem med bl.a. salmonella hos "groddare" som sålt groddar, hur undviker man det hemma?
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: marymae skrivet 07 okt-09 kl 13:11
Läste om broccoligroddar ngnstans...ska nog ragga upp en påse broccolifrön ;D

Läste i en annan tråd ([url]http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=75014.0[/url]) att det funnits problem med bl.a. salmonella hos "groddare" som sålt groddar, hur undviker man det hemma?


Genom att skölja dem ofta och aldrig äta illaluktande groddar tror jag. Jag har blivit instruerad att göra så för att man inte ska bli sjuk av dem.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: mistel skrivet 09 okt-09 kl 15:10
Man kan även undvika att få salmonella genom att köpa groddfrö som är salmonellatestat ex. Runåbergs fröer säljer sånt (postorder).
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Weasel skrivet 09 okt-09 kl 16:28
Ska man alltid grodda de mörkt? När jag var liten groddade vi alfalfa i fönstret.
Titel: SV: Re:Groddar?
Skrivet av: poze skrivet 09 okt-09 kl 16:58
Vad är skillnaden på skott och grodd?

I detta sammanhang är det så att man brukar klippa skott som man odlat ur något substrat eller något vattenhållande, ex. solros i en långpanna med litet jord i som man vattnar så klipper man av skott.. brukar man göra med solros, vete, bovete mm.

grodd är det som beskrivs i övriga trådar.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: getalina skrivet 29 jan-10 kl 23:48
Läste om någon som ville ha brockoligroddar.
Här finns.

http://gourmetgarage.dk/group.asp?group=194 (http://gourmetgarage.dk/group.asp?group=194)
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 jan-10 kl 07:59
Ska man alltid grodda de mörkt? När jag var liten groddade vi alfalfa i fönstret.
Nej, man kan grodda ljust, men när de sedan nått önskad storlek bör man förvara dem mörkt och svalt för att de ska hålla i några dagar.

Detta gäller åtminstone alfalfa, mungbönor, kockhornsklöver, rädisgroddar m fl

Om det finns något undantag hoppas jag att någon annan delar med sig av den kunskapen.

För övrigt söker jag efter något ställe där man kan köpa rädisfrön i storpack. Det är dyrt och ineffektivt att grodda de små fröpåsarna man köper på våren. Har i o f tänkt odla egna rädisfrön, men det är pilligt att rensa sådana mängder.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: brantas skrivet 30 jan-10 kl 08:07
Vi har just fått hem ett nytt sortiment med både groddboxar och tråg samt alfalfa, bockhornsklöver, solrosskott, mungoböner, rädiseskott, broccoliskott, krasse, ärtskott.
Hör av er om ni är intresserade så kan jag kolla upp priset samt frakten.
Mvh Tina
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Mata skrivet 30 jan-10 kl 08:11
Jag gillar mungbönsgroddar, bockhornsgroddar och groddar just nu skalade solrosfrön (ja, helt vanliga skalade solrosfrön utan jord, bara en låda helt enkelt.
Jag fick just höra från en kompis att hon ibland groddar mandel!
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 30 jan-10 kl 08:29
Vi har just fått hem ett nytt sortiment med både groddboxar och tråg samt alfalfa, bockhornsklöver, solrosskott, mungoböner, rädiseskott, broccoliskott, krasse, ärtskott.
Hör av er om ni är intresserade så kan jag kolla upp priset samt frakten.
Mvh Tina
Är förpackningarna någorlunda stora då? För ofta tycker jag att de "kit" som säljs i trädgårdshandeln är ganska symboliska i relation till mina behov, och då bor jag ändå ensam. Men på vinterhalvåret kan jag lätt äta upp emot ett kilo groddar i veckan, då duger inte små plutt påsar eller små groddboxar.

Till dem som ännu inte är frälsta på groddar kan de dock vara ett utmärkt första steg.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: AnetteK skrivet 30 jan-10 kl 08:32
I sista numret av Allt om trädgård var det reportage om groddsådd. Jag tyckte artikeln var bra och utförlig.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: mistel skrivet 30 jan-10 kl 09:53
Runåbergs säljer fortfarande salmonella och E-hec testade groddfröer och de säljs i olika vikter så är man storförbrukare kan man köpa big-pack

Tyvärr verkar de inte ha rädisa men rättikgroddarna smakar ganska likt och de går att köpa i 20g, 100g & 250g påsar.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: brantas skrivet 30 jan-10 kl 09:59
Är förpackningarna någorlunda stora då? För ofta tycker jag att de "kit" som säljs i trädgårdshandeln är ganska symboliska i relation till mina behov, och då bor jag ändå ensam. Men på vinterhalvåret kan jag lätt äta upp emot ett kilo groddar i veckan, då duger inte små plutt påsar eller små groddboxar.

Till dem som ännu inte är frälsta på groddar kan de dock vara ett utmärkt första steg.

Det är tyvärr vanliga portionsförpackning 25-80 g beroende på sort....
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Soshila skrivet 30 jan-10 kl 10:28
Bockhornsklöver vågar jag inte testa. Mor och far berättade att de gjort det och sedan börjat osa curry i armhålorna när de svettades :-X ;D.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Mata skrivet 30 jan-10 kl 11:36
Ja, bockhornsklöver tillhör den sorts föda som man faktiskt luktar av. Indier luktar ofta bockhornsklöver. Det gör väl jag med, för jag använder det nästan dagligen i matlagning, hela frön eller mald eller ibland som groddar.
Men jag tycker inte det luktar äckligt. Det luktar som lönnsiraphttp://abclocal.go.com/wabc/story?section=news/local&id=6642803 (http://abclocal.go.com/wabc/story?section=news/local&id=6642803) ju!:)

Citera
Bockhornsklöver är en utmärkt medicinalväxt - vanlig i mellanöstern. I norra Indien är det en av de populärare grönsakerna vintertid.Bladen innehåller A,B,C-vitaminer,järn och protein. I växten finns lisin, som ökar upptaget av kalcium och motverkar benskörhet.

Vid magbesvär, halsbränna och magkatarr är te och gurgelvatten
gjort på bockhornsklöver bra. Växten är nyttig att äta om man har blodbrist och högt blodtryck.

Bockhornsklöver är en aktionsmässig släkting till vitlöken så dessa båda kompletterar varandra mycket väl. För att få ut det mesta ur vitlöken rekommenderas att ge lite bockhornsklöver samtidigt. Självständigt är bockhornsklövern mycket näringsrik. Förr gav man den som foderkomplement när höet var för näringsfattigt. Numera ges det kanske inte lika ofta av den orsaken som den att stimulera aptiten och höja allmäntillståndet. Den lindrar också vid sårbildningar i mag-tarmkanalen. örten innehåller växthormoner och är därför olämplig att ge till ston med hormonell obalans.


http://www.tahorseware.se/bockhornsklover-05-kg--bladen-innehaller-abcvitaminerjarn-och-proteini-vaxten-finns-lisinsom-okar-upptaget-av-kalcium-och-motverkar-benskorhet-p-2267-c-405.aspx (http://www.tahorseware.se/bockhornsklover-05-kg--bladen-innehaller-abcvitaminerjarn-och-proteini-vaxten-finns-lisinsom-okar-upptaget-av-kalcium-och-motverkar-benskorhet-p-2267-c-405.aspx)


Och det är suuupernyttigt!
http://www.beautyandgroomingtips.com/2007/07/fenugreek-methi-home-remedies-beauty.html (http://www.beautyandgroomingtips.com/2007/07/fenugreek-methi-home-remedies-beauty.html)

Jag köpte ekologiska bockhornsklöver i en stor burk (1 kg?) från Runåbergs fröer.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: DrJacob.se skrivet 30 jan-10 kl 19:52
Ska man alltid grodda de mörkt? När jag var liten groddade vi alfalfa i fönstret.

Effekten man är ute efter vid mörkt groddande är att få grodden att växa kraftigare och mer rakt uppåt (såvida den inte hittar något ljushål i burken/glaset) för att få dem rakare.
Det är en marginell skillnad på ljus och mörk groddning.

Sen om man vill äta skott i större mängder är en 3 cm djup odlingsbricka tillräckligt för att odla solrosskott, boveteskott och ärtskott på jorden.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Fialottagodisråtta skrivet 18 feb-10 kl 15:00
När jag försöker att grodda så möglar det. Jag kan ju räkna ut själv att då är det för fuktigt men hur gör jag för att undvika  ??? Jag har en liten groddlåda i tre lager. I bruksanvisningen stod det att det skulle vara fuktigt?  Ska pröva med en gammal glassburk....

/Fia
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Neiklot skrivet 18 feb-10 kl 15:14
När jag försöker att grodda så möglar det. Jag kan ju räkna ut själv att då är det för fuktigt men hur gör jag för att undvika  ??? Jag har en liten groddlåda i tre lager. I bruksanvisningen stod det att det skulle vara fuktigt?  Ska pröva med en gammal glassburk....

/Fia

Skölja ofta! Åtminstone om det är i burk.

Ang ljust eller mörkt så är det som med tomatplantor: Mycket ljus ger breda stammar och är det mörkt så blir dom långa, ljusa och rangliga.

Vi groddar i mörker, och när dom är färdiga får dom "eftergro" i fönstret för att bli lite gröna och därmed ökar vitaminerna...




Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 feb-10 kl 15:15
Jag har ett groddrör, som kallas "the Tube", om någon har en sådan som de inte använder så är jag spekulant.

Men samma metod går att använda med en glasburk med typ myggnät spänt över öppningen. När man startar groddningen häller man i lagom mängd frön och fyller på med vatten till ca dubbla höjden av fröna. Låt stå i 4 h eller över natten. Töm ut vattnet och skölj minst 3 ggr, går att göra utan att ta av myggnätet, eller locket om man har groddlock med hål i.

Nu kommer det viktiga: Låt burken stå upp och ner på kanten till diskhon, så att överskottsvattnet rinner ut.

Upprepa morgon och kväll, tills groddarna nått önskad storlek, det går bra att äta några när de är lite mindre och sedan sätta på locket/myggnätet igen.

Ställ sedan i kylskåp, men fortsätt skölja morgon och kväll. Låt stå upp och ner vid vasken minst 10-15 min för att inte ha för mycket överskottsvatten kvar. Om groddarna hanteras så kan de ätas i ca 1 vecka efter att de nått önskad storlek, sen börjar de bli stora och kan ev bli dåliga.

Det ska aldrig stå vatten kring groddarna, då kommer de att mögla.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Terés G skrivet 18 feb-10 kl 15:46
Hej!
Angående stora förpackningar av rödbetsfrö så kan ni kanske kolla in Olssons fröer. De har upp till 5 kilos förpackningar! Jag kan inget om groddning (kunde inget innan jag läste här, är väl mer rätt) så jag vet inte om de är bra till detta, men förpackningarna borde väl räcka ett tag...
http://www.olssonsfro.se/page/index.htm (http://www.olssonsfro.se/page/index.htm)
Nu funderar jag på att leta fram en glasburk... ;)
/Terés
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Fialottagodisråtta skrivet 21 feb-10 kl 20:31
Nu är det lite ärtskott på gång ! Med hjälp av tipsen från er ska det väl lyckas! Tack för det :D
/Fia
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: Skytten skrivet 21 feb-10 kl 21:21
Jag brukar grodda korn, men har det för att brygga öl.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: mattisvick skrivet 21 feb-10 kl 22:01
Dax  för mig att prova... :D. Vilka är Nybörjargroddar?
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 feb-10 kl 19:33
Alfalfa, snabba och lätta. Och goda. Finns i alla matvarubutiker.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: hemmamamman skrivet 25 mar-10 kl 08:40
Jag har alltid odlat Alf alfa och varit nöjd med det. Men så tänkte jag prova något annat.
Rädisa - smakar gott om man gillar rädisa, men lika lätta att odla som alf alfa.
Ärtskott - smakar som ärtskidan från ärtåkern, väldigt gott. Bättre att köpa storpack gula ärtor (som man brukar koka) för liten pyttig fröpåse blir dyyyyrt. Bra att ha på mackan.
Solrosskott - smakar gott. Också bra att ha på mackan. Använd fåglarnas solrosfrö och odla annars blir det DYYYYRRRRTTTTTT med yttepytte fröpåse.
Jag har glasburkar med disktrasa över till groddarna och groddtråg till skotten. Behöver dock köpa fler groddtråg för det blir inte så många skott i varje tråg.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: rapchic skrivet 09 apr-10 kl 17:44
brukar grodda alfa alfa, linser (gröna och beluga), mung bönor, sojabönor (ska förvällas), kikärter (ska förvällas), bockhornsklöver (inte ofta) m.m.

även quinoa vilket är bra om man snabbt vill ha groddar tar ca 2 dygn att få färdiga groddar, man kan inte äta så jättemkt av dom tycker jag däremot eftersom dom blir riktigt syrliga.

har alldrig testat att göra skott etftersom jag alldrig riktigt fattat hur man gör men tycker dte verkar intressant.
Titel: SV: Groddar?
Skrivet av: DrJacob.se skrivet 16 jun-10 kl 04:53
Ska man alltid grodda de mörkt? När jag var liten groddade vi alfalfa i fönstret.

Grodda mörkt först för att få en spänstig grodd för att sedan "klorofyllisera" de sista 1-2 dagarna i ljus. Mitt mörker består av en tallrik som ligger över durkslaget där groddarna växer.

Detta är förstås inte nödvändigt, mest en smaksak.