Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: GreenPagan skrivet 27 mar-15 kl 21:38
-
Sambon slaktade ett antal tuppar för flera veckor sedan och kropparna hängdes i taket i vedboden för att möras. Flådda och urtagna men inte annars behandlade på något vis. Tyvärr försvann sedan tiden och de togs aldrig om hand som planerat. När vi insåg att det var för sent att tillaga de så gav vi upp och förpassade de till bakhuvudet vilket resulterade i att de fortfarande hänger kvar där och nu måste det gått nästan två månader...
De har aldrig luktat illa och vedboden är ju luftig så med tiden så har de torkat och köttet har mörknat en del.
Har vi producerat torkat kött av misstag?
Finns någon möjlighet att det går att använda köttet eller är det helt kört?
Bilder kan ordnas om det mot förmodan skulle hjälpa...
-
Med tanke på bakteriehalten som de uppmäter i färsk kyckling i affären efter någon dag i kylförvaring så hade jag inte ätit dessa...men vafan..det som inte dödar det härdar :P 8) ;)
-
Om man kokar till dem, så dör väl de flesta bakterierna?
-
>:(
Om man kokar till dem, så dör väl de flesta bakterierna?
Ja, då blir det bara ev bakteriesporer och de toxiner som är värmeresistenta som blir kvar
-
Så länge det inte luktar dåligt så tror jag inte det är något problem. Kött håller sig ganska bra så länge hinnor är intakta.
-
Om de inte luktar skumt hade jag inte bangat. Inte den här årstiden, men tillagat dem väl.
-
>:(
Ja, då blir det bara ev bakteriesporer och de toxiner som är värmeresistenta som blir kvar
Finns det några sådana som dödar en direkt, eller gör en allvarligt sjuk? Och som inte syns, smakar, eller luktar otäckt?
Kan vara bra att ha koll på i så fall..
-
Man kan inte säkert lukta sig till om något är farligt att äta. Ofarliga bakterier som mjölksyrabakterier eller brochothrix thermosphacta, kan få det att lukta illa utan att det är farligt, och riktigt otrevliga bakterier behöver inte lukta illa alls. Dessutom är de ämnen som luktar illa mycket flyktiga, de känns alltså tydligt om man öppnar en sluten förpackning, men inte alls om något hänger helt öppet. När det räcker med 100 bakterier för att bli sjuk av t ex Campylobakter så kan man naturligtvis inte lukta sig till dem
-
Tack, ville mest bara bekräfta vad vi ansåg - dvs att de inte längre är ätbara.
Men intressant att det kan hänga så länge utan att bli märkbart dåligt.
Kanske skulle vara värt att ta hand om vid svälttider. Å andra sidan hade de nog inte hängt så länge då...
-
Finns det några sådana som dödar en direkt, eller gör en allvarligt sjuk? Och som inte syns, smakar, eller luktar otäckt?
Kan vara bra att ha koll på i så fall..
Med modern sjukvård så överlever du det mesta om du söker hjälp, utan sjukvården så finns det absolut de som dödar. Frågan är väl närmast om man vill testa gränserna och om man skall belasta sjukvården med sådant som man kan undvika genom att inte ha djuren hängande i 2 månader. Alla kan glömma, men då är det nog bättre att göra om och göra rätt och se det inträffade som en kostnad för utökad lärdom
-
Med modern sjukvård så överlever du det mesta om du söker hjälp, utan sjukvården så finns det absolut de som dödar. Frågan är väl närmast om man vill testa gränserna och om man skall belasta sjukvården med sådant som man kan undvika genom att inte ha djuren hängande i 2 månader. Alla kan glömma, men då är det nog bättre att göra om och göra rätt och se det inträffade som en kostnad för utökad lärdom
Räknade inte in modärn sjukvård.
Hade velat ha koll på alla sorts gifter och bakterier som finns kvar efter man kokat maten. De övriga är mindre intressanta.
Gifter är nog värst va, för bakterier och liknande kan man väl mer härda sig mot liksom?
Kanske en del gifter också, men det kanske oftast blir skador på sikt, i vilket fall?
-
Bakterierna dör vanligen vid kokning, men om det handlar om gifter, så är det ju väldigt olika på hur dessa reagerar på kokning eller annan behandling. Med tanken på vilken mängd gifter som finns, så kan man inte svara kategoriskt på detta.
-
Jag hade nog inte kunnat låta bli att testa hur det smakar. Man behöver ju inte äta sig bukastinn ;D Och köttet har ju inte förvarats på något dåligt sätt.
Sedan kan man ju alltid ta in en munskänk. - Kom , kissen, kom...
-
Just katt är nog inte lämpligt då, rovdjur brukar ju ha mycket bra motståndskraft mot t ex mjältbrand och annat som kan finnas i as
-
Jo, de är ju lite tuffare än vi, men vill de inte äta så skall man nog fundera en gång till själv. Går inte med ankor heller för de verkar klara vad som helst, fascinerande djur.
Mjältbrand hittar man väl inte så där hur som helst i hängande djurkroppar?