Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Linus Hagberg skrivet 09 mar-15 kl 10:06

Titel: Vinterförvaring av grönsaker i stan
Skrivet av: Linus Hagberg skrivet 09 mar-15 kl 10:06
Hej!

Jag gör ett examensarbete där jag undersöker hur människor som bor i städer förvarar sin mat.
Främst är jag intresserad av alla som odlar sina egna grönsaker alternativt köper direkt av lokala producenter:

Skulle bli otroligt tacksam om ni ville berätta! Om det känns kul så se nedan vad jag specifikt undrar om. Motivera gärna svaren :)

Hur och var förvarar ni grönsaker/frukt under vintern?
Vilken typ av förråd?
Var finns det?
Är det eget eller delas det med andra?
Vilken typ av råvaror förvarar ni?
Vilka förhållanden har förrådet (temperatur, luftfuktighet, ljus, ventilation etc.)?
Hur lång tid räcker lagret?
Hur länge kan olika råvaror förvaras innan de blir dåliga?
Vad för skötsel av förvaringen behövs?
Använder ni er av konserveringsmetoder som syltning, hermetisk inkokning, mjölksyrning, etc.? hur ofta sker konserveringen och vilka mängder rör det sig om?

Fyller ni på förrådet då och då?
I så fall, hur ofta och hur mycket varje gång?
Vilken typ av grönsaker gäller det då? Varifrån kommer dessa?

Tack alla som känner att de vill dela med sig!

Kort om mig
Gör mitt examensarbete i industridesign på LTH i Lund och har en passion för mat och matproduktion.

mvh
Linus
Titel: SV: Vinterförvaring av grönsaker i stan
Skrivet av: MissT skrivet 11 mar-15 kl 22:41
Hej!
Jag bor i staden och har fyra odlingslotter. Det blir ju en hel del som skall förvaras. Potatis, kålrot, palsternackor och en del jordärtskockor förvarar jag i mitt källarförråd. Vet inte vilken temp. det har, men gissar på ca 16 - 17 grader.
En del jordärtskockor får stå kvar i landet och skördas när det inte är tjäle.

Purjo, bönor, ärtor, squash, grönkål, persilja m.m. fryser jag. Fryser även bär och frukt.
Dill, timjan, oregano m.m. torkar jag, grönkål går också bra att torka efter förvällning.
Odlar också kokbönor och gråärtor och dom torkas givetvis.

Potatisen brukar hålla ungefär till jul eller lite längre. Sättpotatis till en tidig sort förvarar jag i plastpåse i kylskåpet.
Lök har jag fortfarande kvar lite av, den brukar hålla sej till april i en låda i köket.
Har lite purjolök kvar i frysen och squash. En del bär också som jag kokar sylt eller gör saft av efterhand.

Har också torkat äppleskal, svarta vinbär och havtorn m.m. till te. Så det räcker minst ett år.

Orkar inte skriva mer just nu. Säg till om du vill veta mera.  :)
Titel: SV: Vinterförvaring av grönsaker i stan
Skrivet av: Linus Hagberg skrivet 29 mar-15 kl 11:27
Hej MissT!

Förlåt för sent svar, upptäckte först nu att någon hade svarat :/

Tack för ditt svar, jätteintressant!

Några följdfrågor om du har lust/tid:

- Hur många kg rotfrukter skulle du uppskatta att du förvarar i ditt källarförråd när du fyller på efter skörden? Hur många kg förvarar du som mest på en och samma gång? I vilka slags kärl förvarar du de olika rotsakerna?

- Hur många kg frukt, bär och grönsaker fryser du in efter skörden? Hur många kg förvarar du som mest på en och samma gång?
Vilken storlek på frys har du för att få plats med alla frukter, bär och grönsaker? Är det något annat som inte får plats då som måste bortprioriteras? Vad då i så fall?

Tack :)
Titel: SV: Vinterförvaring av grönsaker i stan
Skrivet av: MissT skrivet 12 apr-15 kl 14:10
Ingen aning hur många kg rotfrukter jag förvarar. Kanske 20 - 25 kg? Förvarar gör jag i plast eller tygpåsar.  :-[
I frysarna har jag kanske 10 - 15 kg eller mer.
Det är ett fristående litet frysskåp och ett där halva är kyl och halva frys. Får jag inte plats, så torkar jag eller ger jag bort om skörden blir stor.