Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: Oskar 123 skrivet 28 feb-15 kl 12:12

Titel: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 28 feb-15 kl 12:12
Ska nu skaffa mina första kor, som ska gå som betesdjur och förse oss med kött! ;D Men funderar på vilken ras man ska ha, valet står mellan Hereford och Limousin. Berätta vilken ras du har och varför du tycker den är bra. Vill gärna veta nackdelar också!  :)
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: nittonhundranittiosex skrivet 28 feb-15 kl 17:27
Se till att du skaffar avhornade/kulliga djur. Det blir ett mindre riskmoment. Korsningar är fördelaktigt eftersom att de växer bättre, är friskare mm. Tänk även på att inte snåla på kraftfoder som de flesta alternativare gör
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: nea87 skrivet 28 feb-15 kl 17:43
jag driver mjölkproduktion i dag så jag har honstein o srb, men om jag skulle ha djur bara för självhushållning så hade jag lätt valt belted galloway. kan gå ute året runt om de har vindskydd, behöver inget kraftfoder men växer givetvis sämre än andra köttraser men kostar inget i uppfödning. jätte lätta kalvningar och jätte bra mammor... äter lika mycket busk som gräs, precis som highland cattle fast mycket bättre lynne och naturligt hornlösa.
 
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Guran skrivet 01 mar-15 kl 09:01
En man som lade ner jordbruket för några år sedan skaffade ett par fjälltjurar för egen köttproduktion. De hade tidigare haft gängse mjölkraser, SKB och SRB som jag förstod.Fjälltjurarna växte långsammare men han menade att smaken var överlägsen det kött de haft tidigare.
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: skräptanten skrivet 02 mar-15 kl 07:18
...och både fjällkor, fjällnära, rödkullor och bohuskullor är kulliga! Behornade raser är väneko och ringamålako. (Mitt hjärta klappar för lantraserna :-* ...)
Här finns en gård som föder upp rödkullor som köttdjur www.mardstorp.se (http://www.mardstorp.se) .

De flesta lantraskor går idag som dikor, även om de från början är mjölkraser. Inte är de såna köttbullar som t ex Hereford, men de har förvånansvärt rejäla slaktkroppar till sin storlek. Inte så att de går att föda upp på "vatten, luft och gammalt bôs" som endel verkar tycka att lantrasdjur gör, men de är duktiga betesdjur och mycket lättfödda. Jag har t o m sett icke-produktiva lantraskor som blivit feta - på enbart bete! (Jag avser kor som inte är dräktiga eller mjölkgivande.)
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Tjalve skrivet 02 mar-15 kl 09:02
Hereford anses vara en lätt köttras som klara sig bra på lite mer extensiv uppfödning. Limousin lite tyngre men inte riktigt som Ch. Så ras val handlar till viss del om vilken utfodringsstrategi man vill ha. Men ska du inte satsa på livdjurförsäljning och köttras kontroll så kan korsningar fungera bra. He som lättfödda moderdjur och tjur av tyngre ras för att få upp slaktvikten.
Vi har också någon fjällko men jag ser det som helt uteslutet som ras om man vill få lite pengar över på sin djurhållning, de klarar inte slaktvikterna vilket leder till alltför lågt kgpris.
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: skräptanten skrivet 03 mar-15 kl 06:16
Jag uppfattade det som att ts tänkte på husbehovet?
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Tjalve skrivet 03 mar-15 kl 09:57
Jag uppfattade det som att ts tänkte på husbehovet?
Det spelar ingen roll. Kor växer inte annorlunda för att slaktas hemma eller skickas till slakteri.
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: bo_i_dala skrivet 03 mar-15 kl 11:41
Hej!

Om du vill ha råd på vilken ras som är bäst måste du se de bakomliggande förutsättningarna, tex utfodringsstrategi, betestillgång, vilka byggnader som ska användas osv.

Berätta lite om dina förutsättningar så får du lite bättre svar :)

Jag tycker att; om du ska ha nöt för köttet så blir det lite onödigt dyrt att skaffa renrasiga djur som sedan ska slaktas- har du tänkt att det ska vara djur uppfödda på bete och grovfoder kommer du inte bli nöjd om du skaffas tung köttras. Skulle rekommendera dej och skaffa hondjur av anguskorsning (hornlösa)- dom är av lätt köttras, blir slaktmogna på bara grovfoder har bra modersegenskaper och ger marmorerat kött- dom som jag har är dessutom lätthanterliga.
Det viktigaste för att det ska bli ett bra kött är att djuret har nått slaktmognad vid slakt! Det innebär enkelt uttryckt att djurets tillväx har saktatner så att det börjat lagra in fett i musklerna- utan detta fett blir det "skosula".

mvh/bosse
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 03 mar-15 kl 20:27
Har en stor ligghall som ska användas till korna. Odlar eget spannmål och tar hö, så den biten är klar. Och om fodret tar slut har jag vänner som jag får köpa ifrån. Har en hage som är på 6 hektar, och lite betesmark på runt 5 hektar som inte är inhägnad. Min kompis har Hereford, och jag har förälskat mig i den rasen. Vill gärna ha kött för hushållet och kunna sälja livdjur när det finns.
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: skräptanten skrivet 04 mar-15 kl 07:16
Det spelar ingen roll. Kor växer inte annorlunda för att slaktas hemma eller skickas till slakteri.
Så är det förstås, men förutsättningarna vad gäller foder, ekonomi och grejer kan vara annorlunda för den som slaktar till husbehov respektive den som säljer djuren till slakt.

Nu verkar det som ts` hjärta klappar för Hereford, så då är det nog det som gäller! En lugn och trevlig ras med lätta kalvningar vill jag minnas (var några år sedan jag höll på med He).
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Guran skrivet 04 mar-15 kl 09:30
Så är det förstås, men förutsättningarna vad gäller foder, ekonomi och grejer kan vara annorlunda för den som slaktar till husbehov respektive den som säljer djuren till slakt.

Nu verkar det som ts` hjärta klappar för Hereford, så då är det nog det som gäller! En lugn och trevlig ras med lätta kalvningar vill jag minnas (var några år sedan jag höll på med He).

Ja, hoppas det går bra för ts! :-)
(Jag själv tycker att smak, kulturbevarande, slitage (både på utrustning, mark och folk) och foderåtgång ingår i värdet på köttet varför jag själv föredrar mindre djur såsom fjällisar :-) .)
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Oskar 123 skrivet 04 mar-15 kl 16:48
Har nu bokat besök hos några uppfödare av Hereford, så ska iväg och hälsa på tänkte jag och studera dessa kor lite. Sen får vi se om det blir några här hemma!  :)
Titel: SV: Vilken ras på köttkor
Skrivet av: Movitz. skrivet 24 mar-15 kl 20:04
Hej Oskar!

Jag har både limousin och hereford hemma så jag kan ju bidra med mina erfarenheter.
Båda raserna kalvar lätt vilket jag värderar högt, men undantag finns såklart. Om jag ska förklara skillnaderna enkelt så säger jag att hereford är bäst när det gäller lynnet och limousin är bäst när det gäller slaktresultat och styckningsutbyte. En annan fördel med hereford är att nästan alla djur är pollade, det finns ju pollade limousiner också men det är inte lika allmänt. Ska man sälja tjurkalvar på hösten kan det nog vara en fördel med limousin eftersom tunga raser ofta är mer efterfrågade än lätta raser.

Det jag har kommit fram till är att jag kommer satsa på herford i korna för att få en lätthanterlig besättning och sedan betäcka en del av korna med limousin för att öka värdet på dom kalvar jag inte ska använda till rekrytering.

Oavsett vilken ras du väljer så köp djur av bra kvalité. Det blir roligare och i längden lönsammare, det är jag övertygad om. Lycka till!